Leder

Ublu løgne

Debat
21. marts 2014

Uagtet hvad man måtte mene om lovligheden af Ruslands annektering af Krim, står et uomtvisteligt faktum tilbage efter konflikten: præsident Putin er fuld af løgn. Her tænkes ikke på, at Rusland har forbrudt sig mod sine egne sikkerhedsgarantier til Ukraine og den postulerede respekt for broderlandets grænser. Her tænkes helt simpelt på det himmelråbende gab mellem det, Putin siger, og det han gør.

Først hævdede den russiske præsident, at det ikke var russiske kamptropper, der havde invaderet Krim; samtidig med at soldaterne på jorden fortalte de internationale korrespondenter på halvøen, at de var netop det.

I samme tale forsikrede Putin om, at Rusland ingen planer havde om at indlemme Krim. Da det så alligevel skete to uger senere, forsøgte han at give indtryk af, at Rusland var garant for alle folks rettigheder, herunder den store gruppe Krim-tatarer, som er vendt hjem, efter Stalin deporterede dem til Kasakhstan: »Jeg gentager, som det har været i århundreder, Krim vil være hjem for alle de folkeslag, der bor der,« sagde Putin og svingede sig op til at foreslå tatarisk som et tredje officielt sprog i området.

Dagen efter gav de nye magthavere så ordre til, at nogle Krim-tatarer skulle fjernes fra deres hjem og flyttes til nye områder. Man kan ikke fortænke nogle i at frygte, at de pludselig vågner op i Centralasien igen.

Hvad betyder ord i denne sammenhæng, hvor den fysiske magt har talt sit eget voldsomme sprog, kan man indvende. Er det at sende invasionstropper ind i et naboland og annektere en del af dets territorium ikke værre end propagandaen om samme?

Måske, men når en statsleder for en stormagt tillader sig så åbenlyst at lyve over for sit eget folk og over for omverdenen, er det skræmmende i en grad, der rækker ud over den aktuelle konflikt. Lektien er klar: stol aldrig igen på Putin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Det er ellers sjældent. de lyver, politikere.

Jesper Hansen

Jeg har aldrig stolet på Putin, men med Danmarks (VK-regeringens) løgne og aktive deltagelse i overfaldet på Irak i erindring, er der tale om en helt surrealistisk lederartikel.

Tja, man kan såmænd brede den endnu længere ud Jesper Hansen, hvis man erindrer regeringen Nyrup-Rasmussen, der uden om FN deltog i det ulovlige angreb på Serbien i den hensigt at løsrive Kosovo fra rest Jugoslavien, i direkte modstrid med FN's charter.