Leder

Fødende i gråzonen

10. december 2013

Få af Informations artikler har på det seneste vakt så voldsomme reaktioner som vores afdækning af mangler i patientvejledningen til kvinder, der ønsker kejsersnit.

Vi har skrevet både om en dansk kultur for vaginale fødsler, der får kvinder til at opleve et kejsersnit som et personligt nederlag – og om at konkret forskning, som taler på plussiden for planlagte kejsersnit, udelades af patientvejledningen, mens forskningsresultater på minussiden tages med.

Mange har ment, at vi her ikke tager fat i det største problem på det danske fødselsområde, nemlig en bevægelse væk fra den naturlige, vaginale fødsel, henimod en stadigt større grad af medicinering og interventioner som medicinske igangsættelser, vedrop med mere. Ifølge dette argument indskriver Informations artikler sig i en kampagne mod den naturlige fødsel, til fordel for indgrebene.

Hertil er der for det første at sige: Hvis arbejdet for mere naturlige fødsler skades af afdækningen af, at videnskabelig forskning tilbageholdes fra de gravides vidensgrundlag, er det formidlerne af det vidensgrundlag, der har ansvaret. Ikke den, der afslører tilbageholdelsen. Man fremmer ikke bæredygtigt en god sag ved at modarbejde kendskab til dens negative sider.

For det andet skulle vi måske begynde at diskutere, om de gravide svigtes på to måder. På den ene side er det planlagte, ikke-medicinsk begrundede kejsersnit en fødselsmetode, de forsøges talt fra.

På den anden side er den naturlige fødsel, som står som idealet, i stigende grad en illusion. Midt i gråzonen mellem en metode, som systemet ikke vil støtte, og et ideal, som systemet ikke kan levere, må de gravide så selv famle sig frem – ofte med utilsigtet medicinerede fødsler som resultat. Det er ikke et rigtigt sted at efterlade dem. De må kunne forvente, at fagpersonalet skøtter området med en kombination af idealer og fordomsfrihed over for ny viden – og ikke som en skyttegravskrig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Scheel Andersen
  • Rasmus Bo Sørensen
  • Katrine Hornstrup Yde
  • Jens Christoffersen
Flemming Scheel Andersen, Rasmus Bo Sørensen, Katrine Hornstrup Yde og Jens Christoffersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu