Leder

Bortadoption

Debat
20. november 2013

Det er hårdt at indse, at ens krop ikke er med på drømmen om familieforøgelse. Det er også hårdt at udrulle sit privatliv for Statsforvaltningen i håb om at blive erklæret forældreegnet. Så når adoptionsgodkendelsen er i hus, ånder de fleste adoptanter lettet op. Deres barn begynder at vokse – ikke bag navlen, men i hjertet.

Problemet er bare, at vejen til familielykke går igennem et af Danmarks to private adoptionsformidlende organisationer – DanAdopt og AC Børnehjælp. Førstnævnte har samarbejdet med udenlandske organisationer, der beskyldes for at franarre fattige familier deres børn.

Sidstnævnte magter ikke simpel bogføring, og blev tidligere på ugen kritiseret voldsomt af Ankestyrelsen for regnskabsrod.

Men for adoptanterne er der ingen vej uden om. Og har de først betalt op mod 20.000 kroner for at komme på venteliste, er de fanget: Organisationerne kan skrue priser og ventetider i vejret, uden at de ventende kan gøre ret meget.

Blot at få en forklaring på organisationernes gøren og laden er vanskeligt, for de er mildt sagt ikke rundhåndede med informationerne – og hvorfor skulle de også være det? Kundernes familiedrømme binder dem til butikken.

De fleste adoptanter forsøger at leve med rod og ondsindede rygter og håber, at pressen ikke får nys om uregelmæssighederne. For sker det, kræver politikerne tilsyn og oprydning, der kun kradser i overfladen og altid kommer for sent. Resultatet er, at kommende forældre og de mange børn, der kunne have gavn af adoption, skubbes længere fra hinanden.

Der er ingen grund til at lade den triste båndsløjfe fortsætte. Politikerne må opgive brandslukningen, tage autorisationen fra organisationerne og lade staten overtage formidlingsopgaven. Området er alt for følsomt til, at man kan lade uprofessionelle rodehoveder råde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her