Leder

Netværksmafia

Debat
13. november 2013

Hvad hvis der er mafia i metroen? Lad os som et tænkt eksempel antage, at nogle af de mange underleverandører for det italienske konsortium, som udbygger netværket i Københavns undergrund, er virksomheder, der kontrolleres af mafiaen. Kan og skal de danske myndigheder så gøre noget? Det ville nok være til gavn for skatteyderne, men problemet er, at politi og domstole næppe har de rette redskaber til at imødegå udfordringen fra grænseoverskridende organiseret kriminalitet.

Det påpeger Europa-Parlamentets nye udvalg om organiseret kriminalitet, korruption og pengehvidvaskning (CRIM) i sin første betænkning, som anbefaler, at lovgivningen i medlemslandene harmoniseres. F.eks. skal hovedentreprenører kunne retsforfølges for uregelmæssigheder hos underleverandørerne i henhold til reglen om kædeansvar. Det forebygger kriminel infiltrering og betegnes som »et vigtigt redskab mod tvangsarbejde«. Men i Danmark handler debatten om kædeansvar mere om arbejdspladser end om organiseret kriminalitet, selv om tingene hænger sammen. Konkurrenceevne er en ofte anvendt eufemisme for ’sammenhængen’.

Ifølge den spanske sociolog Manuel Castells spiller organiseret kriminalitet en central rolle i kapitalismens udvikling i postindustrielle og postnationale netværkssamfund: »Den globale kriminalitet – samarbejdet i netværk mellem magtfulde kriminelle organisationer og deres medsammensvorne om fælles mål over hele verden – er et nyt fænomen med dyb indvirkning, såvel nationalt som internationalt, på økonomi, politik, sikkerhed og samfundet generelt.« Postmafia kalder nogle eksperter denne gråzone mellem det legale og det illegale, som dominerer økonomien i kriseramte områder i Syd- og Østeuropa og påvirker detailhandel, industri og banker i hele EU. Det er et meget omkostningsfuldt problem for fællesskabets institutioner. Derfor er en fælles strategi nødvendig. frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her