Leder

I seng med fjenden

Debat
15. oktober 2013

Debatten er britisk, men den bør tjene til skræk og advarsel for den danske justitsminister.

Flere britiske aviser argumenterer for, at en anden britisk avis – The Guardian – bør »retsforfølges« for at være »avisen, der hjalp fjenden«. Opfordringerne kommer efter den britiske regerings forsøg på at stoppe selvsamme avis.

Guardians forbrydelse? Sammen med David Camerons regering beskylder en række aviser Guardian for at være gået i seng med fjenden, da den via whistlebloweren Edward Snowden dokumenterede indholdet af USA’s hemmelige overvågningsprogram under National Security Agency (NSA).

Selvfølgelig er der grænser for, hvad pressen bør viderebringe af oplysninger, der kan bringe rigets sikkerhed eller personers førlighed i fare, men de grænser har Guardian foreløbig holdt sig på sikker afstand af.

Ingen kan være overrasket over den britiske regerings mishag ved den lange række af afsløringer, men det har trods alt chokeret de fleste, at den britiske efterretningstjeneste undervejs har rettet et direkte angreb på den frie presse ved at kræve Guardians bevismateriale destrueret. Om nødvendigt ved brug af magt.

Mange sekunder skal der ikke tænkes over konsekvenserne af denne sammensmeltning af magten mellem politikere og presse, før det løber en koldt ned ad ryggen.

Daily Mail og de andre aviser, der kræver straf over Guardian, indgår reelt partnerskab med de magthavere, en fri presse til alle tider – på vegne af offentligheden – skal kontrollere og stille til ansvar. Det er pressens opgave at beskytte borgerne mod magthaverne. Med kritikken af Guardian vendes dette princip på hovedet. Dermed vil pressen komme til at beskytte magthaverne mod borgerne. Selve pressens eksistensberettigelse vil dermed reelt være suspenderet.

Guardian, som denne avis har en syndikeringsaftale med, bør tværtimod hædres for den journalistik, konkurrenterne nu kræver avisen klynget op på.

Med publicistisk fasthed har avisen afdækket, hvad den amerikanske efterretningstjeneste har forsøgt at skjule: Vi taler om overvågning af millioner af almindelige borgeres mailkorrespondancer og aflytning af EU-politikere, og de sidste afsløringer er endnu kun varslet.

Guardians journalistiske integritet og troværdighed er intakt, selv om regeringer og efterretningstjenester har forsøgt at miskreditere avisen.

Når justitsminister Morten Bødskov bør følge med i den britiske debat, hænger det sammen med, at han om få uger selv skal vælge side.

Sammen med de øvrige EU-lande skal Danmark vurdere, om vi kan opretholde tilliden til den amerikanske regering og efterretningstjeneste, der beviseligt står bag aflytning af vores egne demokratiske institutioner? Kan vi fortsat regne med amerikanerne som en troværdig samarbejdspartner?

Første besvarelse på det spørgsmål aktualiseres om nogle få uger på et EU-topmøde, hvor databeskyttelse er på dagsordenen. På forhånd synes den danske regering at indtage en bekymrende position. Som en direkte konsekvens af de hemmelige amerikanske overvågningsprogrammer vil lande som Frankrig og Tyskland arbejde for større teknologisk og økonomisk uafhængighed af de amerikanske aktører som Google og Facebook.

Men som denne avis i går kunne fortælle, er det et mål, Danmark foreløbigt har valgt at gøre sig til modstander af. Sammen med Sverige og Storbritannien skal den danske regering have valgt at blokere for et nyt EU-direktiv med det formål. Eller som denne avis i går citerede en højtstående diplomat for at sige: »Beklageligvis har en række medlemslande ikke indset, at det er i Europas interesse at forhindre amerikansk dominans på det digitale område.«

Vanskeligt er det at forstå, hvorfor Danmark har valgt at kæmpe en kamp imod øget datasikkerhed på vegne af borgerne og vores egne politiske institutioner.

Yderligere vanskeligt at forstå er, at Danmark har valgt at kæmpe denne kamp sammen med netop Storbritannien, der har vist sig parat til at antaste pressefriheden for at hemmeligholde sit eget samarbejde med netop den amerikanske efterretningstjeneste. Morten Bødskov og resten af den danske regering må nøje overveje, hvem vi i denne sag går i seng med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her