Leder

Terrorens dobbelte motiv

Debat
21. november 2013

Der er en pervers mening i den galskab, der tirsdag morgen tog livet af 23 sagesløse og sårede 140 med de to bomber mod Irans Beirut-ambassade. Meningen er ligeledes tvedelt: dels at sabotere Vestens tilnærmelse til Iran i atom-konflikten, der blev genoptaget i går i Genève, dels som gerningsmændene i den al-Qaeda-relaterede Abdullah Azzam-brigade (opkaldt efter bin Ladens palæstinensiske mentor) selv tweetede samme dag: at straffe Iran og Hizbollah for at støtte al-Assads regime i Syrien.

Terrorangrebet, det hidtil mest fatale i Beiruts Hizbollah-kontrollerede sydlige nabolag, er ikke det første. Og det bliver ikke det sidste. Og det er næppe er tilfældigt, at ni bilbomber i går dræbte mindst 30 i Bagdads shiakvarterer i det værste angreb siden 2008.

At 10 egyptiske soldater blev myrdet ved et terrorangreb i Sinai fuldender billedet af en sunniekstremistisk terroroffensiv, hvis baggrund ikke er tesen om, at det islamiske kalifat – ekstremisternes våde drøm om islams sunnimuslimske centralmagt for nu at sige det kort – er lige om hjørnet, men at drømmen tværtimod fortoner sig. Bedre organiserede shiamuslimer har initiativet, hvad enten det er i Genève, hvor iranerne forhandler om international rehabilitering, eller i Syrien, hvor Hizbollah er en afgørende faktor for det alawit-dominerede regimes militære fremgang.

Det Arabiske Forår blev hurtigt kapret af sunniislamister – fra de muslimske brødre til bagudskuende salafister med eller uden al Qaeda-etikette. I de snart tre år, der er gået, har disse islamister, polstret med petrodollar fra Den Arabiske Halvø, ikke formået at formulere, endsige levere, duelige alternativer til de despoter, der faldt. Og et USA i færd med at opgøre den iranske konto, et Rusland, der rykker i tomrummet efter USA og muligheden for et styrket Iran har skabt panik. Ikke kun i Israel, men i sunnifundamentalismens hjertelande.

Hvad vi lige nu bevidner, er optakten til en ny verdensorden i Mellemøsten. Det er på tide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her