Leder

Gør det nu

10. oktober 2013

Det er så enkelt, at man næsten ikke kan tro det.

Et nyt afkrydsningsskema, hvor arbejdsgivere kan anmelde en voldsepisode ved at sætte kryds under ’vold’, vil fuldstændig ændre konsekvenserne for de mange grupper af offentligt ansatte, der oplever vold som en del af arbejdsdagen.

Frem for at de ansatte senere skal kæmpe med at skaffe dokumentation for volden, som tilfældet er i dag, vil det være muligt at få et overblik over, hvilke skadesanmeldelser der skyldes vold. På den måde vil vold ikke forsvinde i Arbejdstilsynets registre og forhindre mennesker i at få anerkendt en erhvervssygdom.

Når så omfattende konsekvenser kan løses så enkelt, burde det ikke være svært: Gør det nu.

Og det burde næsten kunne effektueres inden månedens udgang, for både regeringspartierne S og SF samt EL vil ændre praksis. I øvrigt påfaldende, at der skal mediebevågenhed til, før der sker noget.

Denne plads er ofte komprimeret som følge af kompleksiteter, der fortjener en klar stillingtagen. Men med en løsning så rørende enkel bliver der her også plads til at omtale det paradoksale i, at der stilles krav om dokumentation, hvis en ansat bliver syg, men at arbejdspladserne omvendt ikke behøver at registrere voldsepisoder. Indberetningerne foregår ad hoc på arbejdspladserne – eller slet ikke.

Den manglende indberetningskultur har flere årsager; ofte menneskelige i form af fagligheder og samvittigheder, der finder det svært at indrapportere om vold, hvis den f.eks. er begået af en dement borger, som medarbejderen har et godt forhold til. Men det har vidtrækkende konsekvenser at afholde sig fra at fortælle om volden, og det nødvendiggør et klart signal fra arbejdsgivere – eller myndigheder – om, at voldstilfælde skal anmeldes. Det hjælper jo ikke noget, at der er et afkrydsningsfelt til vold på indberetningsskemaerne, hvis de alligevel aldrig bliver taget i brug.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu