Leder

Mangfoldighed efterlyses

Debat
13. oktober 2014

Britiske UKIP fortsatte fredag den yderste højrefløjs succesbølge i Europa, da partiet blev det seneste til at fejre en markant sejr i hjemlig politik. Den tidligere konservative parlamentariker Douglas Carswell strøg tilbage i Westminster med 60 pct. af stemmerne i det fattige Clacton-on-Sea – 12.404 flere stemmer, end da han blev valgt for de konservative i 2010. I Heywood og Middleton-suppleringsvalget samme dag kom partiet 617 stemmer fra at slå Labours kandidat.

Det nationale gennembrud kommer et år efter, at der var bred enighed om, at UKIP ikke kunne vinde et eneste mandat i Westminster. For seks måneder siden vandt partiet flest stemmer ved europaparlamentsvalget, men konklusionen lød stadig, at opbakningen ville fordufte ved et nationalt valg.

Fredag blev den konklusion modbevist.

Meget er blevet sagt om, at de populistiske partier tager almindelige menneskers bekymringer om immigration og EU alvorligt. I Storbritannien har det ført til et tilbud fra premierminister Cameron om en folkeafstemning om medlemskabet, hvis bare folk stemmer på ham. Det har tydeligvis ikke virket.

Da Information besøgte Clacton-on--Sea stod det da også klart, at jo, vælgerne ønsker en repræsentant, der tager deres bekymringer over en verden i hastig forandring alvorligt. Men de efterlyser først og fremmest en person med en baggrund som deres egen, både geografisk og socialt. De føler ikke, at den politiske klasse – stort set alle udklækket fra Oxford Universitet uden en dags arbejdserfaring – har nogen anelse om deres problemer.

Den afstand mellem vælger og politiker er ikke unik for Storbritannien. Før midterpartierne indser, at der er brug for langt mere repræsentative kandidater i politik, vil borgerne i byer som Clacton, Brandenburg og Marseilles næppe skifte deres lokale Carswell ud. rod

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Vælgerne i Clacton-on-Sea ønsker kandidater med arbejdserfaring inden politikerne indtaget deres plads i det nationale parlament.

Det ligner jo det Informations Anna Ullman kalder "freakfaktoren i danske politik, hvor kulørte personligheder lige fra kuglestødere og plejehjemsledere til sociologer med livsstilsekspertise stiller op for borgerlige partier".

Jamen altså........................vi må have nogle nye vælgere

Lise Lotte Rahbek

Jeg får kuldegysninger, når de 'dygtige og talentfulde' politikere omtales .. oftest af andre politikere eller erhvervsfolk.
Det betyder jo, at politik opfattes som en profession
og at de dygtige og talentfulde er gode til at forhandle og bage rævekager med det formål at få mest muligt hjem til sit parti.
Det er somom befolkningen går fuldstændig tabt i landspolitikernes omgang med hinanden, som nrmest foregår i sådan en slag aflukket boks, hvor ministre da gerne tager ud og taler med udvlgte grupper i folket
(møder, som er arrangeret i forvejen)
og trykker hånd, men ellers lever på en anden planet.

Det ser desværre ud til at netop de højreorienterede, som ofte deler baggrund, sprog og kultur med store dele af befolkningen,
har langt større talenter og er dygtigere til at ramme en tone i befolkningen end de proffessionelle dygtige og talentfulde, som vist mest appellerer de andre politiske proffessionelle.