Leder

Under pres fra sandheden

29. september 2014

I en internettid skulle man tro, at sandheden ville være så godt som umulig at undertrykke for regimer, der ikke mener, at den er sund for folk. Desværre har det vist sig forkert.

Senest har Rusland formået at nægte hovedparten af sin befolkning objektiv dækning af landets konflikt med Vesten – dels ved at stramme grebet om de Kreml-kritiske medier, dels ved at fremme den Kreml-tro mediedækning. Forsøget på at mørklægge landets tilstedeværelse i Ukraine er nu nået så vidt, at både russiske og udenlandske journalister er blevet angrebet fysisk, da de forsøgte at dække historien om faldne soldaters begravelser.

Om der er tale om ordrer fra regimet, eller om de lokale ordensmagter har fornemmet stemningen og handlet på egen hånd, ved vi ikke.

Derimod er det ikke svært at dokumentere, at den overordnede strategi i forhold til at fremme Kremls version på bekostning af uafhængig nyhedsdækning kommer oppefra. Senest har Dumaen behandlet et lovforslag, der skal begrænse udenlandsk ejerskab af russiske medier til 20 procent. 434 stemte for, en imod. Som konsekvens vil udenlandske medier være tvunget til at sælge ud til russiske købere.

Under et så massivt pres, der også inkluderer lukninger af uafhængige aviser og hjemmesider, er det bemærkelsesværdigt, at en række russiske bloggere og journalister alligevel har vovet deres levebrød og sikkerhed for at dokumentere Kremls løgne om landets reelle engagement i Ukraine.

Denne gang lykkes det at få historien ud. Siden er opbakningen til landets Ukraine-politik faldet drastisk, og tidligere på ugen trak Rusland et stort antal tropper ud af Ukraine, ifølge NATO. Relateret? Det kan ikke dokumenteres.

Men det vækker håb om, at det ikke kun er sandheden, der er under pres fra Kreml, men også Kreml, der – trods alt – er under pres fra sandheden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Håbet er da lysegrønt; men..........................

Det er nok ikke blot presset fra sandheden, der bevæger Putin.

Mon ikke presset fra USA & EU har hjulpet?