Leder

Urkraften, der blev voksen

21. august 2013

Skepsissen svinder. I rollen som beskæftigelsesminister har Mette Frederiksen (S) overbevist skeptikerne om, at hun har potentialet: Uden at kny har hun med flid og driftsikkerhed gennemført svære reformer – og har taget tæskene for dem. Lige så skidt det er gået for Socialdemokraterne, lige så robust har Mette Frederiksen vist sig at være i rollen som benhård realpolitiker, forhandler og chef i reformeringen af arbejdsmarkedet. Frederiksen, der tidligere var kendt som en højtråbende oppositionspolitiker med det lidet flatterende tilnavn ’Skrigeskinken’, har for længst bevist, at hun om nogen forstår det politiske kodeks. Tidligere karakteriserede DF’s Jesper Langballe hende som én, der var bedst til at holde indignerede 1. maj-taler – hele året rundt. Nu taler hun sig ind på danskerne i velovervejede, tv-venlige vendinger. Det virker.

Mette Frederiksen er gået fra at være Socialdemokraternes skarpe sociale samvittighed til at blive den reformbærende isbryder for sloganet »ret og pligt«. Måske var det netop rollen som den sociale samvittighed, der befordrede det overraskende skift ved regeringsdannelsen fra det sociale område til Beskæftigelsesministeriet, som skulle håndtere det vanskeligste område i regeringens første tid. Langt de fleste af reformerne siden regeringens tiltræden er båret igennem på Beskæftigelsesministeriets område: Efterlønsreform, dagpengereform, førtidspensionsreform, fleksjobreform, sygedagpengereform osv.

Især dagpengereformen blev regeringens mareridt. Radikale havde stemt for Lars Løkkes reform, mens S og SF havde stemt imod. Og det blev værre endnu, da Mette Frederiksen skulle præsentere sparereformen af kontanthjælpssystemet, netop som det blev lækket, at finansministeren ville annoncere en vækstplan, som indeholdt selskabsskattelettelser, der tydeligvis ikke er Mette Frederiksens kop te. Men beskæftigelsesministeren rettede hurtigt ind. I dag siger Frederiksen, at hun »står bag vækstplanen« – herunder de selskabsskattelettelser, hun ellers tidligere var imod.

I takt med flere af sine politikerkolleger har Mette Frederiksen altså hævet den røde fane til blå toner. En aktiv beskæftigelsesindsats skal baseres på ret og pligt under ræsonnementet, at velfærdsstaten alt for længe har givet folk noget at leve af – nu skal vi give dem noget at leve for. Det lyder bekendt, og de blå toner er da også et ekko af den tidligere regering. Hos Mette Frederiksen sælges det blot som ’ny’ socialdemokratisme.

Når netop Mette Frederiksen kan stå som afsender på dette opgør med den gamle velfærdsstat og introduktion af et velfærdssamfund, skyldes det især hendes socialdemokratiske ’urkraft’; en betegnelse, hun fik som 24-årig i 2001. I dag beskrives hun som ’voksen og visionær’, men med en fortsat veludviklet evne til at repræsentere de socialdemokratiske grundværdier.

Mette Frederiksen har været ungdomskonsulent i fagbevægelsen, og hun sang »Når jeg ser et rødt flag smælde« til sit bryllup. Ude i baglandet kalder de ældre socialdemokrater hende slet og ret for ’Mette’, og flere er da også af den overbevisning, at hun burde tituleres kronprinsesse. Mette Frederiksen er blevet en af regeringens vigtigste ministre. Og selv om formandskandidaturet langtfra er et favorittema for den stadig mere populære minister, er hun en af de oplagte kandidater til at efterfølge Helle Thorning-Schmidt, hvis den socialdemokratiske vælgertilslutning fortsat køres i sænk. Men spørgsmålet er, hvor længe Mette Frederiksen vil manøvrere blandt upopulære sager, hun ikke nødvendigvis selv har været med til at skabe, hvis hun forventer at skulle overtage kommandobroen på et tidspunkt? Og hvor længe endnu kan løsningen af upopulære sager øge hendes popularitet. Eller sagt på en anden måde: Hvornår rammer hun muren, hvor upopulære sager fører til faldende popularitet?

For forude venter flere bøvlede sager: En reform af beskæftigelsesindsatsen, endnu en reform af dagpengesystemet og barselsorlov til fædre rummer alle konfliktpotentiale og skal overstås, før Mette Frederiksen for alvor kan tage fat på arbejdsmiljøområdet – hvor der trods alt kan ligge lidt ros og vente fra lønmodtagerne.

Information giver i denne lederserie centrale medlemmer af regeringen et sommereftersyn. I dag Mette Frederiksen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

"Uden at kny har hun med flid og driftsikkerhed gennemført svære reformer – og har taget tæskene for dem."

Nej det i helvede hun ikke har!
Tæskene har de syge, flexjobberne, de arbejdsløse og alle de andre uønskede individer på konkurrencestatens bund taget på sig.

Jens Kofoed, Steffen Gliese, Lars Kirkegaard, Curt Sørensen, Heidi Larsen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Det kan vist kun beskrives som en overordentlig venlig artikel - man skulle tro at den var forfattet af Socialdemokraterne selv.

Jens Kofoed, Steffen Gliese, Lars Kirkegaard, Heidi Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Hun har om nogen været repræsentant for det forræderi i mod de idealer hun talte så meget, så varmt og så længe om før ministertaburetten varmede hendes bagdel.
Da hun placerede sig i den mistede hun sin hukommelse og identitet og forvandlede sig til en administrator af den mere lede slags.
Den slags der fører "den nødvendige politik" der kun sikrer bagdelens nærkontakt med taburetten uanset hvor ringe denne politik bærer præg af gavnlighed eller retfærd.

Jens Kofoed, Lars Kirkegaard, Curt Sørensen, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Nu taler hun sig ind på danskerne i velovervejede, tv-venlige vendinger. Det virker.

Nu fik jeg igen morgenkaffen galt i halsen... ind på hvilke danskere?! Det må da være dem der ikke er blevet ramt og ikke bliver ramt af hendes reformer, men som mener at os på bunden har det alt for nemt.

Hun er god til at snakke ja, men det er stadig lort pakket ind i glitret papir det hun kommer med. Det kan være det for nogen er lettere at sluge (fx de ovennævnte), men for os der havde håbet på en human regering ovenpå de sidste 10-12 år, vi kan altså godt lugte lorten uanset hvor godt den er pakket ind i fine ord og velovervejede tv-venlige vendinger!

Mette Frederiksen er om nogen det største og bedste bevis på en vendekåbe af en politiker, der i den grad har gjort sine vælgere til grin.

Lars Kirkegaard, Niels Mosbak og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lars Kirkegaard

Rystende læsning i Information. Teksten ligner Naja Dandanells ansøgning til et spindoktorjob i Mettes ministerium. Mette Frederiksen har sammen med Karen Hækkerup ført det priviligerede Danmarks farisæiske ekskluderende diskurs til nye højder. Priviligeret er de, der har et arbejde, værktøjsbælte og parcelhus, deres parti har hun taget. At få socialhjælp el. Arb.understøttelse hedder nu, at være parkeret på overførsel, et ord der lugter af tyveri. Mette F.s smækfornærmede retorik skal vinde borgerlige stemmer tilbage fra blå blok, og så er det åbenbart et mindre onde, hvis der skabes mere had til udsatte grupper. Den urkraft hun rigtignok besad i sine røde angreb på de blå, er nu forvandlet til klassehad til pjalteproletariatet, og ja, der er kraft i hende, ja bevar mig vel, men den er vendt 180 grader. Hun har dygtigt leveret hetz og stigmatisering af de svageste grupper i samfundet som legitimering for at tage penge fra disse samme grupper, for så rigtgtig nok lige at smøre et tyndt lag af rationalitet og argumentering på, et eller andet skal barnet jo hedde, og så kalder hun en økonomisk sparemanøvre for en hjælp til den enkelte til at komme ud af den svære situation. Mette Frederiksen har til overflod reproduceret myten om den dovne arbejdsløse, den parkerede unge osv Men det er altsammen bare klassernes kamp om midlerne. Husk, denne regering jagter nedskæringer og fyringer i det offentlige langt mere uhyggeligt end de blå. Vi (de parkerede) er nødt til st se i øjnene, at Socialdemokraterne og SF fører rå klasseinteressepolitik vendt mod underklassen. Ja, og undskyld, men for lige at understrege eget klasse-tilhørsforhold, så meldte hun sig selv og sine børn ud af undeklassens folkeskole.

Information skylder os læsere en helt ny leder, en helt ny tekst, Der er brug for en Clement Kjersgaard eller en David Rehling i håndtering af Mette F. ikke ND's rygklapperi, ikke en tekst som den hun her har leveret, en tekst, der kunne stå på socialdemokraternes egen hjemmeside.
Hilsen en parkeret arbejdsløs i Aarhus Lars Kirkegaard

Simon Olmo Larsen, Flemming Scheel Andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Socialdemokraterne forstår ikke det danske velfærdssystem, der går ud på, at folk altid har betalt på forhånd - enten som børn af borgere i samfundet, eller efterhånden selv i kraft af aktivitet, uddannelse og arbejde.

Flemming Scheel Andersen, Jens Kofoed, Heidi Larsen, Niels Mosbak og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Lars Kirkegaard

Et stærkt godt indigneret indlæg 23. august, 2013 - 09:51

Information kunne passende hyre dig til at skrive næste leder, for min skyld.