Leder

Moderligheden

4. februar 2014

Der er mange mennesker, der er bange i Europa. Der er enorm arbejdsløshed, budgetter strammes, der hjælper kort sagt ingen kære mor. Er det tilfældigt, det netop er i den kontekst, der atter stilles spørgsmål til moderskabet? I weekenden var der i Frankrig kæmpedemonstrationer, hvor de samme mennesker, som kæmpede indædt mod homoseksuelt ægteskab, nu demonstrerer mod alle former for kunstig befrugtning – for homoseksuelle, som en ny familielov måske åbnede op for.

Samtidig gik den modsatte fløj på gaden i Spanien for at kæmpe for fri abort, som et lovforslag truer – undtagen i tilfælde af voldtægt eller fare for moderens liv. Den konservative spanske justitsminister Gallardón er nemlig bange: »Hvem ved, om den individualisme, de udviser i forhold til ufødte ikke også en dag kan komme til at ramme dem, der allerede er født?«

Vi er bange for, at ingen passer på os. Moderen bliver som idealfigur sidste bastion mod usikkerhed, og kvindens krop det sted, hvor tryghed og kærlighed formodes at kunne styres.

I den vestlige verden har vi været lang tid om at forstå, at man kan elske, som en mor gør det m/k. Varsomt lovsikres andre måder at udfolde moderkærlighed på end den ’sædvanlige’ – som såmænd aldrig har været særlig sædvanlig. Enlige mødre og uægte børn har altid været en realitet på trods af ideale forestillinger. At tage højde for nye familieformer var indlagt i den familielov, den franske regering med presset fra gaden mandag opgav at gennemføre.

Men sikrer man sig ved at stivne i gamle familieformer? Millionvis af kvinder har i årevis været ansvarlige, når de valgte børn til eller fra. Netop fordi de i moderkærlighedens navn vidste, at når børn først er der, så passer man på dem – ikke for at dyrke individualisme.

Det er måske det, vi har glemt i Europa. At vi alle må være ansvarlige for moderligheden. Så vi kan være lidt mindre bange uden at gemme os under mors skørter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Inger Sundsvald
Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu