Leder

At yde og at nyde

Debat
31. juli 2014

EU’s indre marked har været en god forretning for Danmark. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung. Ifølge undersøgelsen er BNP steget med godt 3.700 kroner pr. dansker hvert eneste år i perioden 1992 til 2012 i forhold til, hvis Danmark ikke havde været en del af det frie marked.

Det er den højeste stigning blandt de lande, som undersøgelsen omfatter, nemlig de såkaldte EU-15-lande, der var medlemmer af EU før udvidelsen af unionen i 2004.

Tænketankens økonomiske beregninger skal tages med forbehold. Effekten af integrationen i EU på landenes økonomi forbliver en hypotetisk størrelse.

Ikke desto mindre er undersøgelsen en klar indikation på, at danskerne har haft store økonomiske fordele af det indre marked og den deraf følgende fjernelse af hindringer for den frie bevægelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital.

Det sætter den danske debat om såkaldt velfærdsturisme, der prægede den nylige europaparlamentsvalgkamp, i perspektiv. Særlig østeuropæiske arbejdstageres ret til dansk børnecheck hidsede et flertal i Folketinget uden om regeringen sådan op, at de foreløbig har nægtet at stemme for en fjernelse af det danske optjeningsprincip. Et princip, der i strid med EU-retten foreskriver, at EU-borgere skal have boet eller arbejdet i Danmark i to år, før de har ret til fuld børnecheck.

Selv om der kan være gode grunde til at bekymre sig om social dumping som følge af arbejdskraftens frie bevægelighed, er det ikke den rigtige løsning, når partierne således nægter at lade østeuropæere, der arbejder og betaler skat i Danmark, få del i den skattefinansierede børnecheck. I lyset af den tyske undersøgelse efterlader det et billede af et land, der høster fordelene af det indre marked, men som ikke er parat til at bidrage med sin del til fællesskabet og leve op til de forpligtelser, der skal få samarbejdet til at fungere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ernst Petersen

Udregningen er problematisk, og blandt andet betaler vi med højere arbejdsløshed på grund af EU medlemsskabet.

Sammenligner vi arbejdsløsheden med Norge og Schweiz, der ikke er medlemmer af EU, ser regnskabet således ud:

Schweiz: 2,9%
Norge: 3,2%
Danmark: 6,5%
Samlet for EU: 11,9%

Lars Bo Jensen

Det er langt ude det her Anton Geist.
Hvorfor tror du at diskussionen om løndumping starter i 2013 og ikke i 2004 hvor udvidelsen blev gennemført. Er det måske fordi at de politikere der vedtog østudvidelsen fik indskrevet en 9 års overgangsperiode inden østlandene fik fulde EU rettigheder, sikkert i håbet om at deres ansvar var glemt når problemerne kom frem.
Så bruger du en undersøgelse, der meget belejligt stopper i 2012, til at fortælle at trods løndumping er østudvidelsen en overskudsforretning. Fra 2004 kunne vores firmaer lettere sælge til Østeuropa, men det er først fra 2013 at udvidelsen de facto er trådt i kraft.

Det er simpelthen ikke godt nok for en leder i Information.

Ernst Petersen

Måske burde vi også sammenligne med USA, der har en arbejdsløshed på 6,1%. Vi klarer os altså værre end USA, men dog langt bedre end EUs gennemsnit. At arbejdsløsheden i EU er meget højere end i landene uden for EU (hvilket den i øvrigt altid har været) lover dog ikke specielt godt for fremtiden.

Ernst Petersen

Arbejdsløshedstallene i mine indlæg er i øvrigt fra perioden maj-juli 2014. Så de er helt aktuelle.