Leder

Gransk krigen

Debat
22. september 2014

13 års krig i Afghanistan skal tilsyneladende undersøges af den samme centraladministration, som i første omgang sendte soldaterne afsted. Det er uheldigt. Som Information kunne fortælle fredag, ser det ud til, at udenrigsminister Martin Lidegaards (R) bebudede undersøgelse hverken bliver udtømmende, kritisk eller uafhængig. Det skyldes modvilje hos partierne i forsvarsforliget, særligt Venstre og Dansk Folkeparti. Man taler nu i stedet om en »erfaringsopsamling«, hvilket lugter langt væk af en sammenskrivning af eksisterende rapporter. Et embedsværk og et politisk system, der undersøger sig selv.

Martin Lidegaard havde ellers annonceret sin vilje til at undersøge krigen i kølvandet på en hed sommerdebat, hvor britiske og danske officerer lod kritikken hagle ned over Danmarks krigsindsats: Rod i efterretningerne, manglende forståelse for lokalsamfundet samt voldsomme uoverensstemmelser mellem ordrerne fra Forsvarets top og realiteterne på afghansk jord. Veteranernes bekymringer understreger kun vigtigheden af, at vi får et sandfærdigt slutdokument. Sådan et bør udarbejdes af folk, der kan se den 20 milliarder kroner dyre krigsindsats med friske øjne.

Det handler ikke om at pege fingre af nogen, men om at lære af Afghanistan-missionens succeser og fejl. Det er tiltrængt, nu hvor vi igen deltager i en amerikansk ledet mission. Både udenrigsministerens radikale forsvarsordførerkollega, Zenia Stampe, og SF bakker op om en uvildig undersøgelse, men Lidegaards socialdemokratiske regeringspartner synes mere lunken ved ideen. De konservative mener, at vi skylder vores soldater en uvildig vurdering af forløbet, og Liberal Alliance vil have »armslængde«. Nu hvor der tilsyneladende er vilje på begge fløje, kunne man jo håbe, at de havde held til at overbevise resten af forligskredsen om, at 13 års krig fortjener en kritisk gennemgang. Det skylder vi ikke bare de danske soldater, men også befolkningen i de lande, vi invaderer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her