Leder

Den diabolske Le Pen

Debat
11. juni 2014

Netop som Marine Le Pen med et med egne ord »afdiaboliseret« Front National, har vundet hver fjerde franskmands stemme ved Europavalget, springer djævlen op af æsken igen.

For har datteren lyst til at lægge afstand til partiets fortid som højreekstremistisk parti, har faderen Jean Marie le Pen ikke tænkt sig at fornægte sin fortid.

Den 86 år gamle Le Pen er æresmedlem af partiet, og fredag inden Pinse boltrede han sig atter med metaforer på partiets hjemmeside. En række kunstnere som Madonna, Yannick Noah og komikeren Guy Bedos har offentligt protesteret mod Front National, og den ekstremt populære sanger Patrick Bruel, af jødisk oprindelse, nægter at optræde i byer, hvor borgmesteren er Front National. Og så er det, ordekvilibristen le Pen i et videointerview foreslår at lave en »ovnfuld« af dem. I Frankrig er ingen i tvivl om, hvad det er for ovne, Le Pen henviser til. Han har dom for at kalde de nazistiske gaskamre for »en detalje i historien«. Datteren har da også for første gang lagt offentlig afstand til faderens udtalelser, kaldt dem »en politisk fejl« og fjernet videoen fra hjemmesiden.

Men vil Marine le Pen virkelig »slå faderen ihjel« – som franske medier kalder det – eller er det Front Nationals sande fjæs, som titter frem? Farmands udtalelse falder på et ekstremt dårligt tidspunkt for Marine le Pen, der har truet med sagsanlæg mod folk, der kalder partiet for højreekstremistisk og kæmper for, at Front National kan komme i europaparlamentsgruppe med andre Europaskeptikere som engelske UKIP, der netop anklager le Pens parti for at være antisemitisk.

Marine le Pen har formået at lægge afstand til den gamle le Pens karisma. Men partiet er fortsat afhængigt af ham – ikke mindst økonomisk. Så der skal et anderledes radikalt fadermord til, før nogen for alvor tror, at Front National’s afdiabolisering var andet end mascara.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her