Leder

Luk politiet!

Debat
23. oktober 2014

Et raseriudbrud fandt vej til gårsdagens Information: »Så luk da politiet!«

Ganske opsigtsvækkende kom dette forslag fra selveste Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. Oxfeldts vrede skyldtes Enhedslistens forslag til folketingsbeslutning om en etårig forsøgsordning med at sætte små kameraer på politibetjentenes veste i to politidistrikter. Formålet er at belyse samspillet mellem politi og borgere. Efter erfaringer fra den californiske by Rialto med 100.000 indbyggere har sådanne kameraer nedbragt antallet af klager mod politiet med 88 procent og politiets brug af magtanvendelse med 60 procent.

Tilslutning til forslaget om kropskameraer er allerede meldt fra Dansk Folkeparti, SF, Konservative og Liberal Alliance. Det giver 63 mandater bag, og flertallet kan hentes ved stemmerne enten fra regeringen eller fra Venstre. Udsigten til, at forslaget vedtages, får politiforbundsformand Oxfeldt til at rase: »Nu må det simpelthen stoppe, det her vanvid. Jeg er virkelig ærgerlig over det for at sige det ligeud. Vi har sågar lagt os fladt ned og sagt ja til indføre ID-numre på uniformerne, fordi vi ikke har noget at skjule. Også selv om det er helt ude af proportioner. Men det er åbenbart ikke nok ... Men hvis man har så lidt tillid til politiet, så luk da politiet og find en anden løsning.«

Et demokrati bør vagtsomt forhindre, at dets voldsmonopoler udvikler sig til selvstyrende enheder. Det gælder både militær og politi. Det må forbløffe, at Politiforbundet så heftigt modsætter sig forsøg med en ordning, der har givet opmuntrende resultater i udlandet. Med i det danske billede hører, at politiklagemyndigheden i 2013 afgjorde 418 sager mod betjente. Heraf førte 12 til tiltale mod en betjent. I 243 sager, svarende til 58 procent, blev efterforskningen indstillet på grund af manglende beviser.

Det manglende bevis vil et kropskamera kunne skaffe. At dette kunne være en årsag til Politiforbundets rasen, er ikke en rar tanke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oxfeldt leverer selv et glimrende argument for kamaraer: Når lederen af politiets faglige organisation kan reagere så eklatant uharmonisk bliver jeg sku bange for det faglige niveau i etaten!
Måske skulle man nøjes med at lukke for Oxfeldt, og åbne for dialog med virkeligheden, eksemplificeret ved erfaringer fra den vide verde?

Hans Larsen, Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det er egentlig en spøjs politifætter, der er i den grad er modstander af at betjente registrerer hvad der foregår omkring dem. Ved hans chefer det ?

Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Man kunne sagtens lukke det meste af politiet, eller rettere de fleste af dets aktiviteter, ned.

Man kunne så f. eks. bruge pengene på nogen, der fokuserer på de virkelige forbrydelser i stedet for, på at hitte ud af, hvem der har sponsoreret legepladserne på Christiania, http://www.information.dk/506523. De ville alligevel ikke blive sponsoreret af pushere, hvis man droppede det sindssyge forbud mod hash. Hvilket også ville overflødiggøre de mange betjente, hvis eneste opgave synes at være at rode borgernes lommer igennem for joints.

Man kunne også passende nedlægge bagmandspolitiet, der som bekendt ikke besidder en brøkdel af den arbejdsiver, der kendetegner legepladspatruljen, http://www.information.dk/telegram/507616. De penge kunne så bruges til at fokusere på de virkelige forbrydere.

Hvis Claus Oxfeldt er interesseret, kunne jeg og hans yndlingsfolkevalgte Pernille Skipper fremlægge et detaljeret forslag på en brøkdel af den tid, det tager ham at sy et ID-nummer på sin uniform.