Leder

Partnerskab med NSA

Debat
19. juni 2014

Indtil i dag har vi alene kendt historierne fra internationale medier.

De seneste måneder er det løbende blevet dokumenteret, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA har opbygget et globalt netværk, der gør det muligt at masseovervåge almindelige borgeres tele- og internettrafik.

I dag kan Information placere Danmark direkte i det, der er blevet kaldt vor tids største historie om overvågning i åbne demokratier.

Efter måneders research kan vi via whistlebloweren Edward Snowden give svar på nogle af de spørgsmål, der hidtil i den danske debat alene har været baseret på hypoteser og antagelser.

Denne avis har tidligere dokumenteret NSA’s planer om at overvåge forhandlingerne under COP15 i Bella Center i 2009. I dag kan vi fortælle om Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) placering i det globale netværk, der styres fra NSA’s hovedkvarter i Fort Meade i USA. Et samarbejde, som NSA’s daværende øverste chef Keith Alexander i 2012 betegnede som »det langvarige NSA-FE-partnerskab«.

Efter dagens artikler ved vi en del mere om Danmarks samarbejde med NSA, men der er fortsat meget, vi endnu ikke ved i en historie, hvis fulde omfang, dybde og perspektiv vi nok først langsomt vil forstå.

For ja, Danmark har efter alt at dømme et tæt og fortroligt samarbejde med NSA. Ja, NSA har ifølge dokumenterne formentlig adgang til tele- og internettrafik, der via såkaldte fiberkabler transporteres igennem Danmark. Ja, Danmark indgår tilsyneladende i et omfattende og internationalt ubeskrevet overvågningsprogram ved navn RAMPART-A, hvis globale rækkevidde offentligheden endnu ikke kender.

Og ja, det kan sagtens være helt rigtigt, når forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) hidtil har udtalt, at »vi har ikke grund til at tro, at der er foregået ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark eller danske interesser«.

Forelagt de dokumenter, Information i dag fremlægger, varierer forsvarsministeren sin forklaring ved at forsikre om, at alt, hvad der foregår, er lovligt.

Hvis det er tilfældet, bør det kalde på politisk debat og eftertanke. For i så fald har Folketinget vedtaget en lov, der åbner for en radikal form for masseovervågning uden at gøre opmærksom på det i loven.

Præsident Barack Obama har gentagne gange advaret mod at offentliggøre dokumenter som dem, vi fremlægger i dag. Oplysningerne vil ifølge præsidenten i de forkerte hænder kunne kompromittere efterretningstjenesternes videre arbejde.

I yderste instans vil de kunne bringe sikkerheden i fare for borgerne i den vestlige verden.

Vi er vores ansvar fuldt bevidst, men efter vores opfattelse bringer de fremlagte oplysninger hverken nationers eller personers sikkerhed i fare, fordi vi alene omtaler det overordnede samarbejde og ikke konkrete operationer eller personer.

Men vi medgiver, at oplysninger kan forekomme ubekvemme for såvel Barack Obama som Helle Thorning-Schmidt, der tydeligvis vil gå langt for at undgå en åben, demokratisk debat.

Men på baggrund af dagens artikler synes der ingen vej uden om. Debatten om demokratisk kontrol med efterretningstjenesterne er afgørende for, at borgerne kan opretholde tilliden til dem, der har adgang til at kontrollere alle os andre.

Helle Thorning-Schmidt skylder nu svar på flere spørgsmål: Hvis der findes et partnerskab om adgang til fiberkabler mellem NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste, hvorfor har regeringen så ikke blot lagt det åbent frem? Dermed ville ingen statshemmeligheder være røbet.

Hvis Danmark ikke har 100 procent kontrol over den tele- og internettrafik, NSA har adgang til via fiberkabler her i landet, hvorfor har regeringen så ikke forsøgt at sætte en stopper for det?

Det afgørende i denne sag er ikke nødvendigvis spørgsmålet om lovligt eller ulovligt. Mindst lige så afgørende er det, at vi i Danmark nu endelig får et mere oplyst grundlag for debatten om, hvor omfattende overvågning et åbent samfund kan acceptere uden selv at undergrave det åbne demokratis mest grundlæggende principper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

I ”Orientering” for nogle måneder siden redegjorde en journalist for, at FE direkte havde faciliteret NSA’s spionage mod klimatopmødet i København.

Hvis Information kan fortælle mere om dette – ja så fortæl, fortæl.

Det kunne være rigtig interessant at høre nærmere om dette emne.

Philip B. Johnsen

Hvilke personlige data om lovlydige borgere, kan og må folketinget udlevere til fremmed efterretningstjenester?

Danmark, Regeringen, FE og NSA er de ligeværdige partnere i efterretning?

Tag nu bare det amerikanske selskab Nets, hvad bruger de danskernes fortrolige betalingsinformations data til, at de er penge værd og bliver brugt, det er ingen vel "længere" i tvivl om.

Ifølge chefen for den amerikanske efterretningstjeneste NSA General Keith Alexander, har NSA ikke aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået "leveret metadata fra allierede."

Leveret fra allierede lande, som Danmark må man formode!

Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/10/29/213908.htm

Fra link sidst på siden: PETs nye chef, Jens Madsen, i et interview med Berlingske Fredag den 31. januar 2014, 04:06.

"Jeg har ikke har nogen som helst formodning om, at NSA eller andre udenlandske tjenester "ulovligt skulle aflytte" danskere herunder danske politikere eller ministre, siger han til Berlingske."

Link: http://www.bt.dk/danmark/ny-pet-chef-ingen-ulovlig-aflytning-af-danske-p...

Morten Lind, lars abildgaard, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

I den globale landsby udkæmpes det nådesløse slag om magten, æren og pengene - 'alle' ser sig selv som de gode i kampen mod de onde, og at målet derfor helliger alle midler. Hvilken ormstukken agenda i et derfor ditto fundament.

randi christiansen

Den lineære, globalt selekterende og indbyrdes konkurrerende økonomi er ondets rod > oprindelsen til samtlige afledte ubalancer - herunder den nødvendige overvågning og spionage mod alt og alle - hvor fjendtlige aktører kunne tænkes at gå til modangreb på et undertrykkende system, som selv skaber sine fjender.

randi christiansen

Den globale krops eso-og eksoteriske autoimmunforsvar er betændt - ikke godt, en risikabel affære. Bjørn lomborg er ridderen på den hvide hest.

Vibeke Rasmussen

Dansk Journalistforbund overvejer, ifølge formanden, at lave en kampagne, der skal vise "den undrende offentlighed(!), at vi tager presseetikken alvorligt."

Som en kommentar tørt og præcist påpeger:
"Journalistikkens krise er ikke et kommunikationsproblem, men et produktproblem."

Eller som Dorte Toft opfordrer sine kolleger:
"Danske medier har netop i dag en chance for at vise, at man prioriterer det væsentlige fremfor en Thorning-Merkel frokost, et cpr-nummer stunt, ny konge i Spanien, tys-tys-kilden etc. Bak op om Informations afdækning af FE/NSA-samarbejdet. Øg presset."

http://journalisten.dk/dj-vil-svare-igen-paa-kritik-af-journalistikken

Man kan så have sin, desværre velbegrundede, tvivl om, at ret mange, om nogen, vil følge opfordringen.

Michael Madsen, arne poulsen, Lasse Damgaard, Sabine Behrmann, Niels Mosbak, Britta Hansen, Janus Agerbo, Hans Paulin og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Overvågningen af dig og mig skal forhindre terror? Næppe. Som vi netop har fået demonstreret i Irak, så benytter seriøse terrorister sig ikke af almindelig email og telefoner. Offensiven fra ISIS kom helt bag på NSA. Overvågningen tjener andre formål. Det kan vi så begynde at snakke om.

Morten Lind, Michael Madsen, Lise Lotte Rahbek, Peter Poulsen, June Beltoft, Lasse Damgaard, lars abildgaard, Peter Jensen, Ib Christensen, Janus Agerbo, Helene Nørgaard Knudsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Uden Information var vi endnu ildere stedte

Morten Lind, Dan Johannesson og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Finn olsen - god pointe

Næh NEJ kære Obama sådan hænger det ikke sammen:

"Præsident Barack Obama har gentagne gange advaret mod at offentliggøre dokumenter som dem, vi fremlægger i dag. Oplysningerne vil ifølge præsidenten i de forkerte hænder kunne kompromittere efterretningstjenesternes videre arbejde.
I yderste instans vil de kunne bringe sikkerheden i fare for borgerne i den vestlige verden."

Det er kun ord for skjule statsundertrykkelsen af borgernes privatliv i såkaldte demokratier som ikke længere, - kan kaldes demokratier grundet mangelen på netop privatlivet ret for det enkelte individ.

Dertil kommer den falske retfærdiggørelse af statens rettighed til krænkelse af de demokratiske søjler og frihed og privatlivet for borgerne uden plausibelt grundlag eller retsligt grundlag herfor, samt det sket i det gedulgte.

Næste skridt i denne overvågning og indtrængen i privatlivet, hvis det da ikke allerede sker, er fjernelsen af ubekvemt oplysende indhold i e-mails mellem personer og organisationer, udover den selvcensur som nogle allerede nu udøver grunden den viden vi allerede er blevet gjort bekendt med.

Under "fanerne og slagsangene" om frihed skabt og fremmed af Amerika som moralks og etisk fyrtårn for verden, er Amerika i stedet i gang med at skabe det "totalitære demokrati", som kun eliten har adgang til at styre på helt egne præmisser, og hvor Amerikanske politikere ikke længere har indflydelse på udviklingen, men kun er statister for demokratiet.

I det spil er Danmark gjort til en sekundær vasal stat ligesom de tidligere Østeuropæiske lande var det for Sovjetunionen, hvor nikkedukkerne blot gjorde som de fik besked på, og som vi ser det nu ske i Danmark og andre Europæiske lande!

Vejen til folkeslaveriet, som tidligere alene var vesten forundt at kritisere Sovjetunionen for under Stalin og det kommunistiske styre, er vi nu selv på vej imod med Amerikas administrative organisationer som styrende magthavere, der ikke er demokratisk vagt men ansat, og som nu har taget magten i det Amerikanske demokrati.

Janus Agerbo, Jesper Wendt, Rune Petersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Det tjener i sandhed chefredaktør Christian Jensen og dagbladet Information til stor ære, at man afslører Edward Snowdens detaljerede viden om samarbejdet mellem NSA og vores egne militære og civile efterretningstjenester, så vi almindelige danskere endelig kan få en mulighed for, at kunne bedømme den omfattende elektroniske udspionering af vores privatliv ned i den mindste detalje.

Imidlertid er det jo nok lidt naivt at drømme om, at der kommer noget som helst positivt ud af Informations mange afsløringer fra Edward Snowden, at de folkevalgte politikere herefter skulle gøre noget ved sagen i bredt flertal, og meddele NSA og den amerikanske regering, at man ikke længere vil acceptere denne grænseoverskridende systematiske elektroniske overvågning af vores borgere.

Hvem tror på dèt handlingsmønster fra politikernes side?

Demokratiet som politisk styreform med alle sine grundlæggende principper er intet værd, når de folkevalgte politikere ikke forsvarer det af et ærligt hjerte, og alle ved jo udmærket godt, at hvad enten regeringen er blå eller rød, ja, så har politikerne for mange år siden lagt sig fladt ned på maven for amerikanernes omfattende efterretningsaktiviteter, og konsekvent lukket øjnene for deres overvågning af borgernes privatliv.

Ikke engang det store EU med sine 28 medlemslande kan finde ud af en fælles udenrigspolitisk holdning med stærke protester over for den amerikanske regering, og det oven i købet selvom den tyske kansler Angela Merkel er blevet aflyttet på utilbørlig grov vis sammen med andre fremtrædende europæiske politikere.

Tværtimod sidder EU-bureaukraterne lige nu og fører vigtige forhandlinger om en omfattende frihandelsaftale mellem EU og det samme USA, der uden skam i livet overvåger alle sine allierede venner, fordi de har den grundlæggende opfattelse, at USA kan tillade sig alt som en global supermagt.

Men begreber som etik og moral samt ære eksisterer desværre ikke længere hos det samme Amerika, der gennem et par hundrede år har bidraget med så meget positivt til alle de frie vestlige demokratier, blandt andet nedkæmpelsen af nazisterne under anden verdenskrig, for de er anno 2014 hamrende ligeglade med europæernes menneskelige og følelsesmæssige reaktion på deres elektroniske overvågning af os alle sammen.

Michael Madsen, Lasse Damgaard, Torben Lindegaard, Niels Mosbak, Dan Johannesson, Janus Agerbo og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Det handler om at få styr på hvad der sker med de data. Til at starte med ville det være rart at vide hvor meget data vi taler om. Er det gigabyte, terrabyte eller mere om året? Hvad type data? Er det email, logs ra ISP'er?

Helene Nørgaard Knudsen

Vi behøver ikke kende indholdet. Bare de store linjer. Det vil sige type ikke indhold.

Jesper Wendt

"Danmark, Regeringen, FE og NSA er de ligeværdige partnere i efterretning?"

Det er som det fremgår i en anden artikel, at den data Danmark føler sig sikret fra, at dele med NSA, bliver samlet op i de andre lande, og tilsvarende i Danmark mod eks. Tyskland. Så landende bliver ikke blot ført bag lyset, men spillet ud mod hinanden.

Danmark modtager et hjørne af det samlede billede.

Helene Nørgaard Knudsen

Så vidt jeg hurtigt kunne se i dokumenterne så er det godt nok meget data. Problemet er at finde nålen i høststakken. her er udfordringen at finde nålen inden den ryger ind i høstakken.

Jesper Wendt

Lidt faktuelle ting om NSA: https://www.prosa.dk/aktuelt/prosabladet/artikel/artikel/efterretningstj...

Governor Gary R. Herbert revealed:

While the actual capacity is classified for NATIONAL SECURITY REASONS, we can say this: The Utah Data Center was built with future expansion in mind and the ultimate capacity will definitely be "alottabytes"!

Helene Nørgaard Knudsen

En rimeligt stor extern disk i sekundet igennem kablerne og det man skal opdage er under 140 tegn eller skjult i et billede eller video. Læg dertil sociale koder og en nærmest paranoid holdning til at man er overvåget. Jeg tror man skal vælge en anden strategi end overvågning. Helt sikkert en udfordring. Folk der ved de har noget at skjule gør en hel del for at skjule det. De eneste der efterhånden benytter mobiler til noget kriminelt er de virkelig naive der kører stof-salg på den måde :-)

Ib Christensen

Jeg høre hele tiden det er nødvendigt med nedskæringer.
Så hvad koster det os at være med i dette "ligeværdige" partnerskab?

Ib Christensen

Når man tænker på at alle de tons opium, der produceres af de valmuer der blomster hvor vi har plantet demokrati, tilsyneladende kan transporteres frit omkring og pengene i kølvandet åbenbart ikke kan findes og konfiskeres. Men samtidig kan en mand på Fyn der vil købe cigare i Holland få sine penge konfiskeret takket være overvågningen, så rimer deres "gode intentioner" meget dårligt med virkeligheden.
Vi skulle altså være ligeværdige partnere i et overvågnings samarbejde, som tilsyneladende holder dørene helt åben for opiums produktion og økonomi, mens vi tager kørekort og arbejde fra hash brugere.

Michael Madsen, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

"Men på baggrund af dagens artikler synes der ingen vej uden om. Debatten om demokratisk kontrol med efterretningstjenesterne er afgørende for, at borgerne kan opretholde tilliden til dem, der har adgang til at kontrollere alle os andre."

Og når denne debat ikke synes nødvendig eller vedkommende for ret mange danskere, så skyldes det ... udover at den er kompleks og derfor ikke kan føres med one-/twoliners ... at brede dele af den danske befolknings tillidsforhold til magthaverne er af assimilativ/tilpassende, eller ligefrem underkastende karakter. Tilliden er spaltet mellem visheden om at magthaverne ofte lyver og manipulerer, at der ikke helt kan fæstes lid til deres tilkendegivelser ... men at der intet alternativ til at gøre brug af dem/det eksisterende system gives (herunder at muligheder for at skabe alternativer heller ikke findes). På denne måde opstå der en dobbeltbinding, en kognitiv dissonans - som udvirker magtesløshed, resignation og apati blandt de berørte (som i forvejen oplever stigende magtdistancer og segregering), hvorved de magtfuld(komn)e/myndighederne ikke mødes af den nødvendige mobilisering af folkelig kritik.

Michael Madsen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Peter Poulsen, Lasse Damgaard, lars abildgaard og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Helene Nørgaard Knudsen "Hvor meget det drejer sig om" spørger du. Jamen det er jo AL trafik der kører i fiberkablerne, det står jo direkte i artiklen. Dvs langt største delen af al dansk internet trafik!

John Rohde Jensen

@Helene Nørgaard Knudsen

I papirene tales der meget om rådata dvs de rå IP pakker. Det betyder i praksis hele lortet altså både metadata og indhold. Det kræver godtnok noget arbejde at udrede indholdet fra de rå data, men det er intet problem med det grej som NSA bruger.

Mere interessant er i, hvilket omfang de krypterede/sikrede forbindelser (SSL etc) er kompromiterede. Root-key-authorities ligger i USA så jeg vil skyde på at det løb også er kørt. Skype kunne ikke aflyttes i gamle dage, men efter at Microsoft overtog biksen så standsede den fest.

I praksis er du 100 procent nøgen overfor efterretningstjenesterne når du bruger elektronisk kommunikation. Dog er det langt sværere at automatisere analysen af tale end det er at søge i tekst. Specielt når det gælder et lille sprogområde som Danmark. Så hold det private mundtligt.

randi christiansen

John - siger du, at vi kan tale privat i fonen?

Peter Taitto

I mit tidligere job var jeg PET-sikkerhedsgodkendt af en grad, som jeg aldrig fandt ud af. Det var dog ikke en af de højeste grader, selv om et par ekskolleger mumlede noget om, at vores godkendelse lå på NATO-niveau. Den tror jeg dog ikke på.
Mit næste job kommer muligvis også til, at indeholde en PET-godkendelse. Så jeg har erkendt, at jeg skal passe på hvilke sider jeg surfer på. Og jeg er desuden spændt på, om jeg får lov, at komme ind i USA næste gang jeg vil til New York og ose.

Sølvpapirshat? Nah. Ikke længere... For efterhånden, som afsløringerne af dagens overvågning kommer frem, så bliver jeg mindre og mindre overrasket hvis jeg skulle blive afvist i et nyt job eller i paskontrollen i JFK lufthavnen.
Hele overvågningsballaden bliver stadigvæk legitimeret med elastikbegrebet Terror (kom så, Trine Bramsen!), selv om det argument er snotdumt og bortdømt for flere år siden. Men det har altså også nogle menneskelige omkostninger for mange mennesker. Og vi skal samtidig tænke os 2 gange om inden vi tager det næste skridt. Og er det ikke den egentlige terror? For gad vist hvilke konsekvenser en simpel søgning på "Is bombe opskrift" med en grammatisk fejl i et sammensat ord på nettet principielt kan gøre for vores fremtidsmuligheder.

John Rohde Jensen

Randi,

Ja, det er langt mere sikkert end en email, sms el. lign. Det kræver et menneske at dekode, hvad der bliver sagt på dansk. Til gengæld kan enhver idiot skrive et program som automatisk travler dine og alle andres emails igennem for bestemte nøgleord.

Derfor er odds for overvågning langt mindre ved tale end ved tekst. Ironisk nok er det en tand bedre at bruge et gammeldags brev. Brevhemmeligheden er nemlig noget vi tager alvorligt. Suk.

Klaus Flemløse

Det er et flot gravearbejde Information har udført. Tillykke med det.

Det kunne de andre aviser lære noget af.

En lille og vågen er bedre end en stor og doven avis !

Her tænke jeg på Information og Berlingske/Politikken/Jyllandsposten/..

Lasse Damgaard

- Husk at der nogle med på en "Lytter" i denne tråd :)

Philip B. Johnsen

Frygt er terrorens virkemiddel, demokratiet i Danmark blev let skræmt og gemt væk, terroren virkede, terroristerne vandt.

Danmark har fortjent bedre, det er uværdigt.

Mark Thalmay

"Truth is treason in the empire of lies."
Ron Paul

"I am for truth, no matter who tells it."
Malcolm X

"In a world of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act"
George Orwell

randi christiansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
randi christiansen

John, så auditiv overvågning med udslag på bestemte ord ... ? Nix ?

Jesper Wendt

Hellere tekst, den kan du altid tørre af på en trådløs router og naboen.