Leder

Nederlagets navn

23. september 2014

Helle Thorning-Schmidt talte med magt, men hun formulerede i realiteten sin egen afmagt.

»Vores modstand mod dagpengereformen er dybfølt,« fastslog hun således på weekendens socialdemokratiske partikongres i Aalborg, hvor hun ligeledes forsikrede: »Vi vil have et nyt dagpengesystem. Og det får vi.«

Sådan taler en rigtig statsminister! Endelig siger hun, hvad hun mener om dagpengereformen: Den er forkert, og den skal laves om. Og det vil den blive, siger hun! Men vil den nu også det?

Nej, det tyder intet på. Radikale Venstre står fast på reformen, og dermed står Socialdemokraterne uden flertal for at reformere reformen. Det afslørede Helle Thorning-Schmidt selv, da hun forsøgte at vise handlekraft: Hun fremrykkede deadline for den dagpengekommission, der skal komme med forslag til et ny system.

Men hvilken forskel vil det gøre, når hun ikke fremrykker rapporten til denne side af næste folketingsvalg? Ingen. Og hvorfor hun ikke gør det? Fordi hun dermed reelt ville have angivet datoen for udskrivelse af valg. Så stor er nemlig uenigheden mellem Radikale Venstre og Socialdemokraterne på det måske mest centrale spørgsmål frem mod næste folketingsvalg.

For en statsminister må det være en sælsom oplevelse ikke at kunne sætte handling bag sine ord. Særligt når ordene er så »dybfølte«.

Men det problem kan meget vel vise sig langt større end indholdet af dagpengereformen. For når Radikale Venstre og Socialdemokraterne ikke kan nå til enighed på denne side af et folketingsvalg, hvordan skal de så kunne blive det efterfølgende?

Det er vanskeligt at se, og dermed er det efterhånden også vanskeligt at se, hvordan de to partier kan overbevise vælgerne om, at de efter valget vil fortsætte sammen i regering. Helle Thorning-Schmidt roses af partifæller for endelig at sige fra over for en reform, som Socialdemokraterne alt for længe har forsvaret konsekvenserne af. Men måske formulerer hun i virkeligheden navnet på et forestående valgnederlag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu