Leder

Nødvendigt angreb på Syrien

Debat
29. august 2013

Konsekvenserne af et vestligt væbnet angreb mod det syriske regime er uoverskuelige. Fra Iran signaleres det, at Israel vil blive det første offer for en gengældelsesaktion. Det skal tages alvorligt, da den shiitiske Hizbollah-milits i Libanon styres fra Teheran. Fra Rusland lyder det, at bombning af Bashar al-Assads militære anlæg vil udløse ‘en katastrofe’.

Det er sandsynligt, at russerne ligger inde med informationer, vi andre ikke har om det syriske regimes (og Irans) reaktion på et angreb. Om FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon har viden, han ikke deler med det globale nyhedstapet, er ikke klart, men han har opfordret til i hvert fald en udsættelse af et angreb indtil FN-inspektørerne i Syrien har gjort deres arbejde i Gouta øst for Damaskus, målområdet for det gasangreb 21. august, der dræbte op mod mere end tusind mennesker. Dertil kommer de humanitære omkostninger – et angreb vil øge den i forvejen massive flygtningestrøm på 6.000 om dagen og yderligere belaste Libanon, Jordan og Tyrkiet.

Endelig kan det ikke udelukkes, at et angreb vil øge terrorrisikoen i Mellemøsten, USA og Europa, der i forvejen er permanent truet af sunniekstremister.

Libanons historie i 1980’erne viser, at hvis Syrien, Iran og/eller Hizbollah beslutter sig for at gengælde et angreb med selvmordsbombere, vil det få al-Qaeda til at ligne en studiekreds.

Alt dette taler imod den vestlige intervention, der forestår. Men gasning af civile er utåleligt. Så vi må modstræbende tilslutte os en beslutning om at stoppe det syriske regime. Uanset om ordren til gasangrebet er kommet fra præsidentpaladset, fra en lokal kommandant (hvad noget tyder på) eller fra oprørere, der har villet fremprovokere et vestligt angreb ved at bombe civile i såkaldt ‘befriede områder’ (hvilket ikke er så utænkeligt, som det lyder), er der tale om et overgreb, der ikke kan forblive ustraffet.

Hvordan det end vendes og drejes har det fremdeles FN-anerkendte regime ansvaret for de kemiske våben. I august sidste år garanterede præsident al-Assad, at disse våben ikke ville blive brugt mod det syriske folk – med den tilføjelse, at anvendelse kunne komme på tale i tilfælde af intervention udefra (!).

Det syriske regime er enten løbet fra garantien, eller det har ikke sikret djævelskabet forsvarligt. Det har et uafviseligt ansvar.

Spørgsmålet er selvfølgelig: hvorfor nu? For flere måneder siden dokumenterede den franske avis Le Monde at regimet anvendte kemiske våben nær Damaskus. Ingen rørte på sig.

I mellemtiden har det syriske regime haft militær fremgang, hvilket er en mulig forklaring på, at USA reagerer endnu før der foreligger håndfast bevis for, at det var regimet, der affyrede de kemiske sprænghoveder. I en situation, hvor al-Assad er ved at få kontrol over den strategisk vigtige hovedvej M5 mellem Damaskus og Homs-Hama-Aleppo og sikret forsyningslinjerne til og fra Bekaa-dalen i Libanon, der kontrolleres af Hizbollah, er det logik at svække hans kampkraft, så den militære balance kan vippe tilbage i oprørernes favør.

Et angreb – som forhåbentlig får begrænset omfang – vil nok svække regimets militære evne, men ikke ændre noget. For det er ikke i Vestens interesse at få en militær afgørelse før Washington ved, hvad der kommer efter al-Assad. Men den gode grund til et angreb er at signalere til diktaturer, at kemisk krigsførelse er uacceptabel. Basta.

Det signal er også indeholdt i det britiske udkast til en sikkerhedsrådsresolution, der ellers umiddelbart forekommer at være spild af tid, da den vil blive vetoet af Rusland og Kina, men giver mening i lyset af, at Nordkorea og Syrien ikke har underskrevet Genèvekonventionen mod kemiske våben. At Israel har skrevet under, men undladt at ratificere, er en i denne sammenhæng ubekvem detalje, omend det er sigende for tilstandene i Mellemøsten.

Taberne i det kommende opgør er nu som før den syriske civilbefolkning, hvoraf mindst otte millioner nu er flygtninge. Civilisternes situation vil forværres – og hvad værre er, et angreb vil udsætte den politiske løsning, USA og Rusland har arbejdet på at få etableret med en ny Genevekonference. Som måske aflyses helt, afhængig af angrebets omfang. Og dog må det komme. Hvis det udebliver, vil det syriske regime opfatte det som grønt lys til at gasse medborgere. Og det må afvises. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Brandt Nielsen

Så regimet skal straffes, selv hvis det er oprørere, der står bag brugen af kemiske våben? Fordi vi kræver af Assad, at han holder styr på sine våben, selv om han er i krig med oprørere, som Vesten selv støtter aktivt? Meningsløst argument. Og hvad sker der med de våben, hvis man begynder at bombe regimets infrastruktur?

Filo Butcher, Mona Jensen, Henrik Klausen, Jakob Østergaard, Claus Hornsby, Torben Arendal, Michael Ribers, Per Torbensen, kaleb larsen, Nic Pedersen, Niels-Holger Nielsen, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, David Steinberg, Peter Jensen, Aksel Gasbjerg, Niels Erik Philipsen, Bo Carlsen, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Ole Olsen, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kim Øverup, Karsten Kølliker, Moh Abu Khassin , Janus Agerbo, Troels Ingvartsen, morten andersen, Niels Mosbak, Henrik Darlie, Dorthe Møller, Steen Sohn og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Haifaa Awad argumenterede, modsat Ellegaard i lederen, her til aften d.28.8 i Deadline for, at et angreb på Syrien kunne gøre landet mere villig til at deltage i fredsforhandlinger i Geneve. Så et angreb skulle altså fremme den fredskonference, som Assad ikke nu vil deltage i, da han er ved at vinde borgerkrigen. Man kan jo håbe, at dette vil vise sig at holde stik; men det er vel stort set umuligt at forudsige konsekvenserne af et luftangreb på Syrien.
Så Søvndals tågesnak om, at Danmark kunne tænkes at støtte eller deltage i at angreb på Syrien, hvis et sådant angreb ville kunne gavne den humanitære situation for civilbefolkningen - ja, det er netop tåkrummende tågesnak af den minister, der skulle vejlede os alle.

Søren Blaabjerg, Flemming Scheel Andersen, Moh Abu Khassin , Troels Ingvartsen, Niels Mosbak og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Skal vi nu til at gøre ondt værre igen?

kaleb larsen, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Niels Erik Philipsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Hvad var det George Bush sagde:

Fool me once - shame on you.

Fool me twice - shame on me...

Som Robert Fisk skriver i dag, er det forbløffende, at så mange vestlige ledere vil bruge deres luftvåben til at støtte al-Qa’ida’.

http://www.independent.co.uk/voices/comment/does-obama-know-hes-fighting...

Claus Hornsby, Per Torbensen, kaleb larsen, Niels-Holger Nielsen, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Karsten Aaen, Peter Jensen, Aksel Gasbjerg, Niels Erik Philipsen, Flemming Scheel Andersen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Troels Ingvartsen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

En forvirrende leder - vi ved ikke, hvem der står bag gasangrebet, men styret skal under alle omstændigheder straffes, selv om taberne bliver den civile befolkning.

Filo Butcher, Mona Jensen, Henrik Klausen, John Vedsegaard, Per Torbensen, kaleb larsen, Søren Blaabjerg, lars abildgaard, Niels Mosbak, Peter Jensen, Niels Erik Philipsen, Aksel Gasbjerg, Jens Falkesgaard, Bo Carlsen, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Ole Olsen, Peter Brandt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kim Øverup, Janus Agerbo, Moh Abu Khassin , Troels Ingvartsen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

"Uanset om ordren til gasangrebet er kommet fra præsidentpaladset, fra en lokal kommandant (hvad noget tyder på) eller fra oprørere, der har villet fremprovokere et vestligt angreb ved at bombe civile i såkaldt ‘befriede områder’ (hvilket ikke er så utænkeligt, som det lyder), er der tale om et overgreb, der ikke kan forblive ustraffet."

"Hvis det udebliver, vil det syriske regime opfatte det som grønt lys til at gasse medborgere."

Det er åbenbart ligegyldigt hvem der står bag ugerningen, når bare det er assad der bliver straffet. Det er jo det rene sludder.

Filo Butcher, Henrik Klausen, Torben Arendal, Per Torbensen, kaleb larsen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Niels-Holger Nielsen, Peter Jensen, Niels Erik Philipsen, Aksel Gasbjerg, Jens Falkesgaard, Bo Carlsen, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Ole Olsen, Kim Øverup, Niels Duus Nielsen, Karsten Kølliker, Janus Agerbo, Moh Abu Khassin , morten andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Der skal spares, hører man. Kunne man ikke sætte en kvote på militæret, så vi kun må starte een angrebskrig for hvert årti?

Thomas Borghus, Henrik Klausen, kaleb larsen, Søren Blaabjerg, lars abildgaard, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Niels Erik Philipsen, Jens Falkesgaard, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo, Moh Abu Khassin og morten andersen anbefalede denne kommentar
morten andersen

Lasse Ellegaard gasser.

Læs lige igen den første sætning - den er nemlig korrekt: "Konsekvenserne af et vestligt væbnet angreb mod det syriske regime er uoverskuelige." - Hvis konsekvenserne af en aktion er uoverskuelige, så kan ingen, der tænker logisk, påstå, at aktionen er alligevel rigtig. -- Men helt så uoverskuelige er konsekvenserne heller ikke, for én ting er klar: Sådan en aktion vil fremme de radikale islamisternes sag. Allerede nu står den danske regering i en situation, hvor man fordømmer det, at danske medlemmer af muslimske bander deltager i bogerkrigen (dog uden at forhindre dette) og samtidigt er deres allierede - mere konfus kan politik ikke være!

Henrik Klausen, Torben Arendal, Søren Blaabjerg, Niels Erik Philipsen, Bo Carlsen, Henrik Darlie, Flemming Scheel Andersen, Kim Øverup, Peter Brandt Nielsen, Janus Agerbo og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Nå, så Information er nu på "høgenes" side og bakker op om at gribe ind i en borgerkrig, på et i bedste fald spinkelt grundlag. Hvis ikke løgnagtigt, eftersom USA's "kilde" til aflytning af telefonsamtaler mellem kommandanter i marken og deres overordnede, er den israelske militære efterretningstjeneste.
Man har beskrevet samtalen som panik-agtig - men ikke afsløret indholdet - hvorfor?
Måske fordi en militærenhed der bliver angrebet med giftgas, nok helt naturligt går en smule i panik. Gasangreb uanset om det er nerve- eller tåregas er beregnet på at sprede panik.

Er det gået hen over Lasse Ellegaards hoved, at i foråret blev "befrielseshæren" taget med fingrene i "sarin-dåsen" i en tyrkisk grænseby, hvor politiet beslaglagde 2 kg sarin?

Så påstanden om, at det er nervegas fra Assads lagre er fuldstændig uden belæg - og det burde Lasse Ellegaard vide.
Så der er ikke tale om noget signal til diktaturer om, at anvendelse af giftgas er uacceptabel - det har Assad jo for længst anerkendt, og givet udtryk for.

Måske Informerens journalister skulle begynde at interessere sig for hvad andre udenlandske medier og journalister skriver om sagen, frem for blindt at lade sig lede ind i folden på baggrund af en episode der nok nærmest er en "false flag" operation, der netop er beregnet på at vildlede offentligheden.

Thomas Borghus, Filo Butcher, Mona Jensen, Anders Krog, Henrik Klausen, Ralph Sylvestersen, Torben Arendal, Ulf Timmermann, Per Torbensen, Henrik Jensen, kaleb larsen, Nic Pedersen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, lars abildgaard, Karsten Aaen, Nik Madsen, Niels-Holger Nielsen, Peter Jensen, Aksel Gasbjerg, Jens Falkesgaard, Bo Carlsen, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen, Tue Romanow, Ole Olsen, Niels Duus Nielsen, Sören Tolsgaard, Janus Agerbo, Karsten Kølliker, Moh Abu Khassin , Leopold Galicki, Troels Ingvartsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Leopold Galicki

Toke,
Har du ikke hørt, at L.Ellegård er blevet ansat i Sandhedsministeriet? For at blive ansat i dette ministerium kræves der en attest fra en læge i psykiatri, hvor man konstaterer vedkommendes evner til at tabe logisk sans i de gode sagers tjeneste. Hvad de gode sager er, bestemmer Sandhedsministeriet.

Kære Information, er du derfor blevet etableret i 1945, for nu at give dine spalter til ansatte i Sandhedsministeriet?

Ulf Timmermann, kaleb larsen, Hugo Pieterse, Karsten Aaen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Det ægyptiske militær havde ingen legitimitet til at afsætte Mursi. Erdogan havde ingen legitimitet til at nedkæmpe de folkelige demonstrationer med vold. Uden et FN-mandat har vestmagterne har ingen legitimitet til at intervenere i den syriske borgerkrig.

Vi kommet så langt ud på realpolitikkens overdrev. Der er ingen respekt for principper, ingen respekt for at det eneste, der kan retteligt kan kaldes civiliseret er at acceptere nogle spilleregler for vores indbyrdes udvekslinger, og så forblive tro mod disse spilleregler.

Men hvorfor skulle de der anser sig selv for magtfuldkomne dog underlægge sig veldefinerede spilleregler?

Filo Butcher, Henrik Klausen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, Niels-Holger Nielsen, Niels Erik Philipsen, Aksel Gasbjerg, Viggo Okholm, Jens Falkesgaard, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Så sent som for et par dage siden, gav Ellegaard udtryk for, at der muligvis ligger et helt andet motiv til grund for et amerikansk angreb:

"..fordi Syriens permanent indre blødning betyder et svækket Iran og - ikke at forglemme - en de facto øget sikkerhed for Israel. Og at det syriske regimes militære succes de seneste måneder er en medvirkende årsag til USA’s bebudede indgriben kan ikke udelukkes. Det har passet amerikanernes Iran-politik, at borgerkrigen i Syrien er uafgjort."

http://www.information.dk/470344#comment-751776

Nu har Ellegaard - i lighed med Cameron, Merkel, Thorning og Vilhelmsen - skruet op for retorikken, og vi forventer vel at propagandaen gør sin indvirkning? Det er dog godt, at både Donald Tusk og Jens Stoltenberg maner til besindelse. Burde man ikke i det mindste give FN tid til at undersøge sagen? Mere haster den vel næppe i den foreliggende situation? Et er sabelraslen, noget andet er overilet medløberi, blot fordi høgene har vejret blod.

http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/145573,Poland-against-military-operat...

http://www.information.dk/comment/752093#comment-752093

kaleb larsen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Niels-Holger Nielsen, Aksel Gasbjerg, Flemming Scheel Andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Som M K Bhadrakumar blandt andet skriver i Asia Times i dag.Det må være et ”wake-up call” for Iran. CIA stod bag kuppet i 1953 mod Mossadeq. Havde afgørende aktier i Saddams angreb med giftgas i 80èrne. Og nu et angreb mod Syrien og ikke Nord Korea, hvorfor? Kan det have noget at gøre med en A-bombe? Mon ikke det gælder om at få samme styrke som Nord Korea?
Mon Lasse Ellegaard og regeringen har tænkt på det.

Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen og Ole Olsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis man er i stor tvivl om,
om det er det rigtige, man er i færd med at gøre,
så lad tvivlen komme fornuften til gode
og lad være.
Tænk igen.

Henrik Klausen, Torben Arendal, Morten Buch, kaleb larsen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, lars abildgaard, Nik Madsen, Niels-Holger Nielsen, Peter Jensen, Niels Erik Philipsen, Aksel Gasbjerg og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Stig Bøg

Bahdrakumars artikel er god. Sammenligningen med Nord Korea og Syrien er ganske god, om end N.K. ikke er i en borgerkrig, men det giver afgjort slyngelstater (er der egentlig andre?) mod på at anskaffe sig atomvåben, og derved sikre sig mod angreb fra USA (og en lille 'kreds af villige' herunder Danmark, omskrevet til 'det internationale samfund', som det der forberedes mod Syrien,

Flemming Scheel Andersen

Hvor er vor tro på det enkelte menneskes rettigheder og hver er vi der tror vi kan tage et andet menneskes liv, for at gavne andre og stadig bevare vor respekt som humane medmennesker der er andres tillid værdi.

Lederen er en skændsel i mod humanitet, fredsbevarende indsat og diplomati.

Hvad har Danmark i øvrigt forsøgt af nævnte initiativer i den retning i Syrien??
Har vi helt parkeret denne tidligere formidable indsats og helt overladt vor udenrigspolitiske holdning til høgene i EU??
Skulle vi så ikke give havenissen Søvndal fri og spare den ministerløn?

Ralph Sylvestersen, Torben Arendal, erling jensen, Henrik Nielsen, kaleb larsen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Nik Madsen, Niels-Holger Nielsen, Niels Mosbak, Aksel Gasbjerg og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Er der nogen beviser for, at det er syriske kemiske våben? Hvad nu hvis oprørerne har fået kemiske våben udefra, og altså ikke fra den syriske regerings lagre? Så skal de også straffes?

Information hænger ikke sammen mere, og det gør den ikke, fordi den tager et uforsvarligt standpunkt og opfinder argumenterne til det.
Lad os se uigendrivelige beviser, derpå kan vi tage stilling. Det burde Information have argumenteret for istedet.

Henrik Klausen, Michael Ribers, Morten Buch, kaleb larsen, Hugo Pieterse, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Nik Madsen, Niels Mosbak, Niels-Holger Nielsen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Wesley Clark (US 4 star general):
"So I came back to see him a few weeks later, and by that time we were bombing in Afghanistan.
I said, "Are we still going to war with Iraq?"
And he said, "Oh, it's worse than that."

He reached over on his desk. He picked up a piece of paper.
And he said, "I just got this down from upstairs" -- meaning the Secretary of Defense's office -- "today."
And he said, "This is a memo that describes how we're going to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran."

https://www.youtube.com/watch?v=Ha1rEhovONU

Ralph Sylvestersen, Torben Arendal, kaleb larsen, Hugo Pieterse, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Niels-Holger Nielsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar

Så det er listen:
Irak, Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan og Iran.

Irak, Libyen og Sudan er allerede afsluttet. Somalia er et væskende sår. Syren står for døren, og Libanon (og Hizbollah) kan falde samtidig. Til sidst kommer så Iran.

Måske Information lige burde gå et spadestik dybere og se på, hvad der virkelig foregår. Eller det er avisen måske holdt op med?

Torben Arendal, Per Torbensen, kaleb larsen, Bo Carlsen, lars abildgaard, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Nik Madsen, Niels Mosbak, Niels-Holger Nielsen, Peter Jensen, Aksel Gasbjerg og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

Sætningen ..'det gasangreb 21. august, der dræbte op mod mere end tusind mennesker.' .. er karakteristisk for den journalistiske nedsmeltning, der stille og roligt har fundet sted på Information.
Det har stået på i lang tid - nu er bunden nået!
Tilbage er kun den mest primitive, hjernedøde propaganda.

Henrik Klausen, Ralph Sylvestersen, Michael Ribers, kaleb larsen, Dennis Berg, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Nik Madsen, Niels-Holger Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Med dækningen af udenrigspolitikken i almindelighed og mellemøstpolitikken i særdeleshed, er Information ved at overhale main-stream medierne højre om.

Denne leders konklusion bomb-baby-bomb uanset forudsætninger eller konsekvenser, kunne være skrevet af nogle af de allermest krigsgale og høgeagtige amerikanske medier.

Henrik Klausen, Ralph Sylvestersen, kaleb larsen, Dennis Berg, Bo Carlsen, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Nik Madsen, Niels-Holger Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak og Niels Erik Philipsen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Philipsen

Læser Lasse Elegaard ikke sine egne artikler - eller loider han af hukommelsestab?
Den vestlige presse har hidtil konstant gjort Rusland ( og Kina) ansvarlige for at blodsudgydelserne fortsættere. Men her gjorde Lasse E. for nogen tid siden opmærksom på, at Kofi Anan i Geneve allerede i juni fik tilslutning fra alle sider incl. USA England, Frankrig Rusland til en plan. Den strandede imidlertid på at flere vestlige lande endte med at ombestemte sig, da russerne ville fremlægge den til vedtagelse i FN. Årsagen var , i følge Lasse Elegaard i Information at ”Storbritannien og Frankrig, støttet af USA, ikke ville acceptere en sikkerhedsrådsresolution, der lignede en russisk diplomatisk sejr. De overtrumfede i stedet planen med en mere vidtgående resolution med yderligere sanktioner mod Bashar al-Assad. Den blev vetoet af Kina og Rusland, hvorefter Kofi Annan (i vrede og frustration. min tilføjelse) pakkede sin mæglerkuffert og rejste hjem for at færdigskrive de erindringer, han var blevet afbrudt i et halvt år tidligere.”

Henrik Klausen, Dennis Berg, kaleb larsen, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Niels-Holger Nielsen, Peter Jensen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

For 120. gang: Det ville være totalt ulogisk af Assad at bruge kemiske våben i de tilbageværende oprørsbesatte lommer, især i en situation, hvor Styret nu synes at have nedkæmpet "oprørerne".
Alligevel er samtlige partier i Folketinget - endnu inden FN-inspektørerne har færdiggjort deres arbejde - så godt som sikre på, at det er Assad, der har brugt kemiske våben mod oprørerne/terroristerne - som jo altid i deres manipulerende retorik er identisk med civilbefolkningen.
Ifølge FN´s konventioner er det FN, dvs. repræsentanten for Verdenssamfundet, der skal stå for den slags opklarende undersøgelser, og ikke involverede krigsparter som USA og UK!
Og det er ligeledes, ifølge FN, forbudt at ophidse til krig.
Den krigshetz som Biden, Hague, Hollande og deres medløbere herhjemme i regering og Folketing fører, er altså i klar strid med international lov. Og det bør den anti-imperialistiske vagthund, Enhedslisten, gøre dem krystalklart. Hvem ellers?
Iøvrigt vil det være utænkeligt, at FN-inspektørerne konkluderer, at det er "oprørerne", der har brugt kemiske våben. Også selvom Carla del Ponte har fremlagt stærke indicier herfor. Og at en sådan konklusion er indlysende logisk, og nemt ville kunne dokumenteres. Det ville jo stride 100 pct. mod USA´s, Nato´s og deres allieredes interesser, og tydeligt udstille dem som en bande krigskriminelle. Så de skal nok få banket Ban ki Moon på plads bag kulissen, så FN-inspektørerne højst kan melde ud med: Vi kan desværre ikke fastslå, hvem der står bag de kemiske angreb. Derefter kan USA og UK jo "supplere" med deres egne undersøgelser - og retfærdiggøre en invasion over for opinionen.
Godt Putin indtil videre har vist tænder og har sendt to krigsskibe til regionen. Han er vist den eneste psycho-fascisterne har noget respekt for - og som afholder dem fra - indtil videre - at ødelægge endnu et samfund.

erling jensen, Moh Abu Khassin , Dennis Berg, Niels Erik Philipsen, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse, Karsten Aaen, Henrik Darlie, Niels Mosbak og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

"Uden et FN-mandat har vestmagterne har ingen legitimitet til at intervenere i den syriske borgerkrig."

Med høj sandsynlighed er der ikke tale om nogen borgerkrig, men (som så ofte før) et camoufleret statskup - hvilket i sagens natur fjerner ethvert grundlag for FN-intervention til ugunst for den angrebne stat.

Michael Ribers, kaleb larsen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Ja i fredstider, overordnet indkredset, er det en regerings ansvar hvad der foregår indenfor dens jurisdiktions formelle grænser,
Men det kan man ikke applikere frit. Og der er da heller ikke nogen planer om herhjemme at opsamle alle strafudmålinger fra by-lands-og-højeste-retter, og idømme justitsministeren dem alle. Ikke engang i fredstid.

Meningsmålinger i USA og Europa viser at op mod 90% af folk er imod at Vesten blander sig militært i borgerkrigen. Så hvordan kan det være at næsten 100% af alle medier entydigt er for krigsførelse? Har chefredaktørerne fået besked på at gøde jorden for en ny krig?

Information bryster sig af at være "uafhængig af politiske og økonomiske interesser". Efter denne leder begynder jeg at tvivle på at dette stolte princip stadig gælder.

Henrik Klausen, Per Torbensen, Dennis Berg, kaleb larsen, Bo Carlsen, Niels Erik Philipsen, lars abildgaard, Søren Blaabjerg, Hugo Pieterse og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

At række som en skrædder i helvedet? Eller: Mobning skal der til!

Kasper Hviid
29. august, 2013 - 10:32

Skal eller bør det altid være mod såkaldte mislykkedes stater? Så er en per årti vist ikke nok?

Hvorfor er der ingen der spørger hvorfor borgerkrigen overhovedet startede?

Så vidt jeg har forstået, blev borgerkrigen kun mulig fordi Qatar og Saudi Arabien begyndte at sende store mængder penge og våben til de Sunnimuslimske oprørere. Hvorfor stiller vi ikke Qatar og Saudi Arabien til ansvar for de 100.000 døde?

Kan det tænkes at det er CIA der har arrangeret det hele? Vesten opgav at angribe Iran p.gr.a. deres atomvåbenprogram. Kan det tænkes at CIA i stedet har igangsat et blodigt regime-skifte hos Irans eneste allierede?

Henrik Klausen, Leopold Galicki, Per Torbensen, kaleb larsen, Søren Blaabjerg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
lars abildgaard

tjek debatten på dr2 netop nu om angrib på syrien mede bl.a Lasse Ellegaard fra information.

Flemming Scheel Andersen

"Nødvendigt angreb på Syrien"??

Helt ærligt, er Danmark blevet bindegalt??

Henrik Klausen, Ralph Sylvestersen, Torben Arendal, erling jensen, Henrik Darlie, Henrik Nielsen, Per Torbensen, Nik Madsen, lars abildgaard, Søren Blaabjerg, Lise Lotte Rahbek og odd bjertnes anbefalede denne kommentar
Hugo Pieterse

Husk at se Lasse Ellegaards optræden i Debatten med Clement nu her den 29. august, og læg også mærke til en anden overbevist krigsadvokat som tilsyneladende med liv og sjæl er opsat på at frelse Syrien med våbenmagt en socialdemokrat ved navn Peter Hummelgaard Thomsen. En meget farlig mand vil jeg mene; så ung og så tørstig efter blod. Frelse med våbenmagt vil Niels Helweg Petersen ikke overraskende også. Jeg må indrømme at jeg ind imellem slukker lyden fordi jeg ikke kan holde alle pinlighederne ud.

Henrik Klausen, erling jensen, Henrik Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Lasse Ellegaard kan have haft en dårlig dag - men det har man jo en chefredaktør til at rette op på. Jeg ved godt, at Informations politik er, at lederne er skribenternes egne, men alligevel kunne man godt have ønsket sig lidt chefredaktionel courage her.

Henrik Klausen, Dennis Berg, Bo Carlsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Peter Brandt
29. august, 2013 - 00:27

Dette minder mig om argumentationen for forbud mod lakridspiber. Tænk sig hvis nogen fandt på at stikke ild på den dejlige klæbrige substans. Spøg til alvor. Magthaverne (nej, de er ikke anonyme, så kunne de ikke beherske samfundet - det er især svært at overse stik-i-renderne) er om sig, vi bliver testet hver dag. Hvilke absurde præmisser og hvilke langt-ude- i-skoven-argumenter er vi parate til at acceptere som drivende i den daglige sniksnak (og det, som faktisk er afgørende)? Går den, så går den. Og hvis den går, så kan den sikkert også bruges til mere 'seriøse' ting. Det sidste har Lasse Ellegaard lige bevist. Eller, hvis man skal tage denne debat for pålydende, i det mindste prøvet på. Også du, min gamle avis, Information.

Leopold Galicki, Henrik Nielsen, Morten Buch, Dennis Berg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Bortset fra de vestlige krigstrusler, så tror jeg Assad spiller højt spil i det hele taget. Han er klar over, at hans dage er talte, hvis han opgiver magten, han forventer ikke at kunne leve fredeligt eller med en vis indflydelse i et demokratiseret Syrien, alt for mange gamle sår udelukker det, de undertrykte vil have oprejsning, eller erstatning, eller det, der er værre. Assad kunne tage flugten, men det er næppe hans personlige præference, så han må blive tilbage og kæmpe som alawitter har gjort det før ham. Mange velhavende eller middelklassesyrere støtter ham, fordi de har haft det godt under regimet, hvorimod underklassen bare er forblevet underklasse. Jeg tror der en meget mere almindelig social revolution i det, end normalt antaget og omtalt

Søren Blaabjerg

Jeg hører til de, der tror, at hele Syrien-tragedien faktisk er (nok) et kynisk led i en GRAND PLAN (sandsynligvis i virkeligheden orkestreret af Israel i tæt samarbejde med amerikanske høge) om omsider ad omveje at få ram på ærkefjenden Iran. Der har hidtil blot manglet et passende påskud til at eskalere den aktuelle krise til egentlig krig - i fuld skala naturligvis (det med en "begrænset straffeaktion" vil hurtigt blive trængt i baggrunden og siden stort set glemt). Dette påskud mener man så nu at have fået med det påståede gasangreb fra Assads side.

Jotak. Det skal nok blive spændende - heldigvis på en vis afstand - at følge med i den nærmeste fremtid. En stor udvikling i antallet af dræbte, sårede og landflygtige er i vente. Det bliver gyldne tider for både krigs- og medlidenhedsindustrien! - nåh ja og så vil det også generelt være til gavn for den økonomiske vækst. Det må man ikke glemme. Der er ikke noget som en rask lille krig til at sætte fut i efterspørgsel og produktion.

Thomas Borghus, Niels Jespersen, Torben Arendal, Hugo Pieterse, kaleb larsen, morten andersen og Nik Madsen anbefalede denne kommentar

Kan ikke undgå at drage paralleller til tidligere krige - f.eks. det store slag ved Leipzig for netop 200 år siden - Napoleons finale nederlag - og vor tids globaliserede overstrisser med kronisk napoleonitis, der uanset, hvor mange klø han får, stadig fører sig frem mod folkets ønsker - men denne gang vil papirtigeren også lide et nederlag - sandsynligvis det sidste ...

Sidst vi holdt med en napoleonitisk forsorgspatient - ud over ham dér buskmanden fra Texas - kostede det os flåden efter slaget på Reden - så hvad har overspaskonen tænkt sig at bringe af ofre denne gang - endnu flere skattemidler smidt ud ad vinduet og endnu flere døde eller lemlæstede danske medborgere? - sikke en gang provinsielle helte og heltinder vi har løbende rundt ...

Morten Buch, Per Torbensen, Hugo Pieterse, Nik Madsen, kaleb larsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Johannes Aagaard - hvad er det for nogle principper om den enkelte stats forpligtelser, du henviser til? Hvor står de? FN-pagten indeholder ingen regler om borgerkrig. Det internationale samfund kan gribe ind ved at hjælpe de fordrevne flygtninge, men ikke ved at intervenere i borgerkrigen. Det internationale samfund kunne samarbejde om at skabe en fred og ny udvikling i Syrien, men bør ikke diktere en bestemt løsning. Og slet ikke udenom FN, da det er folkeretligt ulovligt.

Henrik Klausen, Henrik Nielsen og kaleb larsen anbefalede denne kommentar

Tysk TV meddeler her til aften, at lige netop Tyrkiet af alle tillader jihadister og islamister at krydse grænsen fra Tyrkiet til Syrien - her må de moderate kræfter så kæmpe på to fronter - samtidigt mod disse udenlandske krigere og Assads militær - en borgerkrig med indtil tre grupperinger - god fornøjelse - hvem er det nu lige vores lokale helte og heltinder har tænkt sig at holde med? ...

Bo Carlsen, Henrik Nielsen, Per Torbensen, kaleb larsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Johanne Aagaard - tak for svar.
Jeg er dog ikke enig i, at flygtningestrømme er nok til at intervenere militært i en borgerkrig. I så fald kunne man sammenligne med et utal af andre lignende situationer, måske endda med "borgerkrigen" i Palæstina.

Henrik Klausen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

God, gammeldags isolationisme virker efterhånden fristende. Så må det mellemøstlige bunkeslagsmål tage den retning, det nu tager.

Henrik Nielsen

Venstrefløjen adskiller sig idag ikke meget fra højrefløjen. Krigsliderlig er den oven i købet også blevet.

Ulf Timmermann

Der findes ikke nogen "venstrefløj" i Danmark.

Heinrich R. Jørgensen

Jan Weis:
"hvem er det nu lige vores lokale helte og heltinder har tænkt sig at holde med? ..."

Danske Jenser og Jensiner fortælles naturligvis intet ærligt og sandfærdigt om, hvis real-interesser de tjener i den risikofyldte rolle de påtager sig. Hvis det skete, ville enhver af dem fatte, at de ikke selv havde interesse i forehavendet.

Deri intet nyt.

Enhver der har læst oplysningsmanden Niccolo Macchiavellis tekster burde have forstået, at i angrebskrige skjuler fyrsterne altid deres realpolitiske ambitioner overfor navnlig egne tropper og befolkning -- de to parter der slås for andres ambitioner, hhv. betaler regningen for samme.

Enhver der har læst den kompetente Smedley Butlers lille pamflet, 'War is a racket' vil have fået det helt skåret ud i pap, hvad krige handler om. At nogen søger at berige sig, på bekostning af en nation og et folk.

Optakten til krige, fordrer altid nyttige medløbere og agitatorer, Den slags slyngler synes der aldrig at være mangel på...

Torben Arendal, Hugo Pieterse, Ulf Timmermann, Jan Weis, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Det er tankevækkende så meget Informations udenrigsredaktion med ansvar for mellemøstdækningen sammen med resten af de ’vestlige’ mainstreammediers mikrofon-holderi for etablerede US-NATO ’eksperter’ og politikere er i stand til at overse den centrale aktør og USA's nære allierede, nemlig det saudiske kongediktaturs betydning for udviklingen i den syriske borgerkrig.

Her er en artikel af Dale Gavlak, stationeret i Amman, Jordan i mere end 2 årtier for Associated Press, og Yahya Ababneh, jordansk journalist:

‘ Syrians In Ghouta Claim Saudi-Supplied Rebels Behind Chemical Attack.
Rebels and local residents in Ghouta accuse Saudi Prince Bandar bin Sultan of providing chemical weapons to an al-Qaida linked rebel group.’
http://www.mintpressnews.com/witnesses-of-gas-attack-say-saudis-supplied...

Den saudiske Prince Bandar bin Sultan, er nuværende chef for det saudiske efterretningsvæsen og tidligere saudisk ambassadør til USA fra 1983 til 2005 og med særlige tætte forbindelser til Bush-præsidenterne (http://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Bandar_bin_Sultan ).

Et par citater fra artiklen:
” Many observers believe Bandar, with his close ties to Washington, has been at the very heart of the push for war by the U.S. against Assad.
Ingersoll referred to an article in the U.K.’s Daily Telegraph about secret Russian-Saudi talks alleging that Bandar offered Russian President Vladimir Putin cheap oil in exchange for dumping Assad.”

“According to U.K.’s Independent newspaper, it was Prince Bandar’s intelligence agency that first brought allegations of the use of sarin gas by the regime to the attention of Western allies in February.
The Wall Street Journal recently reported that the CIA realized Saudi Arabia was “serious” about toppling Assad when the Saudi king named Prince Bandar to lead the effort.
“They believed that Prince Bandar, a veteran of the diplomatic intrigues of Washington and the Arab world, could deliver what the CIA couldn’t: planeloads of money and arms, and, as one U.S. diplomat put it, wasta, Arabic for under-the-table clout,” it said.
Bandar has been advancing Saudi Arabia’s top foreign policy goal, WSJ reported, of defeating Assad and his Iranian and Hezbollah allies.
To that aim, Bandar worked Washington to back a program to arm and train rebels out of a planned military base in Jordan.
The newspaper reports that he met with the “uneasy Jordanians about such a base”:
His meetings in Amman with Jordan’s King Abdullah sometimes ran to eight hours in a single sitting. “The king would joke: ‘Oh, Bandar’s coming again? Let’s clear two days for the meeting,’ ” said a person familiar with the meetings.
Jordan’s financial dependence on Saudi Arabia may have given the Saudis strong leverage. An operations center in Jordan started going online in the summer of 2012, including an airstrip and warehouses for arms. Saudi-procured AK-47s and ammunition arrived, WSJ reported, citing Arab officials.
Although Saudi Arabia has officially maintained that it supported more moderate rebels, the newspaper reported that “funds and arms were being funneled to radicals on the side, simply to counter the influence of rival Islamists backed by Qatar.”
But rebels interviewed said Prince Bandar is referred to as “al-Habib” or ‘the lover’ by al-Qaida militants fighting in Syria.”

Også Robert Scheers artikel ‘‘The Prince: Meet the Man Who Co-Opted Democracy in the Middle East’, som jeg i andre trade har linket til er værd at læse :
http://www.truthdig.com/report/item/the_prince_meet_the_man_who_co-opted... Sendt

Med venlig hilsen

Henrik Klausen, Matthias Hansson, Torben Arendal, Hugo Pieterse, Stig Bøg, Heinrich R. Jørgensen, Ulf Timmermann, Sören Tolsgaard og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Heinrich - nu var det mest de politiske jenser og jensiner - de folkevalgte letmatroser på Tinge - én havde i tankerne - en katastrofal samling paladiner - men det er jo heller ikke noget nyt ...

Per Torbensen, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen og Ulf Timmermann anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Så er der ikke andre veje at gå (medmindre USA vælger en anden vej selvfølgelig)

"Even the gods don’t fight against ananke".

@ Mark Thalmay
Meget spændende kommentar Mark Thalmay. Oplysningerne passer meget godt med, hvad - M K Bhadrakumar skriver om Bandars besøg hos Putin.

Heinrich R. Jørgensen

Jan Weis:
"Sidst vi holdt med en napoleonitisk forsorgspatient - ud over ham dér buskmanden fra Texas - kostede det os flåden efter slaget på Reden"

Danmark havde ingen alliance med Napoleon eller Frankrig, i hverken 1801 (slaget ved Københavns Red) eller 1807 (terrorbombningen, med krav om at Danmark indgik alliance med Storbritannien, og overdrog den danske flåde til samme).

Alliancen med Frankrig blev først etableret efter Københavns bombning, efter at Storbritannien endnu en gang havde vist at de mestrede kanonsbådsdiplomatiets kunst, og at indgåede aftaler og alliancer med britterne ikke reelt frembød nogen beskyttelse af Danmarks territorium.

Da Danmark som nation og folk havde sit forår omkring år 1800, fik det samme type behandling, som i disse år tilfalder andre nationer og folk, der søger at opnå selvbestemmelse og kontrol over egen fremtid. Samme cocktail, bestående af militære angreb, fremmelse af intern spild (del-og-hersk politik), og magtkampe om ændringer af bank-væsen og møntvæsen (således at disse overgår til private aktører).

Forskellen er stort set, at for to hundrede år siden, at strategien blev gennemført i af et emperie, der havde Union Jack som banner; i dag er det (primært) Stars and Stripes som anvendes.

Hvis du praktiserer din vanlige omhu og evne til at diskvalificere det vanlige papegøjesnak som vi alle er blevet fyldt med, vil du måske få øje på, at Napoleon nok snarere blev påført krige, end det modsatte.

Også i 1800-tallet handlede krige om penge. Om kriges financiering (læs: krigsgæld), ikke mindst.

kaleb larsen
29. august, 2013 - 20:16 #
nå hvad fanden.!-
mit indlæg bliver aligevel slettet ligesom det forige OG DET FORIGE.!-
altså jeg betaler sgu.` ikke skat for at støtte den ene false flag operation efter den anden, nu har det vandvid snart varet 20 år, siden jugoslavien.!!!-
som kristen, ønsker jeg ikke over skatten, at medvirke til mord.!
det er mord når man precision bomber, folk uden bevis for deres skyld.!-
jeg ønsker heller ikke at via min skat at betale for fordrivelsen af flere milioner kristne, etnisk udrensning.!-
vi ser nu over 1000.000 kristne blive fordrevet fra syrien, som har givet dem husly.!!!
mange af dem kommer fra irak og egypten, hvor de er fordrevne med vores hjælp.!-
og gider den danske presse "hvem de så end er betalt af", snart holde op med at dømme før der er beviser.!
beviser for giftgas.?-
ca.50% af den voksne befolkning i denne verden, har været soldater.!!!-
soldater/civilforsvaret/læger, og vi andre der kan læse, ved hvordan det ser ud når folk er ramt af giftgas.!_
denne nye giftgas som åbenbart er uviklet af det syriske regime,viser ikke som sine forgængere, synlige spor.!-
man ser ikke længere at de døde, har urineret/skidt i bukserne, der ses heller ikke skum om munden, opkast, løbende øjne, samt vabler og sår, og de forvredne dødsstilinger, som opstår af kramper.!-
man ser også på you tube videoer, syriske "frihedskæmpere" give "ofre" injektion, hvad er det.?-
nogen anfører, at de tager blodprøver.!?_
jo man ser børn/vokse stærkt traumatiseret/ramt af meget værre, post traumatisk stress, end nogen dansk jens, nogensinde har opnået.!-
"frihedskæmpere" får udover, de beste våben/skudsikkert tøj, også udleveret videokameraer, til brug i mediekrigen.!-
forestil dig lige, at du er en lille dreng der lige har set dem skyde en masse folk, de vender deres cam/ak47 imod dig og siger cheese.!-
tak for tålmodigheden, og slet mig bare.!-
kaleb larsen

Moh Abu Khassin , Hugo Pieterse, Per Torbensen, Flemming Scheel Andersen og erling jensen anbefalede denne kommentar

Sider