Leder

Nødvendig tvang

31. maj 2014

Spørgsmålet om, hvorvidt en gravid misbruger skal kunne tvangsindlægges til behandling, er igen til debat. Og som Information i dag kan berette, har man i Norge i 20 år brugt en model som fungerer, og som de tvangsafvænnede kvinder tilmed er glade for efterfølgende. Disse erfaringer bør både de danske politikere og den arbejdsgruppe, som til efteråret kommer med sine anbefalinger på området, skele til.

Frivillighed er altid at foretrække. Men selv om man i dag gør meget for at få de afhængige kvinder til at droppe stoffer og alkohol frivilligt, så er der stadig en restgruppe på 20-30 tilfælde om året, hvor det ikke lykkes.

Her prioriterer man i dag moderens frihed til selv at vælge sin livsstil over barnets sundhed. Misbrug under graviditet er en alvorlig sag, der kan føre til store skader, som følger børnene livet igennem. Derfor bør man ikke kun tænke på kvinden, men også på det ufødte barn. Også selv om det i nogle få og helt særligt alvorlige tilfælde vil føre til tvangsbehandling.

Det er vigtigt at holde fast i, at det ikke er det samme som at sige, at man bør give fuldt los – tvang bør kun være den absolutte nødløsning. Vi har i Danmark en udbredt tradition for individuel frihed, og den skal vi værne om, og frygten for, at en ændring vil føre til mange tilfælde af tvang – og måske endda øget tvang på andre områder, er reel.

Man skal derfor være sig fuldt ud bevidst om, at indførelse af tvang på dette specifikke område er et lille skridt væk fra den danske frihedstradition. Men nogle gange kan det være nødvendigt at gå på kompromis med idealerne, og i dette tilfælde bør hensynet til barnets sundhed – og i øvrigt også dets frihed til at leve et normalt liv – veje tungere. Kombineret med, at man i Norge har vist, at der rent faktisk er en vej, som er nogenlunde menneskelig for alle involverede, bør det føre til en forsigtig og gennemtænkt ændring af praksis.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Benny Ehrenreich

Principløshed?
Med artiklen om påtænkt tvangsbehandling af gravide misbrugere i Moderne Tider 31. Maj, omtales princippet "barnets tarv". Der refereres til grædende børnelæger, behandlere og politikere, der finder det nødvendigt at tage affære, selvom det går imod den personlige frihed.
For 10-15 år siden arbejdede jeg som læge på et asylcenter og foragedes over at vi i Danmark udsatte familier for en belastende asylsagsbehandling, der medførte de voksnes tab af forældreevne. Efterfølgende skulle vi professionelle vurdere, om der var behov for tvangsfjernelse. Det var svært at vurdere om dét eller barnets forbliven var det mindste overgreb. Jeg husker afgørelser med udvisninger, der blev effektueret inklusive de anbragte børn. Dengang blev vores protester mødt med forklaringen at udlændingeloven står over loven om børns rettigheder.
Mine erfaringer bekræftes af Informations nylige artikelserie: Myndighederne har ingen eksempler på, at barnets tarv nogensinde har været lagt til grund for afgørelse af en asylsag.
Altså hvis det er et dansk barns tarv i en uansvarlig dansk mave, så kan vi diskutere om vore frihedsrettigheder skal vige; men når mennesker flygter for at redde livet og tager deres børn med, må de rejse hjem når vi underkender deres ansvarsfulde valg - selvom den dom går ud over børnene.
Skyldes uligheden foragt for misbrugeren, der selvforskyldt ikke kan styre sig? Er tvang politisk acceptabelt når bedre levevilkår for narkomaner ikke er?
Eller er der tale om simpel xenofobi, hvor barnets tarv tilsidesættes, så vi kan komme af med uvelkomne fremmede? Ubehagelig tanke!
Det kunne være at vi styres af politikere, der ser populismens fordele og derfor forfalder til principløshed.
Benny Ehrenreich