Leder

Fri proces

5. december 2013

Med nedsættelsen af en årelang undersøgelseskommission har regeringen foregivet vilje til at få ryddet op efter krigene i Irak og Afghanistan.

Men viljen slipper øjensynligt op, når det kommer til at få undersøgt en konkret sag om danske soldaters mulige ansvar for udlevering af fanger i Irak til tortur. 23 irakere har for længst ønsket at få danske dommeres vurdering af den behandling, de blev udsat for, efter at danske soldater overgav dem til irakiske sikkerhedsstyrker. Danske retsmedicinere har efterfølgende konstateret tydelige tegn på tortur. Sagen er fra 2004, men et eventuelt ansvar vil belaste det Forsvarsministerium, som en socialdemokratisk minister nu står i spidsen for.

De 23 irakere har imidlertid definitivt fået afvist muligheden for at få bevilget fri proces, hvilket er en økonomisk forudsætning for, at de kan få prøvet deres sag ved Højesteret. Det har Procesbevillingsnævnet afgjort. Hvorfor? Det aner vi til gengæld ikke en disse om.

Den slags argumenter er nævnets medlemmer hævet over, hvilket i sig selv er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt. Hvordan kan de 23 irakere og offentligheden føle sig tryg ved en konklusion, hvis præmisser vi ikke må se?

Sandsynligt er det, at afvisningen begrundes med, at sagen er forældet. Men – som sagt – vi ved det ikke.

Sikkert er det derimod, at én mand står tilbage med muligheden for redde regeringen ud af dette moralske hængedynd: Forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Fordi der er tale om en civilretlig sag har ministeren beføjelser til at få forældelsesfristen suspenderet.

Hvis vi andre skal tro på intentionerne om en uhildet, sandhedssøgende granskning af krigene, så må regeringen være konsekvent. Derfor burde der intet være at betænke sig på. Nicolai Wammen må i en fart se at få bevilget de 23 irakere fri proces.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu