Leder

Selvdekonstruktion, selvkonstruktion

19. august 2013

Det vil være naturligt at konkludere, at vores personlige grænser har flyttet sig, når de medier, vi har til rådighed, så voldsomt og tydeligt har det. Men det er ikke en selvfølge.

De sociale medier, der er blevet et dagligt omdrejningspunkt for så mange af os, har givetvis ændret vores syn på os selv og hinanden, men det er ikke ensbetydende med, at de har ændret os. Bare fordi Facebook og Twitter har gjort det lettere at bryde dem, er det ikke ensbetydende med, at vi har mistet fornemmelsen for vores personlige grænser.

Der er ingen grund til at tro, at vi skulle begynde at gøre noget mod vores vilje og overskride alle sociale normer, blot fordi det sociale liv foregår på en computer. Transaktionsomkostninger er blevet lavere – afstanden fra at få en tanke, der ligger ud over de personlige grænser, til også at delagtiggøre omverden i dem er blevet ultra kort og omfanget af mennesker, du kan nå, enormt.

Derfor vil det også være naturligt at læse om de skæbner, vi portrætterede i weekendens Information om det sociale selvmord på de sociale medier og tænke, at de nye platforme ødelægger liv og driver folk, der er syge, normafvigende eller utilregnelige i en svag stund, ud i evig skam og udstødelse med enkelte museklik. Men det er ikke en selvfølge.

Det har altid været et problem for mennesker med psykiske lidelser og misbrug at ramme virkeligheden og normerne – og endnu værre at skulle vende tilbage til virkeligheden og normerne igen. Det er det også i dag.

Men de sociale medier har ikke nødvendigvis gjort det problem større, måske nærmere tværtimod. For løsningen på deres problem er ikke mere kontrol, mundkurv og begrænsninger for folk i ekstreme situationer, det var det heller ikke, før de sociale medier kom til. Løsningen er nærmere en åbenhed, omtale, aftabuisering og muligheden for at kunne sige undskyld og forklare sig igen. Den mulighed har de sociale medier også givet os.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu