Leder

Barnemad

Debat
30. oktober 2013

Man tror det ikke, men når Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris uddeles i dag, så er det første gang. Forsinkelsen er forventelig. Børnelitteraturen lever et uforståeligt isoleret liv dens betydning og potentiale taget i betragtning.

Børnelitteraturen er samtidens tavse vidne. Den påvirkes af strømninger, af samfundsomvæltninger og sociale udfordringer. Det gør den, fordi dens læsere er tilskuere til disse ting, mens også deres første ofre eller de første, der drager fordel af dem. Klasseskel fornægtes ikke, de findes i børnelitteraturen. Hvis voksne ikke tager beslutning om, at de skal undgå det, så indgår børn i sammenhænge, hvor de i langt højere grad end voksne møder mangfoldighed. De voksne gemmer sig for den og glemmer den derfor. Det kan børnene ikke, og derfor kan børnelitteraturen heller ikke.

Børnelitteraturen er også hverdag. Men den moderne og vedkommende børnelitteratur betragter ikke børnelivet som en ø. Et lukket land lykkeligt fri for forpligtelser og problemer, store tanker og bekymringer. Nej, det er den voksnes drøm om barndom. Den er tværtimod nysgerrig over for den verden, vi deler. Den udfordrer sproget, fortæller historier, bryder normer og ordner kaos. Et kontroversielt synspunkt angående en genre, der siden sin opståen har kæmpet mod pædagogikkens påvirkning og ikke mindst beskyldningerne derom. Men at være fri af pædagogik er ikke det samme som at være uden formål og effekt. Børnelitteraturen skal ikke noget, men den gør det. Den flytter noget i læseren. Men det skal ske umærkeligt i værket, værket skal være sit eget formål, og det er den svære øvelse.

Læs de nominerede værker til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteratur, og du vil se, at det kan lade sig gøre, så det virker som barnemad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her