Leder

Bogen kan leve

Debat
26. juli 2014

Der har ikke manglet nekrologer over den trykte bog, der om lidt vil være forvist til historien af dens elektroniske efterfølger. Og der er nok venner af ’den rigtige bog’ – den i papir, der kan føles, med en ryg, der kan knækkes, og en sværte, som kan duftes – der har begrædt dens bortgang.

Når Amazon nu lancerer en streamingtjeneste med over 600.000 bøger sætter det endnu en gang i debatten om litteraturen og dens materialitet. Og det bringer følelser frem. På den ene siden papir-partisanerne, der er tilbøjelige til et nostalgisk forsvar for den fysiske bog, der er blind for den elektroniske tekst mulighed for at nå et bredere publikum, med mindre ressourceforbrug, men måske endda større kunstnerisk spillerum.

I det andet hjørne de teknologihypede, der ender med at reducere det hele til indhold og praktik og negligerer form og følelse.

Men hvorfor skulle papirbogen ikke kunne overleve der, hvor det er berettiget og dø, der hvor den intet yderligere har at tilføje? Der er jo intet vundet ved, at en paperback til strandbrug skal trykkes, transporteres, opbevares og bortskaffes, når dens form intet bidrager med. Og det var kun det ekstreme tilfælde.

Det bliver efterspørgslen, der i fremtiden vil fælde dommen over, hvor mange af de bøger, der i dag udkommer på papir, stadig vil være værdige til en sådan luksus. Forhåbentlig vil de mange falde, mens de få, der faktisk bidrager med noget qua det fysiske format, vil blive eksklusive artefakter, som nogen holder af og passer på.

Så hvis den trykte bog var af Mark Twain – og ikke bange for klicheer – ville den sige, at rygterne om dens død var stærkt overdrevne. Men den ville desværre nok gøre det på den dér lidt verdensfjerne, selvfede måde, der ikke helt anerkender, at det kræver noget arbejde at holde sig i live. At aura ikke er nok.

For mens e-bogen forbedrer sig hver dag og dens købmænd hele tiden finder nye distributionsformer, bliver den trykte bog ikke bedre uden en indsats. Den kan kun overleve kort på nostalgi, før den må ind i kampen. Og det bør den. Bogen er død. Længe leve bogen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her