Leder

Hjælp dem på vej

1. august 2014

Egentlig er det almen logik. Alligevel kommer det tilsyneladende hvert år som et chok for politikere og lederskribenter i danske aviser, at danske unge gerne vil læse populære uddannelser i de store byer. Uddannelsessnobberi drister nogle sig ligefrem til at kalde det. De ser gerne, at de unge i højere grad søger de ledige studiepladser i de mindre byer.

Men det er nu engang meget menneskeligt at stræbe efter det, man tror giver livet mest indhold. Især for en generation af unge, der fra folkeskole til studentereksamen er blevet svøbt i en uddannelsespolitisk diskurs, som fokuserer på målrettethed og ambitioner. Derfor kan man ikke fortænke de unge i at søge mod de byer, der har det mest levende studiemiljø og de uddannelser, hvor samspillet mellem forskningsmiljøer og kvalificerede medstuderende giver det bedste undervisningsmiljø.

Det ville selvfølgelig være politisk belejligt, hvis de unge hørte noget mere på politikerne og selv søgte mod provinsen for at uddanne sig. Men diskussionen taler direkte ind i en større national problemstilling om de geografiske slagsider, landet oplever mellem særligt hovedstadsområdet og resten af landet. Og man kan sagtens opfordre de unge til at udvide deres geografiske horisont, men man kan ikke overlade ansvaret for overordnede strukturproblemer i samfundet til enkeltindivider.

Hvad man faktisk kan gøre er at føre en aktiv politik, der gør det attraktivt for de unge at studere uden for København og Århus. Man kan for eksempel komme langt med at facilitere inspirerende studiemiljøer. Et element af uddannelsespolitikken, der er blevet kraftigt forsømt af både universiteter og politikere i de senere år. Af pragmatiske grunde kan de unge blive nødt til at vælge de knapt så attraktive studiepladser i provinsen, men det ville ingen skade gøre at hjælpe dem lidt på vej. De er nemlig ikke forkælede. De vil bare gerne være dér, hvor det sker. Ligesom politikere og meningsdannere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Bendixen

"Hvad man faktisk kan gøre er at føre en aktiv politik, der gør det attraktivt for de unge at studere uden for København og Århus. Man kan for eksempel komme langt med at facilitere inspirerende studiemiljøer. Et element af uddannelsespolitikken, der er blevet kraftigt forsømt af både universiteter og politikere i de senere år."

Tak for kaffe!
Kunne Ask Hansen sandsynliggøre, eller i det mindste komme med et par eksempler der kunne pege på at der er hold i påstanden om generelt mindre inspirerede studiemiljøer i Aalborg, Odense, Esbjerg, Kolding, Sønderborg etc. end i Københavnstrup? Ellers vil jeg gerne bytte med påstanden om at man mange af disse steder i 'provinsen' gør en større indsats for at optimere studiemiljøet, netop fordi der skal noget ekstra til for at overvinde fordomme om at de mest levende studiemiljøer er i de nedslidte bygninger i København K eller det arkitektoniske helvede på Amager. Fordomme som Ask Hansen fra sin baggård i Informationsbygningen med det begrænsede udsyn, nu også bidrager til.

Med venlig hilsen og fortsat god sommer her fra provinsidyllen Hornbæk (nej ikke i Nordsjælland, ved Randers, Jylland)