Leder

Kampen om skolen

12. juli 2013

De bruger de værste ord om fremtidsudsigterne for de skoleelever, alle er enige om at ville det bedste.

Forældre, pædagoger og skoleledere taler om et »demokratisk problem« og en »spareøvelse«, der uomtvisteligt vil føre til »ringere ledelse« på skolerne.

Sammen er de enige om at forkaste tankerne i et notat fra Kommunernes Landsforening (KL) om fremtidens skolefritidsordninger efter den nye skolereform. Helt kontant kan der spares i omegnen af 105 millioner kroner alene i afbureaukratisering, siger partierne bag reformen.

Helt konkret kan det ifølge KL ske ved at ændre kravet til, hvornår der skal være »fælles ledelse mellem folkeskoler og dagtilbud/fritidshjem«. I dag er grænsen 150 elever. Fremover bør det være 300 elever.

Det lyder besnærende. Bureaukrati, regneark og ledelsesstrukturer tilhører en udgiftskategori, vi nok tåler, men som de fleste er enige om, vi bestemt ikke skal have for meget af. Hvis der findes gode og dårlige besparelser, hører de til blandt de gode.

Men så simpelt er det ikke, siger forældre-organisationer, pædagoger og skoleledere, der bl.a. frygter, at daginstitutioner vil blive overset og undertrykt i en ny fælles ledelse med den lokale folkeskole. Desuden vil sammenlægninger af folkeskoler og fritidsinstitutioner ’svække forældredemokratiet’, lyder kritikken.

Der er bestemt en risiko for, at større institutioner vil forringe kontakten mellem skole og forældre, og det er der isoleret set ikke noget godt at sige om. Men langt værre ville det dog være, hvis det ramte kontakten mellem skolen og eleverne, og det synes der ikke at være belæg for at sige. Derfor gør partierne bag skolereformen og kommunerne ret, hvis de kan effektivisere de bureaukratiske rammer uden at gå på akkord med pædagogik og undervisning.

Værd at erindre er det, at vi taler om institutioner med 300 skoleelever. Der er langtfra tale om uoverskuelige og fremmedgørende pædagogiske pølsefabrikker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu