Leder

Politinumre

27. marts 2014

Gerningsmænd kan kun pågribes, hvis man kan identificere dem. Det er derfor, politiets lovsang, at straffeloven i år 2000 fik tilføjet denne § 134 b:

»Den, der i forbindelse med møder, forsamlinger, optog eller lignende på offentligt sted færdes med ansigtet helt eller delvis tildækket med hætte, maske, bemaling eller lignende på en måde, der er egnet til at hindre en identifikation, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.«

Men hvad, hvis det er politifolk, der forløber sig? De er uniformerede, bærer tit hjelm, undertiden visir, og kan være svære at skelne fra hinanden.

Beklageligt ofte sker det, at politifolk overtræder regler ved at anvende overdreven fysisk magt – eller anvender den over for de forkerte. Endnu mere beklagelig er hyppigheden af, at politiledelsen ikke er i stand til at finde frem til politifolk, der klages over – sådan som det var tilfældet efter politiets nedkæmpelse af demonstranter under klimatopmødet i 2009 og det kinesiske præsidentbesøg i 2012.

Danmarks justitsmyndigheder lovede i 2011 at finde en løsning, der gør det muligt at identificere betjente på job. I en række andre EU-lande bærer politifolk navne eller numre på deres uniform.

En dansk løsning er – trods løftet – endnu ikke fundet.

Den udeblevne identifikation kan skyldes, at Politiforbundet er imod den. Ifølge dagbladet Politiken, fordi Politiforbundet er bekymret for, at det kan medføre chikane af enkelte betjente, hvis de kan identificeres, eller at voldelige aktivister vil kunne udpege og angribe betjente på baggrund af deres nummer på uniformen.

Denne bekymring kan let imødekommes: Udstyr betjentene med nye numre, når de møder på nye vagter. Bekymringen over chikane må ikke bruges som påskud til at dække over brådne kar i politikorpset. Med risiko for at blive misforstået kunne man sige til Politiforbundet: Ingen numre her. dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er betænkeligt at politiledelsen ikke støtter opklaring af sager hvor der sker fejl. Det er vel rimeligt at antage at politiet er af en menneseklig kvalitet som gør dem i stand til at tage ansvar for deres handlinger. Lad os se hvem de dårlige og rådne kar er.