Leder

Assads strategi

8. marts 2014

Syriens diktator Bashar Assad har igen trukket det lange strå. 1.300 tons kemiske kampstoffer skulle for længst have været ude af landet og samtlige anlæg til produktion af kemiske våben destrueret.

Nok en gang trækker Assad det internationale samfund rundt ved næsen. Efter to måneders indsats har Assad kun afleveret en tredjedel af sit arsenal, heraf kun fem procent af de allerfarligste stoffer. Og ikke ét af landets tolv produktionsanlæg er destrueret.

At Assad igen leger kispus med verden er uhyggeligt, men mest rystende er alligevel den internationale tavshed. Lige siden aftalen om de kemiske våben blev indgået, har Assad systematisk modarbejdet den.

Deadline efter deadline er blevet overtrådt, og ingen tror længere på, at hans våbenprogram vil være destrueret den 30. juni som planlagt.

Assads strategi i denne sag er den samme, som han hidtil har anvendt med så stor succes. Han forsøger igen at købe sig tid til at slå resterne af det syriske oprør ned. Og det går desværre kun alt for godt.

Kontrollen med de kemiske våben er desuden et kort, som han meget nødigt vil spille sig af hænde. Så længe Assad sidder med nøglen til de kemiske våben, er han reelt urørlig, for hvem ønsker at se dem i hænderne på Al-Qaeda eller andre, der måtte gribe magten i Assads fravær.

Desværre er det p.t. kun Putin, der kan få Assad til at makke ret, og efter konflikten om Ukraines og Krims fremtid, er det endnu mere usandsynligt, at han vil samarbejde med Vesten om at stække en gammel allieret. Et realistisk bud er derfor, at Assad i sidste ende får lov at beholde sine kemiske våben – plus de biologiske, som han også er i besiddelse af.

Indtil videre har han ikke vovet at bruge sine kemiske våben igen, men selv den gevinst kan hurtigt falme, når han finder ud af præcis hvor lidt, det internationale samfund reelt er villig til at gøre for at stoppe ham.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu