Leder

De lange knives kommunale nat

20. november 2013

Bortset fra julen – er der noget, der er så danskhyggeligt som det lokale selvstyre? Nu har vi i månedsvis oplevet de kommunale valgkandidater gå smilende rundt og stikke på næven, daske på ryggen og dikke babyer. Elskværdige er byråds-aspiranterne, belevne og næsten kærlige.

Ja, altså: Indtil i går aftes, da stemmerne var talt op. Da begyndte de lange knives kommunale nat – et skrækforløb, der kan vare helt frem til december, hvor de nyvalgte kommunale forsamlinger holder deres konstituerende møder.

Der er beklageligvis ingen grund til at tro, at det i år kommer til at gå bedre end for fire år siden: Mange kommuners byrådsvalgte kaster sig ud i et orgie i menneskets værste egenskaber. Forbundsfæller bliver svigtet; partifæller bliver dolket; aftaler bliver fragået – til fordel for nye aftaler, der også bliver fragået; i skuffelse eller af ambition bryder nyvalgte kandidater med de partier, de netop er blevet valgt til at repræsentere.

Det handler ikke bare om at sammenflikke et flertal til magt, men også til penge. Mange kommunale fællesvirksomheder er iscenesat som private foretagender, hvor bestyrelseshonorarer er klækkelige. Efter daværende V-indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens 2005-’kommunalreform’ er borgmesterlønningerne gået op, og flere kommunale udvalgsformænd lønnes mere.

Samtidig har ’reformen’ betydet en langt større afstand mellem de valgte og deres vælgere. Der er ikke længere en tydelig gruppe af bysbørn, som de valgte kan føle sig forpligtet af, og som kan udskamme dem, hvis de skejer ud.

De holdningsmæssige skel mellem partierne er visket ud – hvad den siddende regering energisk har bidraget til. Det betyder, at der i byrådssalene knapt er nogen unaturlige alliancer – og meget få naturlige. Gammelt nid og nag – for eksempel fra konstitueringer for fire år siden – kan folde sig frit ud sammen med ærgerrighed og bjergsomhed. Med gysen kan omverdenen iagttage de grusomheder, som Venstre og konservative pr. tradition udsætter hinanden for.

Oplevelsen af, at den kommunale nedrighed i 2009 bragte skam over folkestyret, fik i 2011 Kommunernes Landsforening og den radikale Margrethe Vestagers indenrigsministerium til at anbefale, at byråd udarbejder et ’kodeks for god konstitueringsskik’. Eksempelvis om, at de valgte bør arbejde for at inddrage flest mulige partier i aftaler om fordeling af poster, og at det er dårlig skik at skifte parti eller blive løsgænger for at få del i rovet.

Et sådant håndslag på anstændighed har ikke vundet tilslutning i kommunerne. Som det østjyske Favrskovposten citerer en stedlig gruppeformand for:

»Jeg har ikke hørt nogen i byrådet udtale et ønske om det. Et kodeks rækker ikke længere end de personlige ambitioner og interesser, hvilket vi så ved sidste valg. Det har været lavet aftaler – også i Favrskov – som man har løbet fra, når mandatfordelingen var kendt. Det er nok bagsiden af politik.«

En sådan afmagt over for menneskesindets skyggesider er ikke opmuntrende. Når regeringsdannelserne efter danske folketingsvalg undgår at ende i samme skamfuldhed som på kommunalt niveau, skyldes det, at der på landsplan på forhånd er givet en nøje fastlagt proces: Alle partiledere skal give deres råd om forhandlingsleder/statsminister til dronningen og aflevere det skriftligt til majestætens kabinetssekretær. Den fungerende statsminister rådgiver dronningen om den rette tolkning af de givne råd, og hele forløbet foregår under intens mediedækning.

Et parti ville bringe sig selv i miskredit, hvis det indlod sig i forhandlinger, der var i stik modstrid med det råd, partiet havde givet dronningen. Uanset, at majestætens selvstændige råderum er praktisk talt ikke-eksisterende, forlener hun processen med en vis ophøjethed, der tæmmer nedrigheden.

De kommende dages kommunale dolkninger må forudses at bringe ny aktualitet til kravet om gennemskuelig anstændighed.

Problemet er at finde en acceptabel proces. Det er en sød, men umulig tanke, at alle 98 byråd skulle en smuttur over Amalienborg for at få orden på sig selv. Andre forslag udbedes.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu