Leder

En letkøbt søforklaring

Debat
3. juli 2013

At det amerikanske spionprogram PRISM udelukkendehar til formål at forhindre terror, virker efterhånden som en letkøbt søforklaring.

I weekenden kunne det tyske magasin Spiegel på baggrund af NSA-afhopperen Edward Snowdens lækkede dokumenter afsløre, at den amerikanske efterretningstjeneste i en årrække har aflyttet EU-institutioner i New York, Washington og Bruxelles.

Uanset om Spiegels afsløringer vil føre til permanente ændringer i relationerne mellem Europa og USA, har de en gang for alle undermineret Washingtons officielle forsikringer om, at det amerikanske spionprogram har terrorbekæmpelse som formål. Det er trods alt de færreste terrorister, der mødes i EU’s Justus Lipsius-bygning i Bruxelles.

Afsløringerne af den amerikanske overvågning af EU-institutioner mere end antyder, at industriel og økonomisk motiveret spionage er mindst lige så vigtig som sikkerhedshensyn for verdens mest magtfulde stater. Større tyske virksomheder beretter om en stigning i antallet af cyberangreb, og højtstående repræsentanter for tysk industri lufter i disse dage bekymringer for, at USA i højere grad end antaget spionerer mod tyske virksomheder, der er førende på verdensmarkedet inden for felter som luftforskning, satellitteknik og kemisk industri.

Omfanget af den amerikanske overvågning har vakt bestyrtelse i de europæiske hovedstæder og har resulteret i anklager om koldkrigs-mentalitet og totalitære metoder. Som den seneste i en række af europæiske politikere truer Frankrigs præsident Hollande med at afbryde forhandlingerne om den længeventede og milliardtunge frihandelsaftale mellem EU og USA, der efter planen skulle være faldet på plads inden for de næste par uger.

At spionagen, som de europæiske efterretningstjenester med stor sandsynlighed også praktiserer, vil blive bragt til ophør på grund af de europæiske protester, er der dog næppe grund til at tro.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hold nu op. Der er ikke ret meget nyt i Snowdons oplysninger. Allerede inden 9/11 var amerikanerne igang med at udnytte deres teknologiske forspring, overfor de naive europæere, borgere og deres virksomheder ...og dengang var krigen mod terror ikke et argument.

Skarp EU-reaktion mod Echelon
http://ing.dk/artikel/skarp-eu-reaktion-mod-echelon-32304

...faktisk burde Europas politikere afkræves forklaring på hvorfor de er så naive.

Flemming Scheel Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Nogle gange føler man sgu at det hele er tænkt som ren underholdning...

Flemming Scheel Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar