Leder

Forbrug, ansvar og skam

Debat
24. april 2014

»Vores interview giver et øjebliksbillede af foruroligende vilkår for de mange mennesker, der syr tøj til danske forbrugere for millioner af kroner. Blandt andet får arbejdere tæsk, bliver fyret og chikaneret, hvis de vil organisere sig.«

– Eva Hesse Lundström, direktør i DanWatch, om Bangladesh ét år efter, Rana Plaza kollapsede. 

For et år siden styrtede tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh i ruiner. Kollapset under sin egen vægt – og Vestens forbrug, kunne man sige. Tragedien blev en verdensnyhed, og der blev efterfølgende lovet bod og bedring fra de mange – herunder også danske – virksomheder, der får deres tøj produceret i Bangladesh og andre fjerne egne, hvor det eneste, der trækker, er billig arbejdskraft.

Ifølge den danske virksomhedsvagthund DanWatch er der bare ikke så mange forbedringer at spore et år efter ulykken. Arbejdslønnen er ganske vist steget en smule, men det er kravene til en højere produktion også. Den kompensation, der skulle betales til de efterladte til ofrene for ulykken, er langtfra indbetalt af de ’skyldige’ virksomheder. Kun syv af de 40 mio. dollar er fundet. Og – som vi skriver i dagens avis – hersker i dag de samme slavelignende arbejdsforhold som før ulykken.

Men det gælder ikke kun produktion af tøj. De metaller, den elektronik vi bruger, den soja vi fodrer vores svin med – en lang række af de produkter, der dagligt holder hjulene i gang, produceres under forhold, der ødelægger andre menneskers liv og livsgrundlag.

Desværre viser det sig igen og igen, at frivillighedens vej til at sikre bedre vilkår i hele produktionskæden er ren utopi. Derfor bør det være Folketinget og EU, ikke virksomhederne selv, der via lovgivning sikrer, at mennesker i de egne af kloden, hvor lønnen er lavest, i hvert fald ikke skal dø for vores forbrugsiver. Kollapset af Rana Plaza kostede 1.134 mennesker livet. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hørte i P1-morgen ,at der manglede 200 mio kr for at kunne give de ramte familier en lille erstatning.
Er det ikke omkring 100 mio kr danskerne samler ind på en TV-aften?