Leder

79 kroner

Blot ét år gammel er Netflix Danmarks sjettestørste tv-kanal – større end TV 2 News og Kanal 5
Debat
17. januar 2014

2013 blev det år siden fjernsynets introduktion, hvor fjernsynskiggeriet faldt allermest, fastslår DR’s analyseafdeling i deres årsrapport. Danskerne valgte at se hele otte procent mindre tv sidste år, svarende til 15 minutter om dagen. Og det var ikke, fordi vi tilvalgte fuglekiggeri eller dybe blikke i hinandens øjne. Den markante nedgang understreger en gang for alle, at de traditionelle tv-udbyderes håb om at streamingtjenesterne ville vise sig blot at være et supplement til det såkaldte flow-tv, endeligt må pakkes væk. Der hersker ikke længere nogen tvivl om, at introduktionen af de tjenester ved årsskiftet 2012-13, herunder langt overvejende gigantsuccesen Netflix, er den helt afgørende faktor. Blot ét år gammel er Netflix således Danmarks sjettestørste tv-kanal – større end TV 2 News og Kanal 5.

Vil kurven fortsætte? Det er naturligvis umuligt at forudsige, men der findes flere argumenter for, at det vil den, mens det modsat er svært at se nøjagtigt, hvad der skulle bremse udviklingen.

Viljen til månedligt at lægge 79 kroner – det beløb som Netflix valgte, og alle andre opkræver – har ændret tv-virkeligheden fundamentalt. På mange måder var introduktionen af Netflix en langt større revolution, end selv Netflix’ pengestærke investorer kunne have drømt om. Og end man kunne have drømt om, hvis man holder af tv. For det er en god nyhed. Der er ikke alene et bredere udvalg af international kvalitets-tv – ikke mindst streamingtjenesternes egenproducerede dramaserier – men også et rettidigt skub til de traditionelle danske.

Alt er langtfra tabt, og tv-kiggeri er ikke afgået ved døden: Danskerne ser stadig tv tre timer i døgnet. Og mens de ser en ordentlig bunke dårligt tv, er der også en hel del af en kvalitet og en type, som Netflix ikke kan levere. De to seriesucceser Arvingerne og Badehotellet samler seere i nær matadorske dimensioner i disse uger, hvilket understreger, at dansksproget kvalitets-tv har en evig relevans. De nye tal understreger derved, at diskussionen om, hvordan man prioriterer indholdsproduktion og tænker i nye distributionsformer, bliver central for de traditionelle tv-kanalers overlevelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Brød og skuspil må der til.