Leder

Kvinder, der frygter deres hjem

Debat
12. maj 2014

Vi tænker, at ’hjemme’ er noget trygt. Men for nigerianske kvinder, som er blevet handlet væk fra deres ’trygge’ hjem og nu prostituerer sig i Istedgade i den brutale, fornedrende og voldelige virkelighed, så er det liv nærmest bedre end at leve i Nigeria. I lørdagens Information, som besøgte nogle af de frivilligt hjemsendte kvinder i hjemlandet Nigeria, fik vi et glimt af et hjem, der ikke er bedre end et liv på bunden af Danmark. Hvor der er mere vold bag hjemmets fire vægge end ude i gaderne. Og mindre fremtid end selv en tilværelse baseret på det, mange ser som det mest ydmygende erhverv i Danmark.

Det er den virkelighed, der er så svær at forstå for danske politikere. Altså at et liv i et hjemland kan være sådan, at man hellere vil trække i Istedgade end fortsætte det. Men det er den virkelighed, man må forstå, hvis man vil forstå, hvorfor kun én nigerianer sidste år sagde ja til Danmarks frivillige hjemsendelsesordning, selv om nigerianerne suverænt er den største handlede gruppe i Danmark. Resten foretrak at gå under jorden, kæmpe den håbløse kamp for asyl eller blot opgive (og blive deporteret).

Som forskeren Sine Plambech påpegede i lørdagens artikel, gør forestillingen om ’traffickingofferet’ det muligt for de danske politikere at forestille sig, at de kan redde og deportere på én gang. Hvilken ønskesituation for et land besat af det bestandige behov for at fjerne flere udlændinge.

Eftersom det er meget, meget sjældent, at nogen lytter til de nigerianske kvinder, som prostituerer sig i de danske gader, kan denne ønsketænkning leve længe. Imens vil kvinderne fortsætte med at strømme til Danmark. Før nogen for alvor lytter til deres stemmer, er det svært at forestille sig, at noget nogensinde bliver anderledes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Åbenbart bliver de 200 15-18 årige skolepiger solgt på markedet, så tilgangen af nigerianske kvinder bliver endnu større. Pigerne skal nok på rundtur som soldaterbrude, men til sidst havner de i Europa.
Det er stort set ikke til at forstå, at det bare kan ske.