Leder

Tænketankens (næsten) utænkelige triumf

Debat
11. marts 2014

I går fejrede den liberale tænketank CEPOS, at det er 10 år siden, at nogen fik den tanke at lave den. Den efterfølgende fremdrift har været bemærkelsesværdig. CEPOS og tidsånden har pustet i hinandens sejl.

Indrømmet: Der var dem, der fandt det spøjst, da CEPOS i marts 2005 præsenterede sig og kaldte til revolte mod velfærdsstaten. Det foregik i palmehaven på det københavnske luksushotel D’Angleterre. Fremmødet var præget af pels- og jakkeklædte borgerlige, der havde regeret landet siden 1982 – kun afbrudt 1993-2001 af Poul Nyrups S-ledede regeringer, der ikke havde trukket i nogen socialistisk retning. En leder i denne avis funderede efter CEPOS-lanceringen: Var de borgerlige magthavere virkelig indstillet på selvkritik? Eller gik de bare i spidsen for oprøret for at lede det i harmløs retning?

Snedigt som dette spørgsmål kunne lyde, missede det den større pointe: CEPOS-lanceringen afspejlede, at hele Danmark – og Europa, for den sags skyld – var i skred mod markedsorientering, ja, måske markedstilbedelse.

Større klarsyn havde CEPOS-direktør Martin Ågerup, da han i D’Angleterres palmehave erklærede: »Vi skal have udvidet det fri marked til også at omfatte ydelser fra velfærdsstaten. Jeg spår, at politikere – socialdemokrater såvel som borgerlige – bid for bid vil privatisere velfærdsstaten.«

CEPOS-succesen er gået så vidt, at landet nu har en socialdemokratisk finansminister, der erklærer: »Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat.«

Den tro er Bjarne Corydon ikke ene om. Dagbladet Børsen kunne i går i en syvspaltet overskrift fastslå: »Danskerne bakker op om mere udlicitering.« Denne iagttagelse støtter Børsen på en Greens-meningsmåling fra sidste uge af februar i år. Den viser, at 45 procent af danskerne er positive over for, at det offentlige udliciterer børnepasning og vuggestuer til privat virksomhed, mens kun 34 procent er imod.

Målingen kommer, efter at den konkurrencebegejstrede Corydon har lavet kontrakt med den internationale konsulentvirksomhed McKinsey om at udpege offentlige velfærdsopgaver, der med økonomisk fordel kan overlades til private.

Med Corydons markedsbegejstring er der skabt et betydeligt frirum for, hvad en efterfølgende borgerlig regering kan tillade sig af privatisering. Dette frirum skaber to dynamikker i dansk politik. Det ene er flugten til Enhedslisten af socialt sindede traditionelle S- og SF-vælgere, der mener, at nu er de borgerlige og S-SF blevet ét fedt, og at der skal en krassere opskrift til. Den anden er tilstrømningen af socialt sindede S-SF- og borgerlige vælgere til Dansk Folkeparti – i håb om, at Thulesen-Dahl kan spærre for Lars Løkkes mest asociale udfoldelser.

Kampen om markedsgørelsen har polariseret dansk politik. Derfor er det pudsigt, at CEPOS i sin appel til mulige sponsorer skriver:

»Klumpspil på midtbanen af dansk politik, stigende skatter og stigning i det offentlige forbrug. Der er ikke mange danske politikere, der går imod den tendens.«

Det er en beskrivelse, der kunne passe på tiden under Hilmar Baunsgaards VKR-regering 1968-71 og i de første år efter Anders Foghs magtovertagelse i 2001. Nu tynder det derimod ud i midten, og skatter og offentligt forbrug er faldende.

Den politiske ufordragelighed og underfinansieringen af de offentlige opgaver er en ny virkelighed i Danmark – og i store dele af den verden, vi i øvrigt kan sammenligne os med.

Det er ikke ligefrem de virkninger af privatisering, udlicitering og skattelettelser, som CEPOS fremhæver i sin agitation for det konkurrencedrevne samfund. Dem må man selv tænke sig til.

Eller – heldigvis, da – have tænketanke til at tænke for sig. CEPOS’ medgang har ført til behov for modspil. Det hæderkronede AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – har siden 1936 lavet erhvervsøkonomiske analyser. I nyere tid er Cevea – Centrum-Venstre Akademiet – og Kraka, anført af Politiken-kommentatoren Peter Mogensen, kommet til.

Vi ønsker tillykke til CEPOS og opfordrer enhver til at tænke sit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Politiske diskussionsklubber er vist en mere fyldestgørende betegnelse for de "tænketanke", der er dukket op i de senere år. Jeg kan ikke mindes, at der er kommet andet end allerede tænkte tanker fra disse oppustelige lavenergifyrtårn.

Carsten Søndergaard, Niels Duus Nielsen, Claus Jensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

CEPOS er den svært tilfredse stodder, som valser rundt på Titanics dæk, mens han på en gang både opildner kaptajnen til at sætte farten op, og forsikrer de nervøse passagerer at der skam er plads nok til alle i redningsbådene. Selv har CEPOS en forgyldt helikopter af mærket Saxo gemt væg under en presenning bagerst på dækket, og så er det jo nemt at være glad. Hvad CEPOS ikke har taget med i sine beregninger er, at guld ikke er et velegnet materiale til at bygge helikoptere af. Det giver ikke mulighed for en bæredygtig konstruktion. Skibet er så langt fra land, at CEPOS' helikopter ikke kan bære dem sikkert i havn, når isbjerget pludselig får det hele til at briste.

At ønske CEPOS tillykke med noget som helst finder jeg forøvrigt usmageligt.

Peter Ole Kvint, Carsten Søndergaard, Niels Duus Nielsen, Rasmus Knus, Henrik Christensen, Søren Kristensen, Flemming Scheel Andersen, Steffen Gliese, Keld Sandkvist og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

»Vi skal have udvidet det fri marked til også at omfatte ydelser fra velfærdsstaten. Jeg spår, at politikere – socialdemokrater såvel som borgerlige – bid for bid vil privatisere velfærdsstaten.«

Hvorfor er der ingen - ikke mindst på venstrefløjen - der udvikler et attraktivt alternativ til privatisering:
En offentlig sektor, der kan udkonkurrere alt andet, fordi den har den rigtige struktur, dygtige ledere og medarbejdere, gode arbejdsforhold - og en effektivitet, der er i top?

Offentligt ansatte er vel lige så dygtige som privat ansatte, og de er ikke belastet af at skulle skaffe maksimal profit til en snæver ejerkreds, så det burde vel ikke være så vanskeligt ;-)

Marianne Christensen

Specielt ikke fordi der ikke er nogen venstrefløj længere.

Men man må vel gå ud fra at det er det samfund de unge ønsker. Og så må de vel ligge som de selv reder.

Det er ok med mig at privatisere offentlige tjenester, men på en betingelse: at licitationsmaterialet bliver offentliggjort før licitationen gennemføres.

Det er jo borgeren der skal bruge ydelsen, og så må borgeren også have mulighed for at få indflydelse på hvad der lægges vægt på i udbudsmaterialet, - når man udliciterer f.eks. offentlig transport, så kunne det jo være at der var mange der lægger lige så stor vægt på komfort som på "tog til tiden" (jeg vil ihvertfald lægge mere vægt på en siddeplads, end på at være 5 minutter mere præcist fremme).

Men hvis politikerne bliver tvunget til at efterkomme det krav, så bliver der nok ikke privatiseret ret meget, for så er det pludseligt ikke så nemt at finde et firma der vil levere ydelsen så billigt, at rationaliseringsgevinsten kan give penge til både den private profit og den offentlige administration og kvalitetskontrol af ydelsen (som fortsat vil være nødvendig - det hedder "leverandørstyring ;-).

Philip B. Johnsen

Jeg syntes Information i den anledning, burde skrive lidt om imperialisme og Danmark holdt slaver, Thorkild Hansen materialet Information arvede, kan bruges til inspiration.

"Tænk på CEPOS på dagen og opfordrer enhver til, at tænke sit."

Niels Duus Nielsen

Marianne Christensen: "Men man må vel gå ud fra at det er det samfund de unge ønsker. Og så må de vel ligge som de selv reder."

Øv Marianne, jeg ville ønske jeg kunne finde et godt modargument, men du har desværre nok ret.

Philip B. Johnsen

Marianne Christensen
Politikernes indsats kan sammenlignes med, at gå ind i en bank, eller en anden finansiel institution og forestille sig personerne på den anden side af skrivebordene, er proffissionelle i finansiering og investering.

Den fejlslutning har kostet Danmark 400 mia. siden 2008, det beløb har finanssektoren, med flittig indsats fra lobbyister, som CEPOS påført Danmark i samfundsøkonomiske omkostninger.

Gorm Petersen

CEPOS er intet sammenlignet med Italiens Silvio Berlusconi.

HAN kan påvirke meningsdannelsen - alene gennem sin dygtighed til at tackle medierne.

CEPOS er "absolute beginners" - på trods af at kapitalen kontrollerer pressen og derved meningsdannelsen.

Berlusconi er oppe mod en fagforenings-kontrolleret mod-presse. CEPOS er ikke oppe imod en mod-fortælling.

Journalisten i Danmerk holder bare mikrofonen og tilføjer ting som:

"Klart nok" - "Selvfølgelig" og "Sikkert som vands frysepunkt".

Ind imellem indkalder man en pauseklovn - RUC's Jesper Jespersen - han er jo sjov - ligesom en Cristianit - men når vi er færdige med at le af hans morsomheder, vender vi tilbage til CEPOS's dagsorden.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, og nu er Berlusconi nok snart lidt ude af rampelyset, men så har de fået en ny, Matteo Renzi, der sammenlignes med Berlusconi. Lige så karismatisk og spillevende populær som operettefigur i det politiske teater. Jeg ved ikke, om han ejer et medieimperium.

Peter Ole Kvint

Kun et tænker den moderne politiker på. Hvordan kan jeg berige mig på borgernes bekostning. Privatisering er at politikkerne sælger vores fældes værdier billigt til politikkerne selvskaber i et skattely. Politiker er et synonym for bandit.