Leder

Hyld kommunal mangfoldighed

30. august 2013

Hvor lyder det dog besnærende. Fem milliarder kroner – lige ind på kontoen. Vupti!

Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) har for Produktivitetskommissionen undersøgt, hvad landets 98 kommuner får for pengene. Konklusionen er ifølge forskerne ganske klar: 67 kommuner kan skære ned på deres serviceudgifter og lave det samme arbejde for færre penge. Og det sågar uden at borgerne mærker det, påstås det i rapporten. Fem milliarder kroner lyder den samlede, potentielle besparelse på.

Nu er det langtfra første gang, at denne kommunale benchmarking finder vej til avisernes spalter. I VK-regeringens tid var Finansministeriets regnemaskine ofte leveringsdygtig i tilsvarende beregninger, som postulerede, at børnepasning i Billund og i Brønshøj var det samme. Et enkelt besøg i virkeligheden fjerner den illusion. Gul stue i Brønshøj er eksempelvis dyrere i kvadratmeterpris, og hvad angår sprogvurdering af tosprogede børn. Selvfølgelig skal kommunerne lære af hinandens gode ideer og lade ’best practice’ sprede sig så hurtigt som muligt. Men i stedet for at hylde middelmådigheden og forsøge at skabe den samme grå masse over hele landet, bør den kommunale mangfoldighed hyldes.

I et år hvor borgerne i 98 forskellige kommuner skal vælge deres lokale politikere for de næste fire år, skal der netop være plads til lokale og forskellige serviceniveauer og prioriteringer. Det er derfor, vi vælger politikere. For at træffe beslutninger om fordelingen af vores fælles midler. Politikerne skal bestemme, hvor mange timer skolebørnene skal have, hvor ofte ældre skal have tilbudt rengøring, og hvor mange huller i vejene der kan accepteres. Det er ikke en opgave for regnedrenge og embedsmænd, for så kunne man lige så godt nedlægge det kommunale selvstyre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu