Leder

Uden rygrad

Debat
9. oktober 2013

Forskellen på at være opposition og regering står lysende klart. Da S, R og SF var opposition, var der ingen tvivl om, at et klart mål efter et regeringsskifte ville være at hæve Danmarks udviklingsbistand til én procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Det var endda så sikkert et mål, at det blev indskrevet i det nu så sønderrevne regeringsgrundlag. Men så ramte virkeligheden, krisen og Finansministeriets snævre rammer. Og hvad der engang var visioner, som skulle have materialiseret sig i konkret politik, er nu lagt i graven – for altid?

For det må siges at være en meget besynderlig udmelding fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), når han i gårsdagens Information fortæller, at det mål, man i årevis har solgt sin politik på, end ikke har gang på jord. Og det kan næsten kun betyde to ting: Enten var der blot tale om kalkuleret varm luft og valgflæsk, som enhver opposition rutinemæssigt kaster efter danskerne. Eller også – og det er trods alt nok mere sandsynligt – har regeringspartierne SF og Radikale tabt magtkampen om udviklingspolitikken til Socialdemokraterne, der længe har lydt, som om de hellere ville skære ned på end bevillige flere midler til verdens fattige.

Alligevel er det mildest talt noget overraskende, at SRSF-regeringen end ikke har hævet sig over det niveau, den tidligere VK-regering gav i udviklingsbistand. At der ligefrem gives mindre bistand end tidligere. Igen må vælgerne spørge, hvad det er for en politik, der tilbydes fra den nuværende regering, som man ikke ville få andre steder. Endnu en mærkesag er i hvert fald stendød, og derfor ligner det mere og mere en regering uden rygrad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

"Eller også – og det er trods alt nok mere sandsynligt – har regeringspartierne SF og Radikale tabt magtkampen om udviklingspolitikken til Socialdemokraterne"

Ja - den forklaring holder ikke en meter.
Socialdemokraterne og SF var rørende enige om valgoplæget, og de Radikale ville give endnu mere i ulandsbistand, så der er sket noget meget mystisk, siden regeringen nu er enedes om et lavere niveau end VK-regeringen.