Leder

Kom så, Bødskov

22. august 2013

Retssikkerheden skal styrkes for borgere, der søger om dansk statsborgerskab, står der i grundlaget for SRSF-regeringen. En ambitiøs målsætning, som justitsminister Morten Bødskov nu får en konkret mulighed for at virkeliggøre: Som Information i går kunne berette, skal den danske stat senest i november forklare Menneskeretsdomstolen, hvorfor det ikke er i strid med Menneskeretskonventionen at give ubegrundede afslag på ansøgninger om statsborgerskab.

Anledningen er en klage fra den unge afghaner Khalil Nazari, der lever op til alle formelle krav om sprogkundskaber, indfødsretsprøve, selvforsørgelse og vandelskrav, da han i 2010 ansøger om dansk statsborgerskab. Alligevel får han et ubegrundet afslag. Som afslaget er formuleret, er det dog ikke til at misforstå: Politiets Efterretningstjeneste har vendt tommelfingeren nedad.

Naturligvis er det ikke et retssikkerhedsmæssigt problem, at PET er inde over alle ansøgninger om statsborgerskab. Det retssikkerhedsmæssige problem består i, at Khalil Nazari – og andre ansøgere i en lignende situation – ikke får nogen begrundelse for afslaget og ej heller har mulighed for at klage eller på anden vis få en second opinon.

Tænk nu, hvis PET tager fejl, således som tjenesten ifølge regeringens nyudnævnte erhvervsminister Henrik Sass Larsen gjorde, da den i sommeren 2011 udarbejdede et notat om ham og hans angivelige rockerkontakter i Køge. ’Rystende ringe’, kaldte den socialdemokratiske toppolitiker her i avisen kvaliteten af PET’s arbejde.

Hvis justitsministeren skal leve op til regeringsgrundlaget, bør han meddele Menneskeretsdomstolen, at den danske praksis med de ubegrundede afslag nu er fortid. Og hvis ministeren anstrenger sig lidt, behøver han ikke at få svært ved at finde det flertal i Folketinget, der kan bære en sådan forbedring igennem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Inger Sundsvald
Dorte Sørensen og Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Ulrik Dahlin:
"Det retssikkerhedsmæssige problem består i, at Khalil Nazari – og andre ansøgere i en lignende situation – ikke får nogen begrundelse for afslaget og ej heller har mulighed for at klage eller på anden vis få en second opinon."

Ulrik Dahlin må have fået hedeslag. Hans vanlige kølige og nøgterne betragtninger, er erstattet af varm luft.

Problemet er et andet. Khalil Nazari og andre, er facto stillet i udsigt, at de kan opnå statsborgerskab (hvis de ansøger på korrekt vis, og opfylder visse kriterier). Det følger af de konventioner, der fra danske side er blevet ratificeret. Den danske stat har således forpligtet sig ifht. en mellemfolkelig organisation (og dennes medlemskreds), til at handle i overensstemmelse med disse selvpålagte retningslinjer.

Den danske stat overholder ikke sine forpligtelser. De konkrete konventioner, der er tiltrådt, rummer ikke basis for at nogen stat kan indføre smagsdommeri, og anvende usaglige kriterier til at undlade at gøre som lovet.

Man kan måske sige, at Khalil Nazari m.fl. ikke personligt er blevet lovet noget, og teknisk set ikke har noget krav på en forklaring på hvorfor de er blevet nægtet dem noget, der burde have været blevet tilstået. Teknisk set, burde den danske stat vel stå skoleret overfor den mellemfolkelige organisation (FN) og dennes medlemskreds, da det er i forhold til de kredse at svigtet sker?