Leder

Litteraturpris

Debat
11. oktober 2013

Med årets nobelpris i litteratur til den canadiske forfatter Alice Munro har Det svenske Akademi endegyldigt demonstreret, at det i forbindelse med den vigtigste litterære pris i verden ikke agerer politisk i nogen direkte forstand. For i så fald ville man aldrig have givet prisen til en lavmælt canadisk forfatter, der tilmed lige har ladet sig pensionere som forfatter.

Det er et entydigt tegn på, at prisen uddeles efter litterære kriterier, og at man først og fremmest har valgt at belønne et forfatterskab af den højeste litterære klasse, der især interesserer sig for de menneskelige relationer. Det fremgår også af motiveringen for prisen, som må være den korteste i mands minde: »Alice Munro. Mester af den samtidige novelle.«

At det alligevel ofte er muligt at tolke nobelprisen politisk skyldes ikke så meget Akademiets beslutninger, som det skyldes, at litteraturen i selve sit væsen kalder på at blive fortolket politisk. Litteraturen er fortolkninger af liv, eksistensudforskning og blander sig med det felt, som også politikken berører.

Dertil kommer, at den gode litteratur ofte er skrevet af forfattere, der bevæger sig mellem grænser og sprog, er forfulgte, i eksil eller på anden måde nedbryder de faste skel mellem de vante måder, vi opfatter verden på.

Alt det, der gør det så oplagt at tillægge en pris til sådan en forfatter et politisk motiv.

Men med prisen til Alice Munro belønnes litteraturen som litteratur. Også fordi novellen på mange måder som genre er litteraturen i sin mest rene form.

Så krævende en form (for forfatteren, ikke for læseren), fordi den kompositorisk skal være så stram og præcis, og fordi novellen skildrer det alment menneskelige i en meget menneskelig form. Sprogligt sjusk og tomgang i sproget afsløres ubønhørligt i novellen.

At der nu sættes helt særlig pris på den er nok det bedste, der kan ske for litteraturen. pn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her