Leder

Bilagene på bordet, Aalbæk

Debat
19. oktober 2013

Han kunne have skelet til en anden aktuel bilagssag. I stedet valgte Zentropas direktør, Peter Aalbæk Jensen, at gå på krigsstien igen. For et år siden var det filmmagasinet Ekko og dets chefredaktør, Aalbæk ville »knalde«, som han udtrykte det. Denne gang er ambitionerne større: Aalbæk vil have skovlen under direktøren for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen.

Torsdag aften kunne man i Nyhederne på TV 2 opleve den krigeriske Zentropa-direktør kalde Henrik Bo Nielsen for en »tøsedreng« og »doven leder af Det Danske Filminstitut« og til sidst erklære: »Ud af klappen med ham, og det kan ikke gå hurtigt nok.«

Barske ord, selv fra en mand, der ikke er kendt for at holde sig tilbage.

Men hvad er det dog, der har gjort Aalbæk så vred?

I en artikel fra 7. oktober skrev BT om 60.000 kr., som Zentropa i 2009 angiveligt brugte på at flyve Thierry Fremaux, kunstnerisk leder af filmfestivalen i Cannes, til København og invitere ham på Michelin-middag i Lars von Triers hjem. Sagen er ikke så meget, at man har brugt penge på at promovere Antichrist over for Fremaux – den form for repræsentation er ganske almindelig, omend her i den dyre ende, og filmen blev da også udtaget til Cannes. Men de 60.000 kr. er angiveligt taget fra Antichrists produktionsbudget, uden at det fremgår af det fremlagte regnskab. Det er i strid med reglerne for en filmproduktion, der har modtaget otte mio. kr. i støtte fra Filminstituttet og seks mio. kr. i støtte fra Danmarks Radio. Og det er løgn, siger Aalbæk.

Udgangspunktet for BT’s artikel er et notat fra 2009 signeret af tre af Antichrists producere, bl.a. Meta Louise Foldager, der siden har forladt Zentropa. I dette notat, som BT har fået fat i, kritiserer de tre producere, at udgifter, der intet havde med tilblivelsen af Antichrist at gøre, blev lagt over i produktionsbudgettet og fordyrede filmen, som endte med at gå over budget. Står notatet til troende, er de 60.000 kr. måske kun toppen af isbjerget.

Siden den første artikel blev trykt, har Peter Aalbæk Jensen og Henrik Bo Nielsen ført en krig på ord i medierne. Aalbæk har spillet rollen som den forurettede part, der føler sig mistænkeliggjort og pure har nægtet at fremlægge de bilag, der enten kan bekræfte historien eller lægge den død. Nielsen har mestendels optrådt som den ansvarlige og diplomatiske embedsmand, der ikke vil udtale sig om den konkrete sag, men minder om, at man skal stå til ansvar, når man får offentlig filmstøtte, og har – hvilket har gjort Aalbæk rasende – iværksat en undersøgelse af sagen.

Forleden fremlagde Aalbæk så endelig et bilag på den famøse middag – ikke flybilletterne – som dog kun var på små 10.000 kroner, men han nægter stadig at fremlægge de øvrige bilag i sagen, og tonen mellem de to parter er kun blevet skarpere.

Set udefra kan man undre sig over, som TV 2 Nyhedernes interviewer også gjorde gentagne gange, at Peter Aalbæk Jensen ikke bare lægger hele regnskabet og alle bilag frem og lader DFI foretage sin undersøgelse. Især hvis han er så uskyldig, som han selv bedyrer. Det råder andre producenter og statsrevisorer ham også til at gøre. Men Zentropas direktør er om noget egensindig, og for ham handler det nu om ære og principper. Samme konfrontatoriske opførsel lagde han for dagen, da han først beskyldte Ekko for injurier og siden, efter megen sabelraslen, måtte trække alle anklager tilbage. Det var en sag, der mildest talt underminerede Aalbæks troværdighed. Aalbæk mener, at Henrik Bo Nielsen burde have ringet til ham, da han blev forelagt BT’s oplysninger. Men det er vigtigt at forstå, at Nielsen og DFI hvert år administrerer flere hundrede mio. kr. på vegne af staten og skatteyderne og derfor reelt ikke kan tåle, hverken af hensyn til politikere eller befolkning, at der bliver sået tvivl om direktørens handlekraft eller organisationens troværdighed og evne til at kontrollere, at de mange støttemidler bliver brugt ordentligt og inden for lovens rammer.

Det handler ikke kun om Zentropa og Aalbæk Jensens forfængelighed. Han skal bare se at hoste op med de bilag, så politikere og skatteydere kan få demonstreret den gennemsigtighed, der bør være i støttesystemet. Alt andet vil skade dansk film og Zentropa og Aalbæk yderligere. Og skulle bilagene bevise Aalbæks uskyld, vil han kun genvinde noget af den respekt, han efterhånden har mistet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danskerne har i Ålen deres helt egen udgave af Silvio Berlusconi.

Tino Rozzo, Henrik Nielsen, lars abildgaard, Kim Houmøller og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Enig. Bilagene på bordet. Gælder også andre af samme stof. Nu!!

Ålen er bare et stort legebarn, der nu har fundet en ny, dysfunktionel måde at få opmærksomhed på - til skade for andre i samme branche. Kan vi ikke starte en indsamling, så han kan få nogle timer på sofaen hos Henrik Day Poulsen? De vil sikkert blive et umage par...

Tag de 60-90 mio. kr. fra GGGI, giv dem til Transparency International og bed dem udarbejde og distribuere vejledninger til Zentropa om åbenhed. Samtidigt kan de sende en kopi til Løkke vedr. bilag...

Henrik Nielsen, lars abildgaard og Ivan Gullev anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Pudsigt at man i den ene ende af befolkningen render efter de fattige og ligger på lur i buskene. Og staten opfordre borgerne til at melde hinanden i bedste sovjet, nazi- og stasi stil. Og så har vi i den anden ende borgere, som frit kan rage til sig og lege Kong Gulerod. Folk som forgudes af medierne bare de åbner kæften og siger nogle platheder. De holder sig ikke tilbage det er mod deres natur. Og det er sådan set ok., det er jo kunstnere og de skal have plads til armbevægelser og dumheder. Men når det ellers kommer til sammenligningen mellem rig og fattig på statens økonomiske lovgivning, så må der være råd til en lille revisordame for de rige. Her glipper kontrollen totalt. For DET er jo ordentlige mennesker og ikke en lille skiderik fra en 2 værelses i Vester Hørup.