Leder

Afkriminalisér brug af stoffer

Debat
29. juli 2014

Hvis vi vælger den nemme løsning og forsætter med at opretholde et forbud mod stoffer, fortsætter folk med at dø af overdoser, aids og hepatitis C. Sådan lød et af budskaberne i denne uge på den Internationale aids-konference i Melbourne, Australien. Tidligere på måneden udgav WHO (World Health Organization) en rapport, hvor de for første gang opfordrer verdens lande til at afkriminalisere stoffer til personligt brug for at stoppe spredningen af de dødelige sygdomme og på den måde sikre folkesundheden: »Lande bør arbejde hen imod at udvikle politikker og love, der afkriminaliserer indsprøjtning og andre brug af stoffer og dermed reducerer brugen af indespærring.«

Narkotikakrigere bruger som modargument, at forbruget af stoffer ville stige voldsomt, hvis vi afkriminaliserede brugen af stoffer. Men heldigvis har vi et eksempel fra den virkelige verden på de faktiske effekter af at stoppe krigen mod narkotika, så vi behøver ikke at gætte. Vi kan bare forholde os til fakta. Og fakta er, at Portugals model er en succes. Antallet af mennesker, der har taget stoffer for nylig, eller som er afhængige, er ikke steget, siden Portugal for 13 år siden afkriminaliserede stoffer til eget brug. For unge mellem 15 og 19 år er brugen af narko faktisk faldet. Antallet af stofbrugere i behandling steg fra 23.654 personer i 1998 til 38.532 personer i 2008, og mellem 2000 og 2008 faldt det årlige antal af hiv-tilfælde blandt stofbrugere fra 907 til 267. Det viser tallene.

Danmark bør lytte til WHO og gøre som det gode eksempel fra Portugal. Skifte fængsels- og bødestraf for besiddelse af stoffer til eget brug ud med et tilbud om at komme til en lokal misbrugskommission, som finder en passende behandling. Ikke fordi det føles rigtigt, men fordi det virker. Hvis vi altså vil folk og folkesundheden det bedste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Toke Andersen

Selvfølgelig skal brug af stoffer afkriminaliseres. Udover de indiskutable fordele for narkomanerne og de mentalt udfordrede, skal man huske alle de helt almindeligt sunde velfungerende mennesker der holder af en streg coke og en joint i ny og næ. En fed fest på MDMA eller en tur i skoven på svampe eller syre.

Forbud er udtryk for hæmningsløs arrogance og indbildt bedrevidende. Det er total umyndiggørelse af borgerne og fratagelse af ansvar for egne valg.
Det er totalt uacceptabelt i den udstrækning at folk ikke skader andre - Hvilket er den indiskutable realitet ved de nævnte rusmidler.

Forestillingen at vi kan og må styre menneskers adfærd med forbud og frygt er syg i sin grundvold.
Det er den sande fjende i et civiliseret samfund. Skadevirkningen heraf overgår, med adskillige klasser, de værste mareridtsscenarier for udbredt stofmisbrug.

Carsten Søndergaard, Jørn Sonny Chabert, Tue Romanow, Henning Pedersen, Peder Kruse, Jakob Silberbrandt, Helene Nørgaard Knudsen, Torsten Jacobsen og Daniel Hansen anbefalede denne kommentar
Daniel Hansen

Sådan Toke! Lige i øjet. Ville ønske jeg kunne trykke "Anbefal kommentar" 1.000.000 gange. Og så befriende skønt ikke at være den eneste, der ser mennesker som... menneskelige.

Jørn Sonny Chabert, Henning Pedersen og Peder Kruse anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Jeg er overbevist om at hvis alkohol blev ulovligt ville jeg få problemer med at få den gode ryger for der ville være langt flere penge i at sælge øl i Pusherstreet og kundemængden ville være en hel del større.

og den med at de unge vil gå til i stoffer holder jo ikke! hvis stoffer er lovlige kan man bede om id for at kunne købe dem.

Spot on, Toke. Spot on. Vores samfund er i dag kommet så langt ud, at det opererer helt ærligt og åbent med et begreb som nultolerance ! 3 år uden kørekort og minus en månedsløn, hvis færdselspolitiet én gang kan konstatere, at du har været i nærheden af THC (aktivt stof i pot) inden for de sidste 3 uger ? Hvad har det med trafiksikkerhed at gøre ?

http://jyllands-posten.dk/indland/trafik/ECE6900972/politiet-advarer-bil...

Helene Nørgaard Knudsen

jeg kan også se et par andre fordele ved en legalisering: kvaliteten vil stige i og med at det ikke fremstilles i en jungle eller en trailer i en skov hvor produktionsudstyret ikke renses mellem hvert batch. ligesom styrke, renhed og den tid det virker bedre kan styres. det vil give færre sygdomme for de "tunge" misbrugere. priserne vil også falde alene af den grund at man ikke mister en del af varelageret ved konfiskation.

jeg tror at grunden til at idioterne på borgen ikke vil legalisere er at Christiania er det eneste sted de rent faktisk kan gøre noget da det foregår helt åbent. hvad gør i når vi begynder at handle i lejligheder eller mødes i tunneller igen?

Carsten Søndergaard, Else Marie Arevad og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar