Leder

Jovist er det alvorligt

Debat
16. december 2013

Morten Bødskov (S) måtte i sidste uge gå af som justitsminister, fordi han havde sørget for, at Folketingets Retsudvalg blev ført bag lyset. Vildledningen af Retsudvalget skete imidlertid pr. stedfortræder. Det var udvalgets daværende formand, Anne Baastrup (SF), som efter aftale med Morten Bødskov stak sine medlemmer en løgn. Men hvor medierne fokuserede på ministerens fald, blev Anne Baastrups rolle hurtigt glemt.

Den tidligere udvalgsformand, der i dag er medlem af Folketingets Præsidium, bildte sine medlemmer ind, at en tur til Christiania måtte aflyses, fordi politidirektøren i København ikke kunne deltage i et møde i forbindelse med turen. Men som bekendt var den reelle grund, at der ifølge PET forelå en trussel mod Pia Kjærsgaard ved et besøg på fristaden. Anne Baastrup havde dog angiveligt kun fået besked fra justitsministeren om en generel sikkerhedsrisiko, ikke at den var rettet mod Pia Kjærsgaard. Men under alle omstændigheder var hun åbenbart parat til at lyve for medlemmerne i det udvalg, som hun var formand for, hvis ministeren ønskede det.

Anne Baastrup har i sine få udtalelser om sagen forsøgt at nedtone konsekvenserne af vildledningen. »Herregud«, sagde hun til Politiken. »Så alvorligt er det heller ikke«. For Retsudvalget kunne jo bare besøge fristaden »på et senere tidspunkt«.

Med andre ord er det altså ifølge Anne Baastrup ikke så slemt at føre Folketinget bag lyset, hvis man vurderer, at følgerne ikke er alvorlige. Det siger sig selv, at en sådan tankegang er uantagelig. Særligt alarmerende er det at høre den udtrykt af et af de fem medlemmer af Folketingets Præsidium, og man må stille spørgsmålet, om Anne Baastrup efter sin vildledning af Folketinget virkelig hører til i dets øverste ledelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Er der noget at sige til, at Enhedslisten er ved at sætte sig på den parlamentariske venstrefløj?

Torben Lindegaard

Anne Baastrup var med i løgnen lige til det sidste.
Hendes falske mail blev citeret så sent som d. 19.11 af Morten Bødsgaard - efter aftale.
Og en sådan løgnhals repræsenterer SF i Folketingets præsidium....................det er bare alt for meget.
At se hende in action for udvalgsformand under Annette Wilhelmsens samråd var en ren øjenbæ.