Leder

Falsk utryghed

Politikerne fastholder et samfund, hvor der kan tjenes flere penge på at sove i sit hus om natten end ved at gå på arbejde om dagen
Debat
2. april 2014

Uha nej, rør aldrig ved boligskatten. Hvilken regering vover at jage helt almindelige mennesker fra deres helt almindelige huse og hjem. Det velkendte omkvæd istemte senest skatteminister Morten Østergaard (R), da han i går afviste Produktivitetskommissionens anbefaling af at ophæve de tilbageværende dele af Anders Fogh Rasmussen-regeringens skattestop.

Skatteministeren kan afvise forslaget, men ingen politikere kan forklare, hvorfor vi i dette land på 13. år har valgt at fastfryse netop – og kun – skatten på ejendomme, mens alt andet i samfundet løbende reguleres og revideres.

Netop for at undgå bølger af insolvens og konkurser foreslår Produktivitetskommissionen, at ejendomsværdiskatten blot stiger til et niveau, hvor skattefordelene ved rentefradraget neutraliseres. Her er der tale om en ny variant af tidligere modeller bragt i forslag af blandt andre de økonomiske vismænd og Velfærdskommissionen. Vismændene foreslår eksempelvis en skatterabat til særligt udsatte boligejere, så de ikke skubbes ud over fallittens rand.

Det burde berolige befolkningen og give skatteministeren mod til den nødvendige sanering, men nej. Uagtet mængden af gennem-regnede modeller, politikerne præsenteres for, så ender det altid med en afvisning. Heldigvis har det ikke fået Produktivitetskommissionen til at holde sig tilbage.

Men hvorfor ønsker politikerne af fastholde et samfund, hvor der kan tjenes flere penge på at sove i sit hus om natten end ved at gå på arbejde om dagen? Hvorfor ønsker politikerne fortsat at give incitament til boligspekulation?

Åbenlys er politikernes frygt for at gøre boligejerne utrygge, selv om der i de foreslåede modeller vil være tale om falsk utryghed. En regulering af boligskatten vil til gengæld kræve politisk ansvarlighed og enighed på tværs af Folketinget, hvilket desværre er en utopi.

Tilbage står, at der ingen rationelle argumenter findes for fortsat at frede boligskatten. Der findes kun politiske. Og de to ting må i dette tilfælde ikke forveksles.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels P Sønderskov

Thorning og Vestager kunne måske lige så godt slå hovedet på sømmet med en skattereform, der lægger en pæn del af indkomstskatten om til ejendomsskat. Der skulle være en god mulighed for at få det ellers uregerlige parlamentariske grundlag med på idéen, og der er alligevel ingen der tror på SR-regeringens fremtid. En forsvarlige lempelse af indkomstskatterne kunne endda være en afgørende chance for regeringen, fordi den virkelig vil frisætte bundne kræfter.

John Christensen

Klynk klynk klynk.

Man betaler renter og afdrag af gæld (uanset om det er boliggæld) - men hvis der skyldes 1 milliard i din bolig, hvordan skulle skatten så regnes ud?

Prisen på mursten er jo stadig så overvurderet - fordi guldbeholdningen ikke alene kan garantere vores over overforbrug.

Måske skal vi fundamentalt ændre den måde vores samfund fungerer på, og så krdse de milliarder ind i SKAT som flere og flere virksomheder unddrager via mere og mere fikse fidusser.

God dag der ude

John Christensen

Ophæv bare fredningen af boligskatten, jeg bor selv ret beskedent - så for min skyld ingen alarm :-)

NEJ TIL SPEKULATION (også i boligen)