Leder

Lyt dog til manden

Danske medicinalfirmaer har gjort sig skyldige i de samme foreteelser som udenlandske selskaber
12. september 2013

Man skulle næsten tro, at professor Peter Gøtzsche så spøgelser, hvis man lyttede til reaktionerne på hans nye bog om medicinalindustrien. Uden nødvendigvis at have læst bogen har forskerkolleger, myndigheder og medicinalfirmaer hurtigt skudt Gøtzsches advarsler ned med påstande om, at bogen i stort omfang bygger på udenlandske eksempler, at dokumentationen er af ældre dato, og at Gøtzsche ikke har belæg for at sammenligne medicinalindustrien med mafiaen.

Men som man kan se af Informations dækning den seneste uge, er der tale om en meget reel kamp for en renere industri, som pågår netop nu, og som i høj grad vedkommer Danmark. Det er en kamp, som kæmpes i EU-Kommissionen, hvor danske Lundbeck er under anklage for karteldannelse, og ved EU-domstolen, hvor to amerikanske medicinalfirmaer har sagsøgt det europæiske medicinagentur, EMA, for at få lukket ned for forskningsdata om bivirkninger.

Danske medicinalfirmaer har gjort sig skyldige i de samme foreteelser som udenlandske selskaber. Danske kritiske forskere har også oplevet medicinalindustriens pres. Og danske patienter lider i lige så høj grad som andre under de dødsfald, bivirkninger og unødvendigt høje priser på medicin, dansk som udenlandsk, som måske kunne være undgået, hvis vi fik ryddet bedre ud i medicinalfirmaernes finter.

Man kan godt forstå, at nogle på forhånd lukker af, når Peter Gøtzsche polemisk sammenligner en hel industri, der det meste af tiden opererer inden for lovens rammer, med organiseret kriminalitet. Men den krigeriske stil ændrer ikke ved, at professoren sætter fingeren på nogle alvorlige, udbredte problemer i medicinalindustrien, og indtil videre er der ingen, der har formået at modbevise dem. Det er den diskussion, som læger, forskere, firmaer, myndigheder og politikere burde gå ind i – også herhjemme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ingrid Uma
  • Lise Lotte Rahbek
  • Maj-Britt Kent Hansen
Ingrid Uma, Lise Lotte Rahbek og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer