Leder

DR indoktrinering

Debat
7. juni 2014

DR for galt. Og DR ikke første gang. Oven på torsdagens rentenedsættelse fulgte i går et indslag i P1 Morgen om konsekvenserne for os forbrugere, med følgende replikskifte mellem studievært og bankanalytiker:

– For os almindelige mennesker, hvad er det så vi skal gøre nu for at stimulere økonomien?

»Jamen vi skal jo bruge nogle penge. Nu bliver det billigere for os at låne penge. Det får virksomhederne til at få gang i, hvor meget de skal producere, og virksomhederne vil jo så også begynde at investere mere, hvis vi begynder at bruge flere penge.«

– Så vi skal ned i banken og låne nogle penge?

»Ja, det skal vi.«

Et normativt udsagn om, at vi som gode samfundsborgere skal gældsætte os for at øge forbruget, så væksten kan presses op.

DR ikke første gang, Danmarks Radio optræder som advokat for forbrugsvækst. For et par år siden åbnede TV-Avisen således:

»Vi begynder med godt nyt for dansk økonomi: For første gang i mange måneder er der nemlig kommet gang i dankortene. Privatforbruget er endelig på vej op, og økonomerne jubler.«

Indslaget udløste en næse til TV-Avisen.

I november 2012 var man der imidlertid igen:

»Vi bruger alt for få penge, når vi køber ind til, at vi kan få fart i dansk økonomi.«

»Vi er simpelthen alle sammen alt for flinke til at lægge penge til side i stedet for at bruge dem på noget,« hed det i TV-Avisen.

Det foranledigede en kommentar fra denne lederskribent:

»Jeg vil sgu ikke øge mit forbrug. Har ikke brug for det, ønsker ikke at belaste klimaet og naturgrundlaget yderligere og kan ikke forstå, at jeg skal bruge mine penge på at stimulere til overproduktion, der kan skabe ny vækst, så skatteindtægterne kan stige, så velfærden kan finansieres. Er der for mange penge på min bankbog, vil jeg hellere aflevere dem direkte til samfundet og velfærdssystemet via skatten.«

En DR-chef svarede:

»Jeg kan forsikre dig, at DR Nyheder ikke har noget ønske om at tilskynde dig eller andre danskere til et øget privatforbrug. Det er og bliver en privatsag, om danskerne skal lade f.eks. efterlønspengene omsætte i materielle goder.«

I går var P1 Morgen der så alligevel som læremester i, hvad der er god samfundsmoral. DR næsten ikke til at bære.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det er indoktrinering. Helt rigtigt.
Det er ikke bare de få eksempler, som Jørgen nævner her, det er hele ånden i DR, som er forbrugerisk. Det gælder i endnu højere grad TV2.

Man kan også vende det om og spørge, hvad det ellers skulle være, når hverken borgere eller politikere tør tale om den klimakatastrofe, vi styrer imod. Når man fx taler om det hjemlige uvejr, stiller ingen spørgsmål om årsagerne og selvfølgelig slet ikke spørgsmål om Dankortsvingeriet som medårsag. Uha, da. Fyringsgrund!

Hvad hedder klimajournalisten i DR? Er der nogen? Bare en enkelt lille en?

Kim Øverup, Lene Timmermann, Michael Kongstad Nielsen, Erik Nissen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Sabine Behrmann og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Nogen klimajournalist er der vist ikke. Men forleden blev en af meteorologerne tiltalt som "vores klima-korrespondent"!!!

Lene Timmermann, Michael Kongstad Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

DR har nu flere klimajournalister. Her står Karen Hjulman (eller hvordan det staves) P1 Orienterings mangeårige medarbejder for et godt fagligt stykke arbejde. Desværre har Orienterings mere poppede stil med 2 værter og mere og mere " breaking news" forkastet de gode faglige gennemgange og analyser.

Lene Timmermann, Vibeke Rasmussen, Michael Kongstad Nielsen, Niels-Simon Larsen og Lars Erik Sørensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Forbrugerisme er at sammenligne med en religiøs overbevisning - og desværre en af de mere farout af slagsen.

Hvis en anarkendt religiøs retning fik så meget taletid i medierne, som forbrugerismen gør, vie det udløse en ramaskrig.

Forbrug er godt. Meget forbrug er endnu bedre, og skulle forbruget resultere i en rask lille gældsætning, så er det bare så godt. For så kan forbrugeren komme med i tvprogrammet 'luksusfælden' og få nogle ordentlige verbale lussinger af de omrejsende privatøkonomiske vismænd med sans for genopretning og kameravinkler.
Æuw. :-/

Kim Øverup, Michael Kongstad Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

DR er ikke alene om det budskabet, og budskabet er ikke entydigt. Nogle programmer på tv opfordrer til opmærksomhed på pris eller generelt mådehold. Når vi forbruger, er det åbenbart vigtigt ikke at betale for meget for sine indkøb, og vi boligejere opfordres desuden til hele tiden at omlægge til de billigste boliglån.
Øget privatforbrug i Danmark giver i øvrigt ikke meget mening, når de fleste producerede varer eksporteres, og mange virksomheder er mest interesserede i reduktion af omkostninger.

Studieværten må have jord i hovedet og vedkommendes tænkeevne må være forringet af for meget brug af Roundup som følge af reklamen for dette vidundermiddel i TV2. Måske kan det være en sideeffekt af et MRSA-traume eller et sprøjtegiftetraume eller forureningen af fiskebestanden i Østersøen. Måske kan det være en følge af partikelforureningen fra studieværtens /(eller en eller andens) store 4-hjuls trækker. Måske går det en dag så galt, at vedkommende står med et velafbalanceret plastikkort i hånden og ikke aner, hvad det skal bruges til. Og måske mister bankmanden så sit job.

Niels-Simon Larsen

Nu bruger jeg termen ’fjernsynet’. I fjernsynet er der et program, der hedder Finans.
Kunne man forestille sig et program, der hed Klimaet eller klimaødelæggelserne? Nej, det kunne man ikke, for hvor skulle det komme fra? Hvilke kapitalinteresser skulle stå bag? Kunne det have rod i partierne? Nej, overhovedet ikke, for de er jo ikke enige. Så kunne miljøbevægelsen stå bag, men miljøbevægelsen er et kludetæppe og kan ikke tale med èn stemme. Så kunne Ledelsen luske en muldvarp ind, men Ledelsen skal ikke have noget lusket ind.
På den måde bevæger vi os mod afgrunden og vil ikke vide, hvad vi gør.

Kim Øverup, Michael Kongstad Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Jeg tænkte mere på tv-programmer som DRs 'Kontant' og 'Rabattten' samt TV2s 'Operation X', 'Basta' og 'Den rene vare'.

Michael Kongstad Nielsen

Det ligger ikke det nuværende DR fjernt at stryge alvoren, eftertænksomheden, tvivlen. Ud med al det kedelige og karakterfulde, ind med letlevende drift og fest, sving dankortet og hav det sjovt, læg hovedet derhjemme, DR bakker op. Lægger moral til, eller skulle vi sige mangel på samme, slip tøjlerne og fest igennem.