Leder

Ret og pligt

25. februar 2014

Hun kræver sin ret, og hun hævder at gøre sin pligt. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) finder sig ikke i anklager om ’historieforfalskning’, når hun forklarer regeringens arbejdsmarkedsreformer med det stolte socialdemokratiske princip, der hedder ’gør din pligt, og kræv din ret’.

Det rene sludder og vrøvl, sprutter professor dr. phil. Jørn Henrik Petersen fra Syddansk Universitet. Han har netop udgivet sit femte bind af ’Dansk velfærdshistorie’. Og han mener, at regeringens reformer af særligt kontanthjælp, førtidspension og fleksjob ’markedsføres på tvivlsomme principper’, der i realiteten kun er ’socialdemokratisk fernis hældt ud over stangborgerlig politik’.

LÆS: Velfærdsstaten – en ideologisk katastrofe

Beskyldningerne fik i gårsdagens Information Mette Frederiksen til at »stå på sin ret til at definere, hvad der er socialdemokratisk«. Den ret har hun, men hun burde se det som en pligt at lytte til kritikere, hvad enten de er professorer eller frafaldne partifæller.

LÆS: ’Jeg bliver nødt til at stå på min ret til at definere, hvad der er socialdemokratisk’

For Mette Frederiksen og resten af regeringen findes der to veje: Den, der vil holde de arbejdsløse på overførselsindkomster. Og den, der vil skaffe de arbejdsløse et arbejde eller en uddannelse. Den uansvarlige venstrefløj betræder den første vej, ansvarlige socialdemokrater den sidste. Forstå det nu!

Velfærdssamfundet hænger kun sammen, hvis de, der hjælper, skaber større værdi end dem, der har hjælp behov. Velfærdsstatens aktuelle problem er, at for mange har behov og for få hjælper. Derfor skal vi alle blive mere effektive, produktive og rationelle. Vi skal gøre det, der betaler sig, og alle skal gøre noget. Det belærer bl.a. regeringens produktivitetskommission os om, og isoleret set er det en tankegang, man vanskeligt kan blive uvenner med. For hvem drømmer om at skabe et ineffektivt, uproduktivt, underskudsgivende undergangssamfund?

Det er det, Mette Frederiksen og Bjarne Corydon forsøger at forklare danskerne, og det er det, de omsætter til praktisk politik i regeringens arbejdsmarkedsreformer.

Frem for dagpenge skal de arbejdsløse have et job. Frem for langtidsledighed på kontanthjælp skal de mødes med en tidlig koordineret indsats fra tværfaglige teams bestående af læger, psykologer og sagsbehandlere.

Regeringen kalder det er opgør med det forsørgersamfund, der forklædt som blød humanisme reelt ender i kynisme, når borgere holdes på offentlig forsørgelse i stedet for at få et arbejde eller en uddannelse.

Eller som Mette Frederiksen formulerede det i gårsdagens avis: »Jeg mener ganske enkelt ikke, at mennesker skal overlades til at ligge i hængekøjen. Det får mennesker det ikke bedre af.«

Det lyder helt rigtigt, og er rigtigt for rigtig mange. Hvorfor forstår danskere i almindelighed og socialdemokrater i særdeleshed det så alligevel ikke?

Fordi det komplekse velfærdssamfund ikke lader sig indrette efter simpel markedslogik og lineære fremskrivninger af produktivitet. Virkeligheden er jo den triste, at der ikke er arbejde til alle. At alle ikke kan gennemføre akkurat den uddannelse, der kan sikre dem et job. At andre – og flere end regeringen anerkender – er for syge til at arbejde eller uddanne sig.

Mette Frederiksen og regeringen opstiller en falsk modsætning mellem økonomisk ansvarlighed og social anstændighed. Den socialdemokratiske velfærdsstat søgte at finde balancen mellem begge hensyn. Det er denne politiske grundidé, Mette Frederiksen er oppe at slås med i sin version af socialdemokratismen.

Socialdemokraterne har retten til at agere i regering, men deraf følger pligten til at se den sociale virkelighed i øjnene.

Den økonomiske krise har gjort megen skade på det danske samfund, men den har ikke medført massearbejdsløshed, som vi ser det særligt i Sydeuropa, eller som vi selv oplevede i 1980’erne.

Netop det taler for, at vi kan bevare idealet om et samfund, der vil kendes på måden, hvorpå de ringest stillede behandles. Hvilket jo ikke er ensbetydende med, at vi alle skal have det dårligt. Faktisk tværtimod.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christina Mørch
 • June Beltoft
 • Laurids Hedaa
 • Viggo Helth
 • Vivi Rindom
 • Peter Nielsen
 • Martin Karlsson Pedersen
 • Søren List
 • Henrik Christensen
 • Estermarie Mandelquist
 • Bente Simonsen
 • Dorthe Jacobsen
 • John Fredsted
 • lars abildgaard
 • Alan Strandbygaard
 • Niels Kondrup
 • Jens Falkesgaard
 • Lise Lotte Rahbek
Christina Mørch, June Beltoft, Laurids Hedaa, Viggo Helth, Vivi Rindom, Peter Nielsen, Martin Karlsson Pedersen, Søren List, Henrik Christensen, Estermarie Mandelquist, Bente Simonsen, Dorthe Jacobsen , John Fredsted, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Niels Kondrup, Jens Falkesgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Der er stadigvæk masser af arbejde, der er brug for at få gjort i det mere og mere komplekse danske velfærdssamfund, og masser af hænder, der gerne vil tage fat, hvor det trænges.

Problemet er bare, at de økonomisk bedrestillede hverken vil betale mere i skat eller nøjes med mindre i løn, og dem med de ledige hænder ikke kan leve af det, som de højtlønnede vil unde dem for at få udført alt det arbejde, de mangler tid eller føler sig for 'kvalificerede' til at udføre selv.

Når skidt kommer til ære og stodder til mønt, så vil hønsene gå med laksko og hanerne køre i Rolls Royce med privatchauffør.

Sådan er det jo med karrierepolitikere og gullaschbaroner.

Laurids Hedaa, Mette Brun, Jens Erik Starup, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj, Helge Rasmussen, Vivi Rindom, Helge Andersen, Søren Kristensen, Henrik Christensen, Estermarie Mandelquist, Michael Madsen, Dorte Sørensen, Karsten Aaen, Inger Sundsvald, Per Klüver, Jørn Petersen, Henning Pedersen, Carsten Søndergaard, Philip B. Johnsen, Janus Agerbo, Carsten Mortensen, HC Grau Nielsen, Dorthe Jacobsen , Kim Houmøller, Geert Larsen, John Fredsted, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, lars abildgaard, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Katrine Visby, Rune Petersen, Levi Jahnsen, Jens Falkesgaard, Peter Hansen, Herdis Weins, peter tind sørensen, ole eising, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen, Claus Kristoffersen, Uffe Illum og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Den førte politik får det til at fremstå, som om krisen er skabt af det danske velfærdssystem, især de dårligst stillede. Man glemmer, at det ikke er de dem, der har haft indflydelse på krisens opståen, men derimod de mennesker, som nu bagefter sidder og prædiker tilbageholdenhed for alle andre end dem selv.

Christina Mørch, June Beltoft, Ervin Lazar, Laurids Hedaa, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj, Vivi Rindom, Helge Andersen, Henrik Christensen, Erik Granberg, Estermarie Mandelquist, Michael Madsen, lars abildgaard, Bente Simonsen, Karsten Aaen, Peter Wulff, Per Klüver, Jørn Petersen, Henning Pedersen, Carsten Søndergaard, Janus Agerbo, HC Grau Nielsen, Dorthe Jacobsen , Uffe Illum, Bjarne Andersen, Claus Jensen, Torben Selch, John Fredsted, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, Peter Hansen, Jens Falkesgaard og peter tind sørensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er ikke megen liggen i hængekøje over at være kontanthjælpsmodtager.
Jeg tror såmænd ikke der er ret mange kontanthjælpsmodtagere, som har råd til en hængekøje for slet ikke at tale om at have et sted at sætte den op.
Og selv hvis de havde både hængekøje og sted at sætte den op, så ville deres ægteskabslignende bofælle sandsynligvis protestere, for der skal jo også gåes på nyttejob og mødes med jobcentre og skrives ansøgninger og jagtes tilbud for at få den skrantende økonomi til at hænge sammen. Og der skal bekymres sig. Det bruges der relativt megen td på. Jeg kender ikke en eneste kontanthjælpsmodtager, som ikke bekymrer sig i både deres sovende og vågne timer. Der bliver det harmoniske hængekøjebilled svært forplumret af fremtidsfrygt.
Men hvad ved Mette Frederiksen om hængekøjer og kontanthjælpsbekymringer. Hun gør jo bare sin pligt som socialdemokrat - efter egen definition.

June Beltoft, Ervin Lazar, Laurids Hedaa, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj, Helge Rasmussen, Jakob Trägårdh, Helge Andersen, Peter Nielsen, Sabine Behrmann, Lykke Johansen, Henrik Christensen, Erik Granberg, Estermarie Mandelquist, Bente Simonsen, Marianne Rasmussen, Dorte Sørensen, Karsten Aaen, Mikkel Nielsen, Peter Wulff, Per Klüver, Henning Pedersen, Carsten Søndergaard, Janus Agerbo, Kristian Kolby, Carsten Mortensen, HC Grau Nielsen, Dorthe Jacobsen , Søren Ansbjerg, Anders Kristensen, Elmo Vinkel, Uffe Illum, Christian Pedersen, Bjarne Andersen, Steen Sohn, John Fredsted, Torben Nielsen, lars abildgaard, Enriquo Longo, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Mads Kjærgård, Katrine Visby, Rune Petersen, Peter Hansen, Jens Falkesgaard, Herdis Weins, Geert Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men hele præmissen om, at der er for få, der hjælper og for mange, der får hjælp er jo ikke sand!

Christina Mørch, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, Estermarie Mandelquist, Mikkel Nielsen, Janus Agerbo, Carsten Mortensen, HC Grau Nielsen, Dorthe Jacobsen , Claus Jensen, Torben Nielsen, Heinrich R. Jørgensen og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

Hvad har Mette Frederiksen imod Det Radikale Venstre ?

Kan hun nævne bare 2 punkter, hvor hun er uenig ?

"Virkeligheden er jo den triste..."
Hvad har 'virkeligheden' nu med sagen at gøre ?

Laurids Hedaa, Rasmus Kongshøj, Jesper Hansen, Bente Simonsen, Mikkel Nielsen, HC Grau Nielsen, Søren Ansbjerg, Bjarne Andersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Jens Falkesgaard

...og samtidig har erhvervslivet rekordoverskud og gyldne dage.

Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Bente Simonsen, Karsten Aaen, Mikkel Nielsen, Janus Agerbo, Kristian Kolby, HC Grau Nielsen, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

"For Mette Frederiksen og resten af regeringen findes der to veje: Den, der vil holde de arbejdsløse på overførselsindkomster. Og den, der vil skaffe de arbejdsløse et arbejde eller en uddannelse. Den uansvarlige venstrefløj betræder den første vej, ansvarlige socialdemokrater den sidste. Forstå det nu!"

Men Mette Frederiksen:

Det er jo en stråmand !
Ingen på venstrefløjen ønsker at holde nogen på overførselsindkomst !-

Det mange af os siger er, at det er måden man agerer på der skiller.
Ledige skal ikke straffes, jagtes eller nedværdiges al den stund der reelt ikke er arbejde til alle.
Det er IKKE morsomt at være på dagpenge elle på kontanthjælp. Langt langt de fleste VIL gerne og søger et hav af stillinger, både indenfor og udenfor eget område. Men det er en kendsgerning at omkring 90 % af alle ledige jobs går til folk der allerede er i arbejde.
Kontanthjælpsmodtagerne og folk over 50 år står ikke først i køen. Og der kommer ikke flere jobs af at straffe folk økonomisk.
Selvfølgelig er der en lille andel, (hvem kender størrelsen?), der absolut ikke gider noget som helst; Men så find disse og straf dem økonomisk; ikke straf over en kam !

Helt fint at gå efter at folk får uddannelse og helt fint folk skal hjælpes individuelt; Men stop strafferiet og stop med at se ned på folk og beskylde dem for at være selvforskyldt ledige.
Senest må det være gået op for Frederiksen og proselytter, at selv nye tiltag ikke skaffer ret mange flere jobs.
Og disse jobs ender såmænd nok også med at gå til folk der allerede er i arbejde.
En evig roteren !

Christina Mørch, June Beltoft, Laurids Hedaa, Rasmus Kongshøj, Helge Andersen, Henrik Christensen, Erik Granberg, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Bente Simonsen, Dorte Sørensen, Karsten Aaen, Mikkel Nielsen, Peter Hansen, Per Klüver, Henning Pedersen, Carsten Søndergaard, Janus Agerbo, Kristian Kolby, David Wedege, HC Grau Nielsen, Elmo Vinkel, Uffe Illum, Bjarne Andersen, Herdis Weins, John Fredsted og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Sagen er ganske enkel Mette Frederiksen; Og det kan du ikke lyve dig fra.

Hvid du mener at folk skal straffes på pengepungen, så må du mene at folk er skyldige !

Kan du bevise at folk over en kam er skyldige ?

Christina Mørch, June Beltoft, Laurids Hedaa, Rasmus Kongshøj, Erik Granberg, Estermarie Mandelquist, peter tind sørensen, Karsten Aaen, Peter Wulff, Mikkel Nielsen, Peter Hansen, Lise Lotte Rahbek, Henning Pedersen, Janus Agerbo, Kristian Kolby, Dorthe Jacobsen , Uffe Illum, Bjarne Andersen, Per Pendikel, Lykke Johansen, Herdis Weins, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Pligt og ret? Det forekommer man at pligterne efterhånden er legio, men retten indskrænkes dag for dag! Burde man ikke diskutere sammenhængen mellem de to? Hvad er det for en pligt og hvilke rettigheder medfører den? Der skal jo være en vis overensstemmelse, er det ikke det der menes med pligt og ret? Da jeg meldte mig ind i en A-kasse, der fik jeg at vide, at jeg havde ret til 4 års understøttelse, hvis jeg opfyldte nogle bestemte krav og betalte til tiden, altså ret og pligt. Da jeg blev fyret efter 14 års ansættelse, så havde jeg pludselig kun ret til 2 år. Det hænger jo ikke sammen!
Virker som et gummibegreb Mette har fundet frem for at legitimere besparelser. Men hvad, hun kan jo se frem til at blive forsørget resten af livet uden at have færdiggjort hverken sin uddannelse eller arbejdet særligt meget, så er livet jo nemt og overskueligt! Man skulle også mene at ret og pligt ville medføre, at udfører man et arbejde for kommunen i form af nyttejob, så har man også ret til en overenskomst, det er jeg ret sikker på, at gamle socialdemokrater ville mene. Man gør sin pligt, så må man også kræve sin ret og med et fuldtidsarbejde, så kan retten da ikke være en timeløn på 40 kr. timen! Det er jo nærmest hoveri og har ikke meget med ret og pligt at gøre!

Christina Mørch, June Beltoft, Rasmus Kongshøj, Jakob Trägårdh, Helge Andersen, Steffen Gliese, Martin Karlsson Pedersen, Henrik Christensen, Erik Granberg, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Per Klüver, Henning Pedersen, Janus Agerbo, Rune Petersen, Dorthe Jacobsen , Uffe Illum, Bjarne Andersen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Det er jo det jeg hele tiden har sagt:

Det er bare vi 'gamle socialdemokrater', der bare slet ikke har forstået en brik af, hvad det vil sige at være socialdemokrat.

Det sjove er at vi blev født før Mette Frederiksen Helle Thorning og Corydon. Og vi var socialdemokrater længe før dem.

Christina Mørch, June Beltoft, Rasmus Kongshøj, Vivi Rindom, Steffen Gliese, peter tind sørensen, Karsten Aaen, Kristian Kolby, Søren Ansbjerg, Uffe Illum, Bjarne Andersen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Fordi det komplekse velfærdssamfund ikke lader sig indrette efter simpel markedslogik og lineære fremskrivninger af produktivitet."

Det er irrelevent i dagens Danmark, hvor erhvervslivet og Folketinget kun i begrænset omfang er styret af simpel markedslogik. Udover det markedsøkonomiske princip om udbud og efterspørgsel kun delvist anerkendes for arbejdsmarkedet, er der næppe meget markedslogik ved at prøve at opnå voksende overskud med omkostningsreduktion fremfor øget omsætning. Markedslogik foreskriver da vist snarere løbende efteruddannelse og investeringer som modtræk mod forandringer hos mulige kunder og konkurrenter. En sådan markedslogik er erstattet af en økonomilogik, hvor kun økonomisk overskud tæller.

"Virkeligheden er jo den triste, at der ikke er arbejde til alle. At alle ikke kan gennemføre akkurat den uddannelse, der kan sikre dem et job. "

Til den virkelighed hører, at politiske mål for bl.a. beskæftigelse er uforpligende for erhvervslivet. Kun få uddannelser giver garanti for et job. De fleste uddannelser kan frit fravælges af erhvervslivet. Det er altid billigst at undlade ansættelse af endnu en medarbejder, og med den herskende økonomilogik er reduktion af omkostninger mindst lige så godt som øget omsætning. Sjovt nok tages tilsyneladende sjældent kritisk stilling til omkostningerne ved rationalisering, organisationsændringer el. flytning af produktion. I hvert fald gennemføres sådanne ændringer jævnligt i nogle selskaber, uden der fortælles ret meget om, hvorvidt de giver overskud. Det hjælper jo ikke meget fx. at bruge 10 mio. kr. på forbedring af sit resultat med 1 mio. kr. om året, hvis 'øvelsen' blot gentages mindre end tre år senere.

Laurids Hedaa, Kristian Kolby og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Danske lønmodtagere kan ikke konkurrere med polske fordi dagligvarepriserne i Danmark er 3-4 gange højere end i Polen.

Derfor ville en dansk lønmodtager ganske enkelt dø af sult, hvis denne forsøgte at sænke lønnen til polsk niveau.

Før man skruer bissen på overfor dagligvare-monopolerne - tvinger dem til at konkurrere i stedet for at prissætte efter en "stiltiende forståelse" - kan danske lønmodtagere ikke konkurrere.

MF skal klandres for at give de arbejdsløse skylden for arbejdsløsheden.

Skylden ligger 100% hos kapitalisterne, fordi de nægter at konkurrere.

Lad staten åbne discount-markeder - og vupti vil priserne falde til under en 3-diedel.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Jeg bliver nødt til at gentage, hvad jeg skrev i en tidligere tråd om samme emne. "Hvor andre steder fra i verden kender et system, hvor familien er mindste enhed og ikke individet (ligesom i den nye kontanthjælpsreform) Øhhh. Jamen er det ikke Pia Kærgårds sharialovgivning fra langt borte. Nu i Danmark er det ikke længere det enkelte individ, der står i centrum, men derimod familien. Hvordan harmonerer den slags med demokrati, når demokrati hviler på det enkelte individs rettigheder og pligter. Så kontanthjælpsreformen udviser i særlig grad antidemokratisk tænkning. Hvis det er socialdemokratiske værdier - så no wonder why alle flygter fra jeres parti." Og videre - det her kan vi som almindelige mennesker sagtens se og følgende reagerer vi ved at forlade hvad der bedst kan kendetegnes som et falsk venstrefløjsparti.

Christina Mørch, Jesper Hansen, Erik Granberg, Karsten Aaen, Per Klüver, Dorthe Jacobsen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Henrik Danstrup

Helt uforpligtende lirum larum fra chefredacteuren, som ikke magter at forholde sig til den reelle problemstilling: Hvordan skal vi sigt blive ved med til at have råd til at have et samfund, hvor alt alt for mange ikke bidrager til fællesskabet økonomisk ?
Det er ubehageligt at skulle forholde sig til, men det hjælper næppe at stikke hovedet i busken og lade som om, at problemet ikke eksisterer.
Stram op Hr Jensen !

@ Henrik Danstrup Jeg formoder at du selv ligger inde med svaret på dit spørgsmål.
Jeg går også udfar at svaret er skattelettelser.
Correct me if Im wrong.

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Henning Pedersen, Geert Larsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Kristian Kolby

@ Hr. Danstrup:
125.000 folk uden arbejde til trods for pakke 1...12?
Hvad vil du gøre? Gasse os???
Håber inderligt du bliver arbejdsløs (gerne igår)

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Ret og pligt.

Hvis man betalte en ordentlig løn på overenskomst bestemte regler med ferie penge til kontanthjælpsmodtagere, med timer i forhold til betaling, så er det et godt tilbud, man skal tage imod og være rigtig stolt af.

Man vinder ikke udnyttelse af borgerens fulde potentiale ved tvang, ydmygelse og straf, de er i forvejen arbejdsløse på bunden af samfundet og formodentlig med rette, bange for fremtiden.

Ret og pligt tak.

June Beltoft, Rasmus Kongshøj og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Henrik Danstrup:

"Hvordan skal vi sigt blive ved med til at have råd til at have et samfund, hvor alt alt for mange ikke bidrager til fællesskabet økonomisk ?"

Det spørgsmål er kun relevant, fordi en anden problemstilling ikke debatteres.
Sagen er, at de mange indtægter, der tilflyder Danmark fra produktion og salg i udlandet ignoreres. Samtidig er utilfredsheden voksende hos lønmodtagere og erhvervsdrivende med, at de skal bidrage økonomisk til fællesskabet.

To af de vigtige spørgsmål, der ikke stilles, er: Hvorfor omsættes Danmarks store overskud på batalingsbalancen ikke i øget beskæftigelse? Hvorfor interesserer erhvervslivet sig ikke mere for sin egen flekeibilitet og omsætning fremfor reduktion af omkostninger?
Ikke mindst undrer det mig stadig, at dansk erhvervslivs fremtid i stigende grad er lagt i hænderne på politikere, der ikke har kompetence til at træffe beslutninger på vegne af private virksomheder.

Danstrup har jo helt ret, f.ex brugte Danmark i 1998 2.1% af BNP på børnepasning, dækningsgraden var ca 75% ..
Problemet med den Danske velfærdsstat er at ALLE åbenbart skal have penge fra det offentlige, også dem der har eller burde have råd selv .
Politikerne siger dette er nødvendigt for at bevare 'sammenhængskraften' og 'opbakningen'
til nævnte samfunds-model, jeg påstår at det gøres for at købe folks stemmer for deres egne penge .. Og stadig har folk ondt i røven !

Mikkel Nielsen

Forstå nu
Ret= grundlovssikrede overførsler som politikerene gerne vil af med og som de ser som en torn i øjet
Pligt= handler om at borgeren skal acceptere at få pisk og agere som underbetalte slaver for andres luner, undergrave arbejdsmarkedet, og stå billigt til rådighed hvis/når virksomhederne har behov for at udnytte dem i en kort periode til de enten er slidt op eller der ikke er brug for dem længere.

Der hele handler om at mindske antallet af folk der lever på statens regning, man ser udelukkende disse som en belastning for staten og statens økonomi. Disse er ikke mennesker men en sygdom der skal bekæmpes.

Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar

"For Mette Frederiksen og resten af regeringen findes der to veje: Den, der vil holde de arbejdsløse på overførselsindkomster. Og den, der vil skaffe de arbejdsløse et arbejde eller en uddannelse "
Verden ifølge MF er meget enkel. Det vrøvl er ikke engang en kommentar værd.

Laurids Hedaa, Carsten Hansen og Jørn Petersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Når man skader dele af den danske befolkning og giver dem skyld for noget de ikke har gjordt, gør dem til syndebukke og straffer dem for det, så har man ikke fortjent anden skæbne end den som pt overgår Ukraines afsatte præsident.

Christina Mørch, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Når man skader dele af den danske befolkning og giver dem skyld for noget de ikke har gjordt, gør dem til syndebukke og straffer dem for det, så har man ikke fortjent anden skæbne end den som pt overgår Ukraines afsatte præsident.

Benjamin Hansen

Jeg synes magten er set nogle til hoved. Det har ad vist sig at det var mere vigtigt at vinde og bestemme, end at føre en socialdemokratisk politik.

Jeg syntes det stinker at socialdmokratites magmisbrug. Jeg fristes til at bruget ordvalget social-la-facisme. Magtmisbrug, under en etikette af at være sociale.

Ulve i fåreklæder... kan man vel også kalde, den politik der føres i tiden...

Uffe Illum, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er, at politikerne ønsker at kolonisere befolkningen igennem bestikkelse. Sådan er det blevet, men sådan var det ikke. Noget for noget er ikke baggrunden for velfærdsstaten - og det er en tankegang, der bygger på bestikkelse - velfærdsstaten bygger på noget for ingenting, men forstået således, at der altid allerede er betalt på forhånd, fordi familien i generationer har indbetalt til det danske samfund igennem skat og praktisk deltagelse.
Velfærdsstaten er løbende indbetaling efter evne og udbetaling igennem ydelser, når behovet opstår. Det er en god mekanisme, der også holder bureaukratiet fra døren og stort set lader samfundet fungere på borgernes præmisser med mindst mulig indblanding, bortset fra overfor dem, der benytter sig mest af samfundets indretning: de erhvervsdrivende. Her er statens opgave jo tydelig nok: at beskytte borgeren imod udbyttende strukturer.

Regeringen - nuværende og forrige - forstår desværre ikke den virkelighed de så gerne vil dirigere;

Her lidt info om værket:

Værket blev ikke opført, grundet den forenkling dirigenterne ønskede, men som værket ikke tillod - det blev fattigere af det - og klanglig armod fik det til at lyde som dilettanternes forårsmekka på Uranus - hvilket efter sigende skulle lyde som dilettanternes forårsmekka på Uranus

Dermed er argumentationen fuldt på højde med den førte, og man kan bare håbe at ikke for mange mister deres liv grundet politisk inkompetence, en inkompetence der er på højeste mode.

Søren Kristensen

Det gælder ikke om at give den sultne en fisk men en fiskestang - nåe ja, og selvfølgelig et hav fuld af fisk.

Henrik Danstrup

@Madsen
Der er ingen nemme løsninger, men det ændrer jo ikke ved, at vi pinedød ikke kan have et samfund, hvor den ene halvdel skal knokle som bæster for at finansiere den anden halvdel (hvis ikke fordelingen er endnu værre) - vi må og skal have flere til at bidrage !
Christian Jensens kommentarer er uforpligtende snik-snak.

@Kolby
Ked af din personlige situation - lidt trist, at du ønsker det samme for dem, som ikke du ikke nødvendigvis deler meninger med, men det må du selv ligge og slås med.

Steffen Gliese

Henrik Danstrup - med hvad? Der er jo allerede i dag store problemer med overhovedet at opfinde stillinger, folk kan bestride, og sådan har det såmænd været i fyrre år. Desværre lod vi os overtale til, at alt for mange af disse overflødige tog en økonomisk eller ledelsesmæssig uddannelse og dermed fik en helt uhyrlig indflydelse på et samfund, der faktisk havde groet nogle andre, sundere værdier om deltagelse og fælles ansvar. Hierarkiet vendte tilbage med alle dårligdommene og alt for megen overflødig servicering af den ny overklasse.
Man kan finde det uhensigtsmæssigt, at arbejdet er så dårligt fordelt, men det er så det, man må finde en løsning på - først og fremmest ved måske at lade være med rationalisere en masse gode stillinger, folk kan bestride, væk.

Christina Mørch, Jens Thaarup Nyberg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I det hele taget er "ret og pligt" et mærkeligt motto at promovere i dag - for mens pligt kommer af nødvendighed, så er målet for samfundet på dets menneskers vegne at begrænse denne nødvendighed, mens det forholder sig modsat med ret, der er midlet til en stadig større emancipation af stadig flere mennesker.

Mette Frederiksen, du glemmer det vigtigste.

- Hvor er jobbene til de mange ledige?

June Beltoft, Steffen Gliese, Laurids Hedaa, Rune Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Pyt med jobbene, bare folk er sikret en kompensation - der er mange ting, man kan gøre i samfundet, hvis man ikke skal tænke på, hvor pengene skal komme fra.

Henrik Danstrup

@Hansen
Det hurtige svar er - sæt alle de ledige hænder til at hjælpe til i det frivillige foreningsliv - der er oceaner af opgaver, som kunne løses !
Vi betaler allerede folk på overførselsinkomst, så giv dem en bonus oveni, hvis de bidrager til fællesskabet. Arbejdet vil ALDRIG blive gjort på overenskomstmæssige vilkår, da de offentlige kasser slet ikke kan magte det med det danske lønniveau (se tidligere indlæg om mindstelønnen !). Der må og skal tænkes ud af boksen langt fra fortidens fagpolitiske dogmatik.

Flemming Nielsen

Kontanthjælp er ikke Borgerløn, så er den vel ikke længere og Ret og pligt står der på alle de røde faner fagforeningerne bære rundt på, så det kan vel ikke komme som en overraskelse, at S nu siger stop. ved treparts forhandlingerne sagde fagforeningerne nej, til en ekstra arbejdsdag ved at stryge en helligdag. dermed blev der ikke råd til at have arbejdsparate til at gå ledig. der bliver snart brug for alle og det er samfundet ved at blive klargjort til.
Jeg glæder mig over folk får indhold i livet og ikke bliver isoleret mere med et holdkæft bolsjer i banken hver måned. men kæmp i bare for borgerløn og folks ret til at gå i hundene gennem kedsomhed "lediggang er roden til alt ondt."

Flemming Nielsen

Leo
Hvad betragter du som frihed? og hvor ser du den samfundsmodel der giver mere frihed end Demokrati. Du har frihed til at købe dit eget kooperativ, men ikke frihed til at tvinge andre til at leve der.

Flemming Nielsen -
"Jeg glæder mig over folk får indhold i livet og ikke bliver isoleret mere med et holdkæft bolsjer i banken hver måned. "
1. Der er masser af ledige, der helt af sig selv kan finde ud af at få indhold i livet i ledighedsperioder. Der er faktisk folk, der har et liv udenfor arbejdet.
2 Folk får fandme ikke indhold i livet via nyttejob, pensionistservice og anden form for idiotiske "job" på urimelige vilkår.

Lise Lotte Rahbek

Hvis indholdet i livet er at bruge sit tid på at arbejde,
for at en anden lille gruppe mennesker kan blive rigere og rigere,
og at de arbejdende anspores til at avle børn,
som angiveligt er for deres egen skyld
men som i virkeligheden trænes op,
så de kan træde ind på arbejdsmarkedet og konkurrere med hinanden om mere arbejde,
når deres forældres generation i hamsterhjulet er slidt op,
så ER der noget helt, helt galt.

@ Flemming: "lediggang er roden til alt ondt" og enhver er sin egen lykkes smed og hvad er det ellers du spytter ud?

Socialdarwinisme er ulækkert.
Ironisk nok så ved middelklassen ikke hvad der venter dem. Alt hvad der er frataget underklassen af rettigheder, vil ramme middelklassen som en boomerang. De stakler ender som gribbene på et ådsel, bare for at blive jaget væk når hyænen kommer...

Flemming Nielsen

Hedis
Det er ikke de ledige der får kontanthjælp. Så hvad har det med sagen at gøre? Ledige gør deres pligt. den hjælp de får er ikke afhængig af ægtefællens indkomst.

Flemming Nielsen

Leo, er du redaktør der uddeler replikker på siden?
Vil du tale med mig, så besvar mit simple spørgsmål. rul op og læs så prøv igen. Dine stråmænd kan jeg ikke bruge til noget!

Flemming Nielsen

Ditte interessant gang dyt du der levere.
Samfundet er netop ved at blive omlagt da Staunings VK regerings mål er nået arbejderne er blevet middelklasse, så hvad er det du forsøger at forklare mig, hvem er underklassen?
Er det dem der får pension?

Flemming Nielsen - "det er ikke, de ledige, der får kontanthjælp"Jo, det er der en del ledige, der gør. Og andelen bliver større og større efter dagpengereformen. Jeg har ikke kommenteret på noget med ægtefæller og indkomst, så hvad har det med sagen at gøre.

De ledige gør deres pligt - ja for fanden mand. De skriver ansøgninger, følger med i udviklingen på arbejdsmarkedet og deres fagområde, selv om det er sværere, når man står udenfor. Så hvorfor skal de så ovenikøbet tvinges ud i tåbelige nyttejob, der ikke opkvalificerer til noget som helst?

Steffen Gliese

Sjovt nok, så var lediggang efterstræbelsesværdigt nok til at være forbeholdt overklassen. Det er det stadigvæk, men de skjuler det bag påstande om at arbejde 20 timer i døgnet. Men det kommer jo an på, hvad man laver - og meget af det, man som overklasse betragter som arbejde er, hvad mange andre gør, når de har råd, i deres fritid.
Arbejde er ikke en medicin, arbejde er løsning for penge af nogle opgaver i samfundet, og hvis man vil have nogen til at gøre dem, må man betale en løn for det. Og det nytter ikke, som Henrik Danstrup, at påstå, at lønnen er så forbandet høj i Danmark, at der ikke er råd til at betale den, for det er simpelthen ikke sandt. Slet ikke for offentlige myndigheder, der jo reelt set betaler det halve eller mindre for opgavernes løsning. Hvis der er noget, der ikke mangler i dette samfund, er det hårde og kontante værdier.

@ Flemming Nielsen

Underklassen er dem, der blev spærret inde på 3. dæk på Titanic. Lige siden har vi kæmpet for at dette klasse-skel skulle udryddes. Bare for at se at det nu igen er dukket op.

Vi bliver alle sammen nødt til at stille os selv nogle meget ubehagelige spørgsmål om værdinormer, hierarki, og vores ansvar som borgere...

georg christensen

Den nuværende socialdemokratiske/radikal regering har fuldstændig midstet jordforbindelsen til folket. Et folk, som let kan tilfredsstille sig med (en leverporstej eller fedte mad), hvis "ret og pligt" håndhæves ligeligt over for alle, og ikke kun med "ord", som fra småtbegavede( børnehave politikere på bedste skuespillervis sendes ud i æteren), men med "ord", hvor ordets mening også fører til handling, og ikke kun lander i en grøftekant med (leverporstej eller fedte mader).

Sider