Leder

Mørkepenge

Debat
7. maj 2014

Fra år 1990 til i år voksede Liliane Bettencourts formue ifølge magasinet Forbes fra cirka 20 milliarder kroner til cirka 180 milliarder kroner. Det har været 24 gode år, hvor Liliane Bettencourt ikke har arbejdet, for det har hun aldrig.

Denne manglende indsats har ikke på nogen måde skadet hendes indtjening. Alene siden år 2011, hvor hun på grund af fremskreden demens blev frakendt al beslutningsret i kosmetikkoncernen L’Oréal, som hun i sin tid arvede fra sin far, har Liliane Bettencourt tjent mellem 40 og 50 milliarder kroner.

Bettencourts formue er vokset med 10 procent om året, hvis man trækker inflationen fra. Langt over noget lands BNP-vækst. Samme hast er Microsofts grundlægger Bill Gates’ gigantiske formue i øvrigt vokset med, siden han holdt op med at arbejde.

De utrolige tal er blot et par eksempler på et fænomen, der stille, men hastigt har udviklet sig i et par årtier. Formuer vokser med større hast end den økonomiske produktion, og kapitalens andel af indkomsterne gør derfor det samme. Og de største formuer vokser med langt større hast end de mindre.

Danmark har som det fremgår af dagens avis skilt sig ud ved at opretholde en velstandsvækst uden at kapitalkoncentration og indkomstulighed er eksploderet. Men i Storbritannien og Eurozonen, hvis økonomiske skæbne vi er stadigt tættere forbundet med, er en ny klasse af ekstremt rige ifølge økonomen Thomas Piketty i færd med at skille sig ud fra fællesskabets økonomiske udvikling.

LÆS: ’Danmark skiller sig voldsomt ud’

De gør det i mørke, fordi landene ikke følger med i, hvem der ejer formuerne, eller gør op med skattelyene.

Bill Gates redder hver dag menneskeliv med den brøk af sin formue, han bruger på gode formål. Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, at man også kunne nå langt med slette hensigter for de samme penge. Det må være et seriøst politisk mål for EU at skabe overblik over kapitalkoncentrationerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Nissen

Der hvor rigdommene koncentreres, vender man det totalt blinde øje til. Der hvor fattigdom og mangel, underbetaling og dårlige arbejdsforhold er dagligdag, kender man enhver detalje om folks indkomst. Der, hvor hjælpen virkelig er afgørende, går man på jagt efter den smule, der i forvejen ikke slår til. Selvfølgelig er samfundet fattigt, når ganske få ejer mere og mere, og de mange må dele mindre og mindre. Hvis det altså er korrekt, at man ikke har detaljeret viden om kapitalkoncentrationerne, for det lyder jo underligt, at et demokratisk samfund ikke ved, hvor de store kapitalkoncentrationer - og dermed den uforholdsmæssigt store indflydelse - gemmer sig. Nåh ja, sætningen er jo kun gyldig, hvis samfundet er demokratisk.

odd bjertnes

Al intuition siger den ikke økonomisk sagkyndige (om man kan være dette i en spådomskunst..?), at spøgelset i maskinen er de digitale kapitaler uden for nationalbankernes kontrol. Størstedelen af frk. Bellancourts milliarder 'findes' sandsynligvis ikke egentlig - før hun investerer dem. Og så vil her en krone deraf være en slags tyvekoster provideret af en tastaturhamrende bankassistent i en investeringsafdeling.
Men det ser ud til at myndighederne har opgivet denne daglige syndflod af grundlovsbrud fordi alle gør det, specielt dem man er afhængig af til at betale sine egne statslige regninger.
Man kan se andetsteds i dagens avis formoder jeg, at den store liberale alliance (og det da inklusive den lille sikkert ...) vil bedre situationen ved at udfase alt andet end digital kapital.
Og det forekommer den relativt neutrale iagttager fuldkommen forkert.

Soren Andersen

"Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, at man også kunne nå langt med slette hensigter for de samme penge"

Du har set for mange James Bond film

Philip B. Johnsen

Annuleringen af formuer i samfundsskadelig virksomhed, det kommer principielt af sig selv, boblen brister når tilleden er væk, men er det umulig, at forestille sig, en kontrolleret punktering af ballonen, når værdien reelt er tabt, men ikke magten bag koncentrationen af investeringen, der mangler i realiteten, kun et tryk på tasten, for regnskabt er afstemt og resultatet en realitet.

Sort energi bliver hot, på den grimme måde, hvis tiden løber ud.

Lars Barfred

Der er noget galt med matematikken eller valutaen: LB har tjent 20 mia. mellem 1990 og 2014, mens hun har tjent 40-50 mia. mellem 2011 og 2014, mens hun har lidt af fremskredet demens

Lars Bo Jensen

Lars Barfred. Det er ikke matematikken, læs igen. Fra 1900 til 2014 er formuen vokset fra 20 mia. til 180 mia. altså 160 mia.

Lars Bo Jensen

1990 og ikke 1900