Leder

Et sikkert valg

4. august 2014

Venstre ved man, hvor man har. Og det samme kan man sige om Venstres udlændingepolitik, når et folketingsvalg nærmer sig.

I sidste uge foreslog politisk ordfører Inger Støjberg i en kronik i Berlingske at forskelsbehandle udlændinge. Ifølge Støjberg er der nemlig »stor forskel på evnen og viljen til integration, alt efter om det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil«.

Så blev et oplæg til ny indvandringspolitik for Venstre passende lækket. »Et åbent Danmark – for dem der kan og vil!« hedder det med udråbstegn, så ingen er i tvivl om, at partiet er på strammerkurs.

Det er tankevækkende, at udlændinge pludselig igen er en mærkesag for Venstre. Da partiet efter valgnederlaget i 2011 skulle formulere sin politik som oppositionsparti, blev det til »fem offensive sigtelinjer«. Meget sigende står der i disse sigtelinjer intet om udlændinge. Og bortset fra debatten om velfærdsturisme op til EP-valget i foråret, har udlændingespørgsmålet ikke fyldt meget i hverken dansk politik eller i Venstres. Jovist, Venstre har obligatorisk kritiseret de lempelser, som regeringen har gennemført. Men det har snarere haft karakter af automatreaktion end egentlig mærkesag.

I denne uge skal oplægget så diskuteres på Venstres sommergruppemøde. Kritikerne internt i partiet har allerede meldt sig og har kaldt tanker om forskelsbehandling uliberale og bekymrende.

Man kan med rette tilføje en undren. Åbenlyst er der fordele ved at spille udlændingekortet op til et valg. Det har flere gange tidligere sikret Venstre en sejr. Men siden valget i 2011 har Venstre i næsten samtlige meningsmålinger stået til sejr, endda en enorm sejr i flere målinger. Uden at have udlændinge som mærkesag. Selv ikke Lars Løkke Rasmussens møgsager har kunnet ændre dette.

Men det er ikke nok. Valgsejren skal være stensikker. Så Venstre ifører sig livrem og seler og et diskriminerende menneskesyn som erstatning for en humanistisk og liberal politik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Vilvig
Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu