Leder

Plaster på Italiens sår

28. november 2013

Silvio Berlusconi er ikke længere medlem af Italiens parlament. Kort før afstemningen i Senatet, der eksekverede tillægsstraffen – seks års uvalgbarhed – til den dom for skattesvindel, som Berlusconi fik for fire måneder siden, trak hans parti støtten til landets regering. I går nat blev næste års finanslov således vedtaget med et forholdsvis snævert flertal i Senatet.

Udelukkelsen af Berlusconi og et forestående formandsvalg i centrum-venstre-partiet PD kan gøre livet svært for ministerpræsident Enrico Lettas nu knap så brede samlingsregering, der aldrig har nydt folkelig opbakning.

Foreløbig vinder parlamentets fremtidsangst og selvopholdelsesdrift. Ved næste valg vil Berlusconis parti/koncern, selv om han ikke selv kan stille op, igen kunne nyde fordel af en mediemæssig og økonomisk magt, som ændrer spillets regler. Det sår, som han for 20 år siden påførte demokratiet, er blevet til en grim infektion. Udelukkelsen er et plaster.

Berlusconis personlige skæbne er efterhånden irrelevant. Det afgørende er, at det politiske system i Italien og EU ikke for længst har udstødt ham som et fremmedlegeme. Udelukkelsen sker ikke, fordi han besidder en hybridmagt, der strider mod det liberale demokratis grundprincipper, men fordi Italiens domstole har fastslået, at han systematisk har snydt i skat.

Berlusconismen som ideologi baserer sig ikke på sondringen mellem politik og moral, men på en radikal modstilling af disse begreber. En dom har så skabt et øjeblik af normalitet i Italien, som den institutionelle hygiejne sørger for at opretholde andre steder.

Derfor er det nu op til vælgere og politikere at rette bagklogskabens lys mod dem selv. Det virker dog mest sandsynligt, at italienernes selvopgør ender med at drukne i støj fra en ulykkelig epokes hovedperson, der nægter at forlade scenen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu