Leder

For lidt, for sent

Debat
3. oktober 2013

Afsløringerne af massiv amerikansk overvågning af europæiske borgere er indtil videre blevet mødt med rungende stilhed i de fleste europæiske hovedstæder. Men som Information i går kunne fortælle er debatten om NSA-afsløringer i høj grad rykket til Bruxelles, hvor nogle parlamentarikere har forsøgt at få svar på de mange spørgsmål, som trænger sig på.

Slagsmålet kæmpes på flere fronter, men er reelt centreret omkring to spørgsmål. Det første er at afklare, hvor omfattende den faktiske overvågning er. Det andet – og mere delikate – spørgsmål er, hvad EU kan gøre ved det.

Kampen er ikke lige. På den ene side af slagsmålet står de nationale regeringer, som har vist lille eller ingen interesse i at gøre os klogere. Sammen med dem står en stor lobbygruppe fra Silicon Valley, der helst ser, at alt bliver ved status quo. De fører lige nu en massiv lobbykampagne over for parlamentarikerne for at gøre den lovgivning, der skal sikre borgernes rettigheder, aldeles tandløs. Det har de haft stort held med. Kommissionen kan heller ikke finde ud af, hvilket ben den skal stå på.

Det efterlader ikke mange på den anden side i kampen. Ud over selvfølgelig den halve milliard EU-borgere, hvis rettigheder det hele handler om.

Forleden landede så en rapport på bordet, der angiver konkrete handlemuligheder for at beskytte disse rettigheder. Rapportens opfordringer er klare: etablér alternativer til de amerikanske nettjenester, hvor NSA har let adgang, og hvor EU-borgeres rettigheder ikke anerkendes, advar borgerne, når deres data ikke længere kan beskyttes, og sidst, men ikke mindst, opsig eller genforhandl de eksisterende aftaler med USA, hvis regler ingen alligevel følger.

Det ironiske er, at alle disse forslag ligger inden for rammerne af, hvad EU faktisk kunne gøre med den nuværende lovgivning. Når EU vælger at lade være, bliver det ironiske tragisk: Kampen mod overvågning og større datasikkerhed starter og slutter med os selv, ikke de folkevalgte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her