Leder

Ren ghetto

Debat
7. januar 2014

Eksport af kriminelle over kommunegrænsen har ikke just været en kommunal kerneopgave. Men står det til Albertslunds socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen, bør det være muligt at smide beboere dømt for hård kriminalitet og deres familier helt ud af kommunen – ikke blot ud af deres almene bolig. Vips, væk med det problem? Næppe.

Man kan have sympati for boligforeninger, der desperat prøver at skabe tryghed for flertallet af lovlydige beboere ved at sende et signal til familierne om, at det koster, hvis deres børn ikke holder sig på måtten. Men ingen har haft lyst til at beskæftige sig med det problem, som borgmesteren indirekte peger på: Hvis ikke de kriminelle skal bo i min baghave, hvor så?

Hos Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, var der ikke meget hjælp at hente for borgmesteren, da hun skulle kommentere sagen. Hun må have glemt, at by- og boligminister Carsten Hansen (S) så sent som i oktober fremsatte et lovforslag, der skal forhindre kriminelle i at shoppe mellem boligforeninger i samme område ved at tillade politi og boligforeninger at udveksle oplysninger.

Heller ikke i den forbindelse havde den ansvarlige minister et bud på, hvem der så skal have aben. Det er nærliggende at finde svar i socialpolitikken, for selvfølgelig er forebyggelse i dysfunktionelle familier en kommunal kerneopgave, som de langt fra løfter godt nok. Tænk bare på Yahya Hassan. Og det ville klæde de to socialdemokrater Hansen og Christiansen at stå ved deres ansvar.

Skal man tale om solidariske løsninger og ikke blot kommunal abe-eksport, kunne man imidlertid kræve af de velstillede kommuner med meget få almene boliger, at de påtager sig deres del af opgaven med at komme tunge ghettoproblemer til livs. Det ville da være en frisk start, hvilket er det, borgmester Steen Christiansen efterlyser for de bortviste familier. Det ville også være friskt, hvis Socialdemokraterne ville tage kampen om bedre spredning af de almene boliger med de borgerlige velhaverkommuner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Tænk bare på Yahya Hassan." Tænker skribent Mette-Line Thorup.
Hertil er blot at sige vi tænker alle på Yahya Hassen og hans mange millioner kr.

Torben Lindegaard

Albertslunds socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen, ville have ophævet den kommunale anvisningspligt, hvis en familie bliver smidt ud af et boligselskab.
Det er altså ikke det sammen som at blive smidt ud af kommunen.

Jeg forstår godt, at Steen Christiansen føler sig misbrugt, når en bortvist familie blot møder op på kommunen med et retskrav på en ny bolig.

Man må kunne finde et kompromis; noget i retning af, at hvis det kriminelle familiemedlem ikke flytter med over i den nye bolig, så bør kommunen kunne anvise en bolig til resten af familien.