Leder

Et baconbjerg

22. oktober 2014

Mere støtte – straks! Det forlanger landbrugslobbyen, så snart økonomien strammer. Således også nu, hvor den russiske boykot af EU-fødevarer ifølge Landbrug & Fødevarer kan komme til at koste danske producenter næsten fire milliarder kr. i år.

I Jyllands-Posten forlanger Svineproduktions formand, Erik Larsen, »EU-støtte til privat opbevaring af svinekød«. Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, følger op med via Ritzau at forlange, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) iler til handling: »Vi skal finde en politisk løsning på EU-niveau. Der kan måske laves en form for oplagrings- eller skrotningsordning, der midlertidigt kan sikre, at vi får grisene ud af staldene, får dem slagtet og oplagret,« kræver Bonnesen.

Nej dog, et baconbjerg – stablet op for EU-skatteborgernes regning. Baconbjerget kan passende spejle sig i de vinsøer, som EU fylder op, når markedet ikke kan sluge den producerede vin. Ifølge landbrugslobbyen vil opdyngede svinekødsmængder kunne afhændes, når der er fundet nye markeder, f.eks. i Sydamerika. Man kan frygte, at det vil blive i form af dumpning, der slår de lokale producenter ud – som det ofte er tilfældet, når EU rydder lagrene.

Ups, kommer det forresten frem, at ophobningen af svinekød også kan skyldes, at forbrugerne vælger det fra – efter medieberetninger om smitsomme svinesygdomme og brug af antibiotika. Det fortæller forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen til Ritzau.

Skør tanke at lade EU opkøbe det kød, forbrugerne væmmes ved. I stedet bør landbruget gribe afsætningskrisen som en chance til at forlade fortabelsens svinesti: at finde nye produktionsmetoder, der satser på kvalitet i stedet for mængde. Som ikke piner og plager dyrene. Som ikke forpester miljøet. Og som ikke giver forbrugerne gode grunde til frygt.

At give landbruget støtte til at fortsætte det nuværende produktionsræs er at lade sig bedøve af gyllestanken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Andersen
  • Ivan Gullev
  • Grethe Preisler
Toke Andersen, Ivan Gullev og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Flemming Scheel Andersen

Dansk landbrug skal ikke støttes yderligere, med så meget som en bøjet femøre.

Brug pengene på at genoprette den skete skade og til et landbrug i mere symbiose med alle omgivelser, også de der ikke umiddelbart kan udmøntes. som naturen det billige skidt.